Nyheter

  1. Medeltida trädgård med odlingar rekonstrueras vid Roma kungsgård

    Mitt på Gotland ligger Roma kloster och kungsgård. Roma var en viktig mötesplats redan under vikingatiden. På 1100-talet och under klostertiden fanns här en stor trädgård med odlingar som nu genomgår en rekonstruktion utifrån kartor från 1815 och 1938. Det är ett långsiktigt arbete som kommer ta flera år men redan nu är en medeltida grusgång återskapad.

    Publicerad: 26 oktober 2020

  2. Statens fastighetsverk inför ny modell för grön infrastruktur

    För att på bästa sätt stödja den gröna infrastrukturen har Statens fastighetsverk (SFV) utvecklat och inlett implementeringen av en unik modell för att prioritera skötselmetoder och hänsyn i skogsbruket. Arbetet har gjorts inom ramen för ett regeringsuppdrag som SFV fick 2018.

    Publicerad: 16 oktober 2020

  3. Glasbjörken på plats i parken till Umeå länsresidens

    Vid Storgatan i Umeå ligger stadens residens, en vacker tegelbyggnad i två våningar. Byggnaden ritades av arkitekt Carl Fredrik Ekholm och stod klar år 1894. Umeå residens är statligt byggnadsminne sedan 1974 och förvaltas av oss på Statens fastighetsverk. Vid sidan av att ta hand om själva byggnaden ansvarar vi också för skötseln av residensets fina park. Som en del i arbetet med att restaurera parken har nu en glasbjörk planterats av bland annat både den pensionerade och den nya landshövdingen i Västerbotten.

    Publicerad: 12 oktober 2020

  4. Grattis Voksenåsen till dina 60 år

    I dag är det 60 år sedan som Voksenåsen överlämnades som en nationalgåva från Norge till Sverige. Detta som tack för den hjälp som svenskarna erbjöd norrmännen under andra världskriget.

    Publicerad: 2 oktober 2020

  5. Kristianstad residens nominerat till Årets Fasad 2020

    Kristianstad residens är nominerad till byggbranschens stora pris för Sveriges bästa husfasad - Årets Fasad 2020.

    Publicerad: 29 september 2020

  6. Rättegång startar mot tidigare SFV-anställda

    Måndagen den 28 september startar rättegången mot före detta medarbetare på Statens fastighetsverk och tidigare underleverantörer till myndigheten.

    Publicerad: 28 september 2020

  7. Almallér i Lövstabruk rustas upp

    I norra Upplandsskogarna ligger Lövstabruk, en gång i tiden Sveriges största och ett av världens främsta järnbruk. Just nu driver Statens fastighetsverk ett spännande trädprojekt i barockträdgården vid brukets herrgård.

    Publicerad: 23 september 2020

  8. Ökade anslag till bidragsfastigheter i regeringens höstbudget

    Regeringen har presenterat budgetpropositionen för 2021. En glädjande nyhet för Statens fastighetsverk är att regeringen föreslår att anslaget till så kallade bidragsfastigheter ökar med 60,6 mnkr till totalt 340,6 mnkr nästa år.

    Publicerad: 22 september 2020

  9. Kärnbo kurkoruin i Mariefred restaureras

    Kärnbo kyrkoruin som ligger strax utanför den gamla stadskärnan i Mariefred, är nu tillfälligt stängd under tiden som ruinens murverk restaureras. 

    Publicerad: 11 september 2020

  10. Ett marklyft för Riddarholmen

    Riddarholmen i Stockholm kallas ibland för stenarnas ö och nog gör holmen skäl för sitt namn. I dagarna har ett gediget stenarbete på Järnvägshyllan avslutats.

    Publicerad: 10 september 2020