Kungliga nationalstadsparken 30 år

Världens första och Sveriges enda nationalstadspark firar 30 år. Kungliga nationalstadsparken är Stockholms mest besökta rekreationsområde, en oas där natur, kultur och nöjen lever i samklang och där Statens fastighetsverk är den största mark- och fastighetsägaren.. Under året kommer jubileet att firas med en rad olika program och evenemang runt om i parken.

Stor grön gräsmatta en sommardag. i förgrunden en kvinna med hund.

Hagaparken i Solna är en del av Kungliga nationalstadsparken. Foto: Ida Borg

Visa bildspel

Kungliga nationalstadsparken fyller 30 år 2025.

Kungliga nationalstadsparken sträcker sig från Ulriksdal och Sörentorp i norr till Djurgården och Fjäderholmarna i söder. Den spänner över kommunerna Solna, Stockholm och Lidingö. De historiska kungliga parkerna utgör kärnan i Nationalstadsparken, som totalt omfattar 27 kvadratkilometer, nästan åtta gånger mer än New Yorks Central Park. Öppen för alla – dygnet runt, året om!

Kaj i trä med metallräcken. till häger vatten och skog i fjärran. sommardag

Kaj vid Torphagen i Kungliga nationalstadsparken. Foto: Micael Edlund

Vid invigningen den 19 maj 1995 släppte Carl XVI Gustaf tre duvor vid Ulriksdals slott. Duvorna Värna, Vårda och Visa symboliserade parkens tre ledord: att skydda natur- och kulturvärden, vårda området för framtiden samt visa parkens skönhet och förklara dess betydelse.

Nationalstadsparken är i sin helhet ett område av riksintresse och viktigt ur ett nationellt perspektiv. Här finns höga natur- och kulturvärden, som över 800 olika blomväxter, 100 fågelarter, fyra kungliga slott och en rad museer. Parken är skyddad genom en särskild bestämmelse i miljöbalken, vilket innebär att ny bebyggelse inte får skada det historiska landskapets natur- och kulturvärden. Detta skydd har varit avgörande för att bevara parkens värden, samtidigt som området har utvecklats.

– Statens fastighetsverk har ett stort och viktigt ansvar som förvaltare av betydande delar av Nationalstadsparken, säger Irene Svenonius, överdirektör på Statens fastighetsverk Det handlar om att vårda de kulturhistoriska värdena, men också den unika naturmiljön med djur- och växtliv. SFV ska genom våra insatser både bidra till att göra Nationalstadsparken tillgänglig för allmänheten och värna dess unika värden för kommande generationer, så att framtida generationer av stockholmare kan ha samma glädje och inspiration av och rekreation i Nationalstadsparken som dagens kan. Vi kan och ska också bidra till att parken är tillgänglig för människor i olika faser av livet och med olika hälsa. Vårt ansvar är samtidigt att se till att Nationalstadsparken inte slits så hårt att värden förstörs.

Vad betyder nationalstadsparken för Stockholmsregionen?

– För stockholmarna är Nationalstadsparken en grön oas, en lunga, där man kan hämta kraft, motionera, föra samtal, leka med barnen och lära om naturen. En växande storstadsregion behöver sina gröna lungor för att kunna erbjuda invånarna en god livskvalitet. Jag är också övertygad om att en stilla grön oas mitt i storstadslivet bidrar till bättre folkhälsa. Nationalstadsparken blir än viktigare när det byggs nya täta stadsdelar som till exempel i Norra Djurgårdsstaden och Hagastaden.

Läs mer om Nationalstadsparken här.

Mer information om jubileet finns här.

Visa bildspel

Karta över Nationalstadsparken. Illustratör: Länssyrelsen i Stockholms län