Linnéträdgården i Uppsala är en av Sveriges mest populära och intressanta trädgårdar. Hit kommer turister från hela världen för att besöka den plats där Carl von Linné bodde och verkade. För att bättre kunna välkomna och möta besökarna har Statens fastighetsverk - i nära samarbete med Uppsala universitet - låtit uppföra en besökspaviljong på trädgårdens förgård. Byggnaden, ritad av Hidemark & Stintzing Arkitekter, invigdes hösten 2023 och öppnades för besökare i maj 2024. 

Lågmäld träpaviljong med generösa utblickar

Placeringen av paviljongen är naturlig då äldre kartor visar att det just stått funktionsbyggnader eller uthus här. Efter att den nya byggnaden nu står klar har förgården fått tillbaka den storlek den hade under Linnés tid.

Byggnaden är lågmäld i sitt uttryck och förhåller sig fint till den kulturhistoriska miljö som Linnéträdgården utgör. Samtidigt är det också, då man bygger nytt i den här typen av miljöer, viktigt att visa att det är en byggnad från vår tid.

Paviljongen har gestaltats med svagt svängda tak för att på trädgårdspaviljongers vis skapa ett lätt och lustfyllt uttryck. Materialen är traditionella och beprövade, vitt- och grönmålat trä, svart plåt och mycket glas för att ge generösa utblickar och förstärka trädgårdskänslan.

Entrépaviljongen tilldelades Uppsala kommuns Arkitekturpris 2024

Utdrag ur juryns motivering: "Linnéträdgårdens entrépaviljong visar att ny arkitektur kan tillföra positiva värden till känsliga historiska miljöer om uppgiften hanteras med stor omsorg. Hänförande, självklart och med hög precision!"

För att skapa ett naturligt besöksflöde och lösa logistiken på ett bra sätt har en ny entréport tagits upp i planket mot Svartbäcksgatan. När du passerat porten möts du av entrégården, ett nyskapat trädgårdsrum inramat av spaljéer som med tiden kommer att kläs in och grönska av klätterväxter. Här kan du slå dig ner för en fika, före eller efter ett besök i trädgården eller vid en senare tidpunkt eftersom entrégården hålls öppen också på tider då trädgården är stängd. Skulle det regna kan du välja en plats under paviljongens generösa taksprång och vid sol söka skydd under en pergola.

När du går in genom porten möts du av ett vackert trädgårdsrum inramat av spaljéer med klätterrosor. Här kan du slå dig ner för en fika före eller efter ett besök. Skulle det regna kan du välja en plats under paviljongens generösa taksprång och vid sol söka skydd under en pergola.

Malin Lindström, kulturmiljöspecialist Statens fastighetsverk

Kontakt