Victoria av Badens tillflykt Tullgarns slott
Den här veckan sändes sista avsnittet i TV-serien Drottningarna. Huvudpersonen för dagen är en riktig järnlady som gärna slipper Stockholms slott, ”statsfängelset” som hon kallar det. Därför vill vi ta dig med till Tullgarns slott. Här finns ren luft, grönska och en glittrande havsvik.
Sommarsolen gassar mot fasaden och luften står stilla på borggården. Vänd mot kameran står en kvinna med rak och självklar hållning. Hennes hand vilar lätt på pojkens axel. En av de många hundarna nosar förstrött på den främmande fotografen som knäpper sin bild.
Men Victoria av Baden står lika gärna bakom kameran för hon är en skicklig fotograf och hon tar tusentals bilder. Det är en multibegåvad kvinna som gifts in i den svenska kungafamiljen 1881, hon är inte främmande för vare sig konst, musik, teater eller politik. Med sig från Tyskland har hon också det blåaste blod svärfar Oscar II kunnat önska sig, dessutom är hon av Vasaätt. Hon blir en mycket viljestark och konservativ drottning, ironiskt nog i en tid då kungamakten får allt mindre att säga till om.
Ökar gör däremot den moderna veckopressens intresse för de kungliga och reportage om hemmet på Tullgarn är populär läsning. Som nygifta gör Gustav och Victoria slottets gustavianska interiörer mer personliga med en tidstypisk stilblandning präglat av historisering och samlarintresse. I vestibulen låter de sätta upp Victorias samling med antikt holländskt kakel och i "egyptiska gången" trängs resminnen från fjärran länder. Frukostrummet är inrett som en tyskt bierstube (värdshus) och i blå salongen, där nyrokokon flödar, målas väggarna med det populära pigmentet berlinerblått. Passande åt en tysk prinsessa.
Oftast flyttar de ut till Tullgarn med sina tre prinsar i början av maj för att stanna in i september. Victoria älskar djur och natur och det finns det gott om på Tullgarn. Men med tiden får hon alltmer problem med sina dåliga lungor och kanske är också det kungliga äktenskapet en smula rossligt? Hon spenderar mer och mer tid i varmare torrare klimat, på Öland och på Capri, med sin livläkare Axel Munthe.
Victoria dör i Rom 4 april 1930. När dödsbeskedet når Tullgarn lämnar en liten eka land och ute på djupt vatten sänks hennes fotografiska glasplåtar i sjön, så som hon önskat. Men lugn vi har tagit nya bilder - så här ser Tullgarn ut idag. Nu i färg.