Drottning Kristina på Jakobsdal

Svenska drottningar gör comeback i TV-serien Drottningarna i höst. I samband med denna gör SFV, som stolt förvaltar flera slott och kungsgårdar där drottningarnas liv utspelat sig, några kungliga nedslag i historien. Denna gång ska vi bege oss till ett festligt favoritställe för en drottning - som kröntes till kung!

Hon har levt hela sitt liv i offentligheten men denna dag, den 17 oktober 1650, har låtit vänta på sig. Av gammal hävd kröntes Sveriges kungar i Uppsala ­– men Gustav II Adolfs dotter Kristina är annorlunda. Hon är den sista egentliga vasaregenten, men till skillnad från sina föregångare tillträder hon en europeisk stormakt. Stockholm är helt enkelt en bättre scen för diplomater och utländska furstar och det här kalaset ska inte göra någon besviken. Så sätts den specialbeställda vagnen äntligen i rörelse efter sex vita hästar. Kröningståget som sakta ringlar sig ända in till Slottet Tre Kronor är fyllt av exotiska upptåg. Vem har väl sett en triumfvagn, ”Lyckans äreprakt”, som går av sig själv? Festligheterna pågår i dagar och den 20 oktober genomförs själva kröningscermonin i Storkyrkan. Trots det har en annan tanke redan börjat gro hos henne själv…men det talar hon tyst om denna dag.

Lantslottet Jakobsdal

Jakob de la Gardies och Ebba Brahes nya lantslott Jakobsdal är den perfekta starten för kröningståget. Kristina känner sig hemma här, och har ett särskilt gott öga till äldsta sonen Magnus. Hela familjen har deltagit i förberedelserna. Till och med den gamle fältherren, ”Farbror Greve Jakob” som hon kallar honom. På bilden från 1670-talet ser du hur slottet och dess lustgård tog sig ut. Paviljongen till vänster i bilden innehåller en grotta fylld av skulpturer, snäckor och porlande vatten. På andra våningen ligger en festsal med påkostad inredning och uppe på kullen, i mitten av bilden, en festplats där drottningen själv ibland spelar jaktens gudinna, Diana.

Visa bildspel

Bilden av det dåtida Jakobsdal är från Suecia Antiqua et hodierna ”Det dåtida och nutida Sverige”, 1670-tal. Ingår i Public Domain genom KB.

Maskerader var vanliga men för Kristina är identitetsbyten inte bara en lek. Hon överskrider gränser mellan kvinnligt - manligt, regent - undersåte, protestant - katolik, nationellt - internationellt. Som enda barnet uppfostrades hon som regent - inte som kvinna. I en tid då det stora flertalet inte ens kom i närheten av samma möjligheter kunde Kristina gå sin egen väg, och denna kröning har en ödesmättad epilog. Den 6 juni 1654, på dagen 131 år sedan hennes farfarsfar Gustav Vasa valdes till kung, avsade hon sig kronan inför en fullsatt rikssal på Uppsala slott. Kort därefter reste hon mot Rom.

I dag Ulriksdals slott

Nu undrar du kanske – var ligger Jakobsdal? Drottningens lantliga kalasretreat? Idag heter slottet Ulriksdal – hur det kom att byta namn är en annan historia. I stallet står en kopia av kröningsvagnen men guldbroderierna är original. Paviljongen Grottan revs i början av 1800-talet men bakom det stora orangeriet kan du ännu ana Dianas kulle (idag Mons Marie). Ulriksdal är fortfarande värt en utflykt, oavsett vem du är.

Platser och miljöer som SFV förvaltar

Det här avsnittet av Drottningarna har spelats in i miljöer som SFV förvaltar.

Och flera av SFV:s objekt nämns eller är på annat sätt en del av historien.

Om platsens historia

Ulriksdals slott. Ett ljusgult slott i tre våningar med flyglar. Det svarta taket har en lanternin. Tidig, solig höst.

Läs mer om Ulriksdals slott

Drottning Hedvig Eleonora hade storslagna planer för Ulriksdals slott, som planerades till ett ståtligt slott påbyggt till tre våningar med lanternin på taket och inredd vindsvåning. Men byggprocessen tvingades avstanna på grund av penningbrist omkring 1690.