Drottning Lovisa under förlovningslinden på Bäckaskog slott

Statens fastighetsverk fortsätter att besöka några av Drottningarnas slott och kungsgårdar. När det lackar mot första advent ska vi minnas solen och besöka Bäckaskog slott i Skåne, en historisk miljö som var ett omtyckt sommarnöje för en plikttrogen drottning i en omvälvande tid.

Ligger det romantik i luften den här sommardagen 1868? Eller är det mer politik än kärlek? I skuggan av en stor skogslind har ett sällskap samlats i gräset där vildtulpan och klosterliljor blommar om våren. Drottning Lovisa ser på sin dotter. Lilla Sessan, deras högt älskade enda överlevande barn, står blygt intill den danska kronprinsen Fredrik. Man kan nog anta att drottningen i denna stund minns sin egen förlovning med kronprins Karl (XV) 18 år tidigare, då hon blev en väl vald allians mellan Sverige och Nederländerna. Hon är mån om att vara honom till lags men det är svårt ibland, de är ju så olika. Karl stortrivs i det offentliga livet, Lovisa är tillbakadragen och trivs ärligt talat bäst hemma.

Bäckaskogs slott. Fasad mot parken. I förgrunden en plantering med röd solhatt. Sommar och grönska.

I skuggan av förlovningslinden vid Bäckaskogs slott samlades kungligheter från Sverige och Danmark 1868 för att befästa förlovningen mellan Sessan och kronprinsen Fredrik. Foto: Melker Dahlstrand

Hit till Bäckaskog åker kungafamiljen varje sommar. Slottets murverk vittnar om en lång historia. Munkarna i klostret som låg här på 1200-talet livnärde sig på odling och fiske. På 1600-talet blev det tidigare danska slottet svenskt översteboställe. Sedan svärfar Oscars I tid drivs jordbruket som kungsgård.

Skördarna i landet slår ofta fel under 1860-talet och samtidigt som man förbereder ett påkostat bröllop för Sessan är stora förändringar på gång i Sverige, både politiskt, tekniskt och ekonomiskt. Den festglada kungen Karl XV lever skyddat från fattigdom och svält. Lovisa däremot ägnar en stor del av sin tid och husliga begåvning åt välgörenhet i olika former. Trots att hon också är en del av gamla konventioner så bidrar hon faktiskt till förändring. När hon och Sessan på 1860-talet tar lektioner i simning och skridskoåkning blir detta till exempel modernt och accepterat för kvinnor.

Drottning Lovisa insjuknar och dör 1871 endast 42 år gammal. Vid dödsbädden sitter Karl som kom att överleva sin hustru med ett drygt år. På dagens Bäckaskog slott står skogslinden som en frisk 200-åring i parken. Om du känner dig sugen på romantik kan vi tipsa om att den idag är mer känd som förlovningslinden och är liksom resten av Bäckaskog ett uppskattat besöksmål.

Bäckaskogs slott. Fasad mot parken. I förgrunden en plantering med röd solhatt. Sommar och grönska.

Bäckaskog slott

På näset mellan Ivösjön och Oppmannasjön i nordöstra Skåne anlades på 1200-talet ett kloster. 1537 drogs klostret in till danska kronan, byggdes om till en befäst slottsanläggning och blev efter freden i Roskilde ett svenskt slott och en mönstergill kungsgård.