Lovisa Ulrikas exotiska födelsedagspresent - ett sagolikt slott
SFV, som förvaltar slott och kungsgårdar där våra drottningars liv utspelat sig fortsätter att göra kungliga nedslag i historien. Veckans plats är långt borta men ändå nästgårds. Välkommen till lilla Kina slott på världsarvet Drottningholm – en exotisk fördelsdagspresent för en drottning med mycket höga krav.
Det är den 24 juli 1753 och det är drottning Lovisa Ulrikas födelsedag. På en plats strax utanför slottsparken har det i största hemlighet hamrats och målats. Kungen har nått lurt på gång. Hon anar nog men håller masken. Överraskningar hör till en lyckad hovfest och man förstör inte en bra ”surpris”.
Efter en kort vagnsfärd genom en nyplanterad allé möts kungaparet av exotiskt klingande musik. Ur en liten paviljong i starka färger, prydd med drakar och bjällror, kliver en liten kinesisk prins fram. Det är sonen Gustav 7 år och han bär en röd sammetskudde med tre förgyllda nycklar. Sen går man på husesyn bland möbler, tyger, porslin och lackarbeten. Autentiska föremål från Kina blandas med europeiska. I ett brev hem till sin mor Sofia Dorothea i Preussen berömmer hon med förtjusning den sällsamma inredningen ”Allt kännetecknas av den magnificence och den goda smaken hos den som överlämnat gåvan.”
Det är en lekfull och färgstark arkitektur med orientaliska former som blev på modet i Europa vid den här tiden. Mer informellt än Drottningholm och nära naturen blev Kina slott en plats för ett mer avslappnat hovliv. Ett tillfälle att umgås med de närmaste eller arbeta med sina hobbys. Lovisa Ulrika beställer frön och växter till trädgården. I parken hålls djur och fåglar och kungen Adolf Fredrik tar hit sin snickarbänk och svarv. I den så kallade Confidencen, en paviljong men ett sinnrikt bord som kan höjas färdigdukat upp genom golvet, kunde man försäkra sig om att vara helt privata. Och för den som är van att vara omgiven av uppvaktning så är det kanske det som är den största lyxen i detta påkostade kungliga fritidshus.
Lovisa Ulrikas sagolika födelsedagspresent byggdes först i trä, men ersattes 10 år senare av en större variant av sten. Och så här nästan 260 år senare står den fortfarande kvar som en orientalisk ask i grönskan, full med godsaker. Och vi har goda nyheter. Du behöver inte önska dig …. i dag tillhör den oss alla.