Karin Månsdotter på Svartsjö slott

Först ut i TV-serien Drottningar är Karin Månsdotter. Karin är en föräldralös flicka som försörjer sig själv på en krog från det att hon är mycket liten. Hon har inget att säga till om när hennes chef tar med henne på en fest på slottet där den lynnige och farlige kung Erik XIV blir blixtförälskad i henne. När hon måste gifta sig med honom får hon mäktiga fiender som vill förgöra dem. Karin hinner bli drottning i Sverige i 87 dagar, och här får vi följa en dag i hennes liv på Svartsjö slott.

Ett unikt drottningmöte

Det sitter inte mindre än tre Vasadrottningar till bords på Svartsjö slott den här kvällen 1582. Gustav Vasas änkedrottning, den högadliga Katarina Stenbock. Katarina Jagelonica, polsk prinsessa och regerande drottning. Och så särskilt inbjuden denna gång, Karin Månsdotter, värdshuspigan som var drottning i 87 dagar. Det var länge sedan de sågs, skillnaden i bakgrund är avgrundsdjup, men det verkar faktiskt som de kommer överens. De delar minnen och källorna berättar att vinglasen var välfyllda.

För Karin, som rest från Luiksiala i Finland, är återseendet med Svartsjö bitterljuvt sedan kung Eriks död. Både Erik XIV och senare Johan III har varit ivriga byggherrar här och nu känner hon knappt igen sig. För Erik var Svartsjö speciellt, en plågad själ fann ro här. Det var ett stormigt och skandalomsusat liv de levde, de där åren. Om det vittnar hans dagböcker som nu ligger på bordskivan framför henne. Hon stryker med en suck handen över bladen. Här föddes Sigrid. Det känns så obegripligt länge sedan. Karin var då lika gammal som den nu 16-åriga dottern, men redan kunglig frilla. Och det var här vid julfirandet på Svartsjö, då hon väntade sonen Gustaf, som kungen tillkännagav det otänkbara. Han skulle göra henne, älskade Karin, till drottning.

Sen gick det som det gick. En avsatt kung, ett brodermord och förlorade barn. Karin klarar motgångar med lugn och förstånd, om inte annat så för Sigrids skull. Idag skulle vi kallat henne för en ”streetsmart” överlevare – och en unik drottning. För det skulle dröja ända in i vår egen tid innan Sverige fick en drottning av folket igen. Berättelsen om Karin kittlar att göra liknelser med sagor men ur ett nutida perspektiv ser vi också en situation där en vuxen man inleder ett förhållande med en tonåring i beroendeställning. Vad Karin själv tyckte eller tänkte om detta vet vi tyvärr inte.

Det vi däremot vet är att Svartsjö var en av platserna i hennes liv. Av vasafamiljens ståtliga renässansslott återstår idag endast murresten och några pucklar i en gräsmatta. Statens fastighetsverk förvaltar ruinen tillsammans med den senare 1700-tals anläggningen Svartsjö slott. På bilden från 1660-talet, innan en förödande brand, kan du få en uppfattning om hur det kan ha sett ut. Slottet var i alla fall sagolikt eller hur?

En etsning från 1669 ur Suecia Antiqua et hodierna ”Det dåtida och nutida Sverige” av det forna renässansslottet Svartsjö.

Suecia Antiqua et hodierna ”Det dåtida och nutida Sverige” etsad 1669. Foto: Kungliga biblioteket

Platser och miljöer som SFV förvaltar

Det här avsnittet av Drottningarna har spelats in i miljöer som SFV förvaltar.

Och flera av SFV:s objekt nämns eller är på annat sätt en del av historien.

Om platsens historia

Läs mer om Svartsjö slott

På Färingsö utanför Stockholm ligger detta 1700-talsslott i rokokostil. Det byggdes som jaktslott för kung Fredrik I och hans drottning Ulrika Eleonora.