På Skansen Kronan, som genom sin centrala placering på Skansberget är ett av Göteborgs främsta landmärken, har Statens fastighetsverk genomfört ett spännande och efterlängtat projekt. I den fyra-fem meter tjocka yttermuren har en hiss byggts in, vars syfte är att tillgängliggöra byggnaden och att skapa förutsättningar för ett attraktivt och välfungerande besöksmål. 

Skansen Kronan är en viktig byggnad för Göteborg. Dess omgivningar på Skansberget med sin vackra utsikt lockar många göteborgare året runt. Tillgängligheten till skansen har dock begränsats då det från 1990-talet fram tills nu bara fanns en utanpåliggande plattformshiss, som under senare år bara fått användas för varor. Den enda ingången till tornet var den lilla ursprungliga entréporten mot borggården, som leder via en smal vriden trappa upp till tornets innanmäte. Denna svårtillgänglighet var en del i tornets försvarsverk.

Skansen Kronan. Golvet innanför hissen består av jämn och platt betong för att ge god tillgänglighet.

Foto: Bert Leandersson

Hiss i yttermuren värnar silhuett och rumslighet

Efter att ett tidigare förslag om en ny utanpåliggande hiss lagts ner - dels för att inte förstöra Skansen Kronan som ikonisk silhuett, dels för att driften av en hiss i ett så pass väderkänsligt läge skulle bli komplicerad - koncentrerade SFV arbetet till att hitta en invändig lösning. Men en traditionell invändig hiss riskerade att förstöra rumsligheten i byggnaden.

Tillsammans med slottsarkitekt Mikael Nädele lyckades SFV hitta en dold hisslösning som tillgodoser moderna krav på tillgänglighet och arbetsmiljö men också bibehåller kulturvärdet. Hissen byggdes inuti den 4­‑5 meter tjocka yttermuren. En variant som tidigare testats i Göteborgs äldsta byggnad, Kronhuset från 1640-talet.

Skansen Kronan. Genom ett valv klätt i obehandlat trä nås både hissen och byggnadens nedre plan.

Foto: Bert Leandersson

Stålkonstruktion i ett schakt i muren

Skansens fasader av grovt formad sten och stommens tjocka stenmurar och valv är i huvudsak intakta förutom på den nordöstra fasaden. Den har en något förändrad karaktär efter den utvändiga hiss och utrymningstrappa som adderades på 1990-talet. Det är från denna fasad som nya hissen når samtliga tre våningsplan förutom vinden.

I ett schakt i muren monterades en stålkonstruktion som tar murverkets plats och gav rum för hisskonstruktionen. Utvändigt påverkas muren inte annat än i markplan där en ny tillgänglig entréport lagts till. I detta läge är hissen genomgångsbar vilket gör att öppningen även fungerar som ytterligare en utrymningsväg. 

Kontakt