Stora galleriet
Residensets främsta rum
Alla paradrum har kvar de eleganta stuckaturer på väggar och tak som är typiska för bröderna Adams byggnader. Bröderna Adam ritade sina inredningar med stor detaljrikedom till exempel den stora spisen, de intrikata dörrhandtagen i mässing och stucktaket i stora galleriet med sina tre cirkelformade motiv. Rummet fick ny färgsättning i vitt och blått i samband med Torben Gruts besök 1921 och den ursprungliga förgyllningen i taket målades då över. Rummen rensades även från vad som ansågs vara tillägg från 1890-talet. Renässansmöblemanget har förändrats sedan Palmstiernas stora invigningsbal den 2 jan 1922 men funktionen som residensets främsta mottagningsrum kvarstår.
29 juni 1954 - En lysande statsmiddag
Det stora galleriet på första våningen är fullt av folk. Det glittrar och skimrar om damerna. Blomsteruppsättningar och levade ljus speglas i cocktailglasen. Alla väntar – på kvällens hedersgäster Drottning Elizabeth II och hertigen av Edinburgh.
Ambassadörsparet Gunnar och Anna Hägglöf har planerat denna kväll i minsta detalj. Interiörernas svala spröda nyklassicism i Adams design har kompletterats med blommor, textilier och specialbelysning. Vita gardenior är fästa längs den eleganta trappan och fyller luften med sin doft när gästerna passerar. Så ökar ljudet från folket som samlats ute på gatan för att få en skymt kungligheterna. Nu kommer hon!
Den prunkande ambassaden
Gästerna samlas i de tre mottagningsrummen på första våningen i väntan på drottningen. Det obrutna perspektivet genom de tre Adamsrummen är husets stora attraktion, vilket gästerna kommenterar. Exakt 20.25 träder den engelska drottningen in i residenset iklädd en vit tyllklänning översållad av guldbroderier. I den tillfälliga matsalen på bottenplan möts gästerna av en prunkande trädgård där frukt- och blomstergirlanger matchar bröderna Adams originalstuckaturer på väggarna. På bordet står rosor, nejlikor och lövkojor i stora blomsteruppsatser och den öppna spisen är en rabatt med prästkragar. Engelska betjänter iklädda svenska hovuniformer passar upp vid bordet där de juvelbeklädda damerna glöder i kapp med de levande ljusen och bordssilvret.
Efter middagen återvänder de glittrande gästerna till mottagningsrummen på övre våningen för kaffet. Både svensk och brittisk press rapporterar om det noga planerade evenemanget som verkar varit särdeles lyckat. Den svenske utrikesministern Östen Undén och den brittiska drottningmodern har funnit varandra och prinsessan Margaret och ärkebiskopen av Canterbury roar sig kungligt. Klockan 23 är festen slut – allt enligt gängse regler.
Ett statsbesök med intensiva förberedelser
Den lyckade middagen i samband med kung Gustav VI Adolf och drottning Louise officiella statsbesök 1954 har föregåtts av intensiva förberedelser. De har ett digert program för besöket och inget kan lämnas åt slumpen, för i England tar man allvarligt på sådant, minns ambassadör Gunnar Hägglöf senare i sina memoarer. Ett av de svenska ambassadråden fick ägna hela sitt skarpsinne åt att sätta sig in i det engelska hovprotokollets finesser.
Den första kvällen hålls en galamiddag på Buckingham Palace och den 29 juni är det dags för det svenska kungaparet att hålla sin svarsmiddag på svenska ambassaden. För att rymma de över 60 gästerna har Hägglöfs varit tvungna att inreda en tillfällig matsal i grannfastigheten nummerr 29 som vid denna tid till hörde till legationens lokaler. Två rum har bundits samman med skjutdörrar så att de vid behov kunde tjäna som en stor matsal. En brittisk designer på modet, John Siddeley, står för dekor och specialbelysning och ambassadrisen Anna Hägglöf har övervakat den intensiva duknings och dekorationsspurten som en hök. Vävda gobelänger, bordssilver, antikt glas och magnifika kandelabrar har, tillsammans med kungaparet, rest speciellt från Stockholm för detta tillfälle på kryssaren Tre Kronor.