Entréhall och trapphus

Visa bildspel

Foto: Rikard Österlund

Visa bildspel

The Butler - en brittisk trotjänare i Sveriges tjänst

Välkommen till Portland Place 27! Hade du klivit in genom dörrrarna till svenska legationen för 100 år sedan hade du med stor sannolikhet mötts av de granskande blickarna från den legationens trotjänare sedan 1911, mr Myhill. En distingerad herre lika engelsk som eftermiddagste, med blanka skor och välpressad kostym.

Ambassadörer har kommit och gått men under 40 år hette den fasta punkten på Portland Place Robert Myhill. Det är han som får uppgiften att representera Sverige vid prins Sigvards bröllop i London 1934 och när legationens annex under kriget träffas av en brandbomb är det Mr Myhill som släcker elden. 1950 fick han svensk pension och sin tredje medalj för sitt långa arbete i Sveriges tjänst. Då hade han tjänstgjort under inte mindre än fem ambassadörer.

Det allra första telefonsamtalet mellan Stockholm-London skedde den 22 juni 1927

Butlern Mr Myhill svarar och kopplar samtalet vidare. När luren lagts på kunde envoyén Palmstierna meddela att det regnar i Stockholm.

Visa bildspel

Foto: Rikard Österlund

Visa bildspel

Foto: Rikard Österlund

En magnifik entré

Från den relativt enkla exteriören kliver man in i den stora magnifika entréhallen med originalinredning från bröderna Adams tid. Hallen binder samman husets viktigaste rum på bottenvåningen och sällskapsvåningen en trappa upp. De höga väggarna går i svalt så kallat ”wedgwoodgrönt”, taket täcks av en vit cirkel med fjäderornament och golvet är i vit marmor med svart rutmönster. Grekiska ornament som bevingade gripar, tripoder och grekiska gudar möter gästerna.

I fonden stiger den väl tilltagna stentrappan upp i trapphuset. Den reser sig genom tre våningar i närmare 20 meter och avslutats med en oval glaslanternin under taket. Ett ljusinsläpp över trappan var extra viktigt före gasljuset och det elektriska ljusets tid.

Efter kriget ökade behovet av yta för ambassaden. Från 1945 till 1971 förhyrdes grannfastigheten Portland Place 29 för ambassadens verksamhet. Bland annat inreddes ett rum med skjutvägg så att en extra stor matsal kunde åstadkommas vid behov. Exempelvis vid svenska kungaparets statsmiddag för drottning Elizabeth II 1954. Nummer 27 och 29 länkades då samman med en diskret dörr under huvudtrappan. Dörren syns fortfarande, trots att öppningen nu är igenmurad.

Från den relativt enkla exteriören kliver man in i den stora magnifika entréhallen med originalinredning från bröderna Adams tid. Hallen binder samman husets viktigaste rum på bottenvåningen och sällskapsvåningen en trappa upp. De höga väggarna går i svalt så kallat ”wedgwoodgrönt”, taket täcks av en vit cirkel med fjäderornament och golvet är i vit marmor med svart rutmönster. Grekiska ornament som bevingade gripar, tripoder, grekiska gudar möter gästerna.

Visa bildspel

Foto: Rikard Österlund

Visa bildspel

Länken till grannfastigheten Portland Place 29 har murats igen. Foto: Rikard Österlund

I fonden stiger den väl tilltagna stentrappan upp i trapphuset. Den reser sig genom tre våningar i närmare 20 meter och avslutats med en oval glaslanternin under taket. Ett ljusinsläpp över trappan var extra viktigt före gasljuset och det elektriska ljusets tid.

Efter kriget ökade behovet av yta för ambassaden. Från 1945 till 1971 förhyrdes grannfastigheten Portland Place 29 för ambassadens verksamhet. Bland annat inreddes ett rum med skjutvägg så att en extra stor matsal för kunde åstadkommas vid behov. Exempelvis vid svenska kungaparets statsmiddag för drottning Elizabeth II:s 1954. Nummer 27 och 29 länkades då samman med en diskret dörr under huvudtrappan. Dörren syns fortfarande, trots att öppningen nu är igenmurad.

Mitt under ett brinnande världskrig dyker en mycket välkommen gäst upp i hallen på Portland Place 27. Den antike hjälten Diomedes i skulptören Sergels marmorgestalt.

Konstskatten ropade ambassadören Björn Prytz 1941 in på en auktion vid Margam Castle i Wales.