Riter, religion och cheerleaders – om metallernas tid.

Runor målande på sten med bildtexten På plats i historien

Välkommen till brons- och järnåldern och det andra avsnittet av podcasten På plats i historien! Vi pratar om de glimrande metallerna som förändrade människornas sätt att leva, resa, bygga och till och med spela. För hur låter egentligen musik från bronsåldern?

Men även allt om dåtidens besatthet av tvillingar! Hade man blivit gudalik eller behandlats som ett offerlamm om man fötts som tvilling på bronsåldern?

Samtalet tar oss runt om i Sverige och vi får även svar på varför just Öland är så rikt på fornborgar. I avsnittet nämns bland annat Ismantorps fornborg, Eketorps borg, Gamla Uppsala, Bårby borg, Högsbyns hällristningar i Tisselskog,  och Pilane gravfält.

Du hittar avsnittet där poddar finns eller via denna länk: Podspace | 2. Riter, religion och cheerleaders – om metallernas tid

 

Platser nämnda i avsnitt 2

En flygbild över ISmantorps fornborg där man ser borgens konturer i landskapet

Ismantorps forsborg på Öland. Foto: Jan Norrman/RAÄ

En bild på Eketorps fornborg i vackert ljus. Man seren mur och ingången till borgen.

Eketorps fornborg på Öland. Foto: Micael Edlund

Uppsala högar. En grönskande kull täckt av gräs. framför syns ett staket.

Gamla Uppsala. Foto: Emma Österberg.

En klippigt landskap. På en av klipporna syns en skulptur i vitt i form av ett kvinnohuvud som är upprätt med slutna ögon.

Pilane gravfält på Tjörn. Foto: SFV

Två åror ligger på ett trägolv

Avsnitt 3

Poddens expert Magnus resonerar kring varför eller om vikingatiden är en onödig tid i Sveriges historia och Malin saknar de klassiska vikingahjälmarna med horn – är dessa enbart ett påhitt? Och varför är vi så vansinnigt förtjusta i vikingarnas kultur när de egentligen betedde sig rätt illa?