Bankpalatset i kvarteret Vinstocken är ett förstklassigt exempel på den intensiva byggnadsverksamhet av banker som rådde i södra Klara runt förra sekelskiftet.
På tomten vid dagens Gustav Adolfs torg uppfördes på 1640-talet en rikt dekorerad byggnad för Norra kamnärsrätten som var en underdomstol till rådhusrätten. I Kamnärsrättens byggnad fanns också ett "Skänkeri af främmande drycker". Dess förste vinskänk var Casten Hoff, som varit i tjänst hos drottning Kristina. Vinkällaren och även huset kallades senare "Kastenhof" efter honom. Omkring år 1700 dominerade krogens verksamhet huset och kvarteret döptes om från kv. Kamnärskammaren till kv. Vinstocken.
1857 öppnades Hotel Rydberg, som var stadens första moderna hotell i det då ombyggda huset. Hotellet revs 1914 för att ge plats åt den nuvarande byggnaden, men namnet lever kvar i den kända maträtten biff Rydberg.
Arkitekttävling grunden för kvarteret
Kvarteret upptas i dag helt av Skandinaviska Kreditaktiebolagets bankpalats som byggdes 1914–17. Uppförandet hade föregåtts av en arkitekttävling som vanns av arkitekten Erik Josephson. Palatsets fasad utformades i anslutning till grannhuset vid Regeringsgatan för att Gustav Adolfs torg skulle få en enhetlig fond mot norr. En större tillbyggnad gjordes mot Jakobsgatan 1922.
Påkostade inredningar
Med påkostad arkitektur och generösa dimensioner byggde Skandinaviska Kredit aktiebolaget, för att symbolisera makt och trovärdighet, Sveriges största bankpalats 1918. Bankpalatset har under slutet av 1900-talet återfått delar av sin forna glans genom omsorgsfull restaurering.
Bankhallen är en av landets mest monumentala och direktionsvåningen har påkostade inredningar med konstnärliga utsmyckningar av bland andra Olle Hjortzberg. Fastigheten förvärvades av staten 1965 och byggdes om för i första hand regeringskansliet. Byggnaden är statligt byggnadsminne sedan 1993.
I dag är Regeringskansliet hyresgäst.