Gården Herrsäter ligger mellan Linköping och Åtvidaberg i Östergötlands län. Herrsäter kallades Häradssäter ända fram till mitten av 1600-talet och var från början, vid 1300-talets mitt, en by med flera gårdar och olika ägare.
Herrsäter är känt som frälsegods sedan 1400-talets slut och ägare var då troligen riddaren och riksrådet Johan Stensson Bese. Dottern Gunilla ärvde egendomen och gifte sig med riddaren och riksrådet Erik Turesson Bielke. Herrsäter gick sedan i arv i släkten Bielke. Men år 1605 drogs Herrsäter in till kronan och förlänades två år senare till ståthållaren Erik Jöransson Ulfsparre.
Ny huvudbyggnad efter reviderad plan
Egendomen blev i sin helhet reducerad 1684. Herrsäter indelades som majorsboställe vid andra livgrenadjärsregementet. En ny huvudbyggnad uppfördes omkring år 1820 efter Anders Petter Bomans reviderade normalritningar för översteboställen. I Bomans första version för översteboställen var de ritade med två våningar.
Herrsäter byggdes istället i en våning med fyra kamrar på vinden. Jämför exempelvis detta med Frövi översteboställe som är byggt enligt den oreviderade normalritningen. Från 1833 disponerades Herrsäter som 1:e majorsboställe.
Byggnader från olika tid
Ekonomibyggnaderna uppfördes under 1900-talet med undantag för ladugården som är från 1874. Den karaktäristiska rundlogen på ladugårdens ena gavel har tillkommit senare, 1911. Flygelbyggnaden bör ha uppförts under 1700-talet men har genomgått stora ombyggnader sedan dess.
I huvudbyggnaden finns stor del av den äldre fasta inredningen kvar i behåll - ursprungliga kakelugnar, dörr- och fönstersnickerier mm. Herrsäter är idag en arrendegård med inriktning på mjölkproduktion.
Herrsäter är ett statligt byggnadsminne från 1993.
Markfördelning
Herrsäter majorboställe består av totalt 423 hektar, varav:
- 249 hektar skogsmark
- 59 hektar åkermark
- 38 hektar betesmark
- 77 hektar övrig mark