Statens vilstuga vid Silvervägen är belägen i Arjeplogs kommun, ett stenkast från den norska gränsen. Huset uppfördes av staten på 1870-talet för att ge trötta resenärer en trygg plats att vila på. Huset har också, under andra världskriget, varit en av nio hemliga baser för en allierad spionoperation.

I vilstugan med kodnamn Truls finns det klotter och inskriptioner bevarade på väggarna, bland annat namn på personer som vistats där under 1940-talet.

I vilstugan med kodnamn Truls finns det klotter och inskriptioner bevarade på väggarna, bland annat namn på personer som vistats där under 1940-talet. Foto: Foto: Peder Lundqvist

Statens vilstuga kom i Statens fastighetsverks vård så sent som 2023 och ingår i de cirka 150 byggnadskluster i norra Sverige som SFV förvaltar. Den ligger vackert till, med fjällen i bakgrunden och omgiven av knotiga björkar. Själva stugan är sparsamt inredd med en öppen eldstad och grova trämöbler. Det enkla möblemanget består av träbänkar, bord och rustika våningssängar.

Vilstugan gick under kodnamnet Truls och var på 1940-talet en del av Operation Sepals, en allierad underrättelseverksamhet under senare delen av andra världskriget med baser i Sverige och Norge. Sommaren 1944 upprättades nio baser vid gränsen varav fyra på den svenska sidan som alla var aktiva till krigsslutet i maj 1945. I underrättelsearbetet samarbetade svenska krigsmaktens C-byrå med norska underrättelsetjänsten XU och brittiska Secret Intelligence Service, SIS, med stöd av amerikanska OSS – dagens CIA.  I vilstugan finns klotter och inskriptioner bevarade på väggarna, bland annat namn på personer som vistats där under 1940-talet. Det är oklart om just dessa namn går att knyta till Sepalsverksamheten, även om de ristades in under andra världskriget.

Vilstugan ligger i Arjeplogs kommun uppe i fjällvärlden, ovanför odlingsgränsen. Det är cirka tio mil till närmaste samhälle på svenska sidan. Statens fastighetsverk har under 2024 försett vilstugan med ett skyddande plåttak. Under plåten finns det äldre taket av spån bevarat, eftersom det har högt kulturhistoriskt värde. Spåntaket kan nu endast ses inifrån stugan.

Hitta hit

Hitta till Statens vilstuga

Hitta på Google Maps