Landshövdingsresidenset i Luleå är det enda i landet som är byggt i trä. Det är ett undantag från regeln att kronans (statens) viktigare byggnader skulle uppföras i sten.
När landshövdingsresidenset i Luleå skulle byggas var man dels tveksam till om ett murat hus skulle vara tjänligt som bostad i det nordliga hårda klimatet, dels var man osäker på om det gick att uppbringa tillräckligt många murare i denna del av världen, där trä var det förhärskande byggnadsmaterialet.
Residenset byggdes således i trä, år 1852, efter ritningar av arkitekt Ludvig Hawerman. Huset är uppfört i två våningar och är byggt i liggande timmer. Fasaderna är klädda med locklistpanel och dekorerade med snickeridetaljer som är tillverkade på platsen.
Huvudbyggnaden flankeras av två flyglar. I den södra fanns ursprungligen länsstyrelsens förvaltningslokaler medan den norra var uthus och drängbostad. Södra flygeln är fortfarande kontor, medan den norra huvudsakligen innehåller rekreationslokaler.
Exteriören förändras på 1900-talet
En ombyggnad 1922 efter ritningar av dåvarande länsarkitekten Olof Lundgren resulterade främst i en förändring av exteriören. För att entréhallen och övre hallens sällskapsrum skulle få plats ersattes en stor inglasad veranda som byggts på 1890-talet med en utspringande tillbyggnad. Parkfasaden fick samtidigt en balkong, senare har också en terrass tillkommit. Byggnaden är statligt byggnadsminne sedan 1935.
Färggranna tyger och tapeter
Under slutet av 1900-talet renoverades och omgestaltades representationsrummen. Resultatet, med djärva färgskalor i tyger och tapeter, har blivit något annat än de traditionella residensinredningarna som ofta har präglats av konvention och försiktighet.
I dag är Länsstyrelsen i Norrbottens län hyresgäst.