Kalmar slott är öppet för besök. Mer information hittar du här:
Kalmar slott
En gång i tiden kallades Kalmar slott ”Rikets nyckel”, tack vare sitt strategiska läge vid Kalmarsund och den dåvarande gränsen mot Danmark. Genom århundraden har svenska kungar byggt om och byggt på slottet, som i dag är Nordens bäst bevarade renässansslott.
Under lång tid var Kalmar slott en betydelsefull försvarsanläggning vid den danska gränsen. På 1100-talet uppfördes här ett enkelt försvarstorn, som ersattes av en borg på 1200-talet. Sitt nuvarande utseende fick slottet under 1500-talet, då Gustav Vasa, Erik XIV och Johan III byggde om den gamla medeltidsborgen.
I början av 1800-talet var slottet rejält nedgånget och man övervägde att flytta iväg delar av inredningen. Fredrik Wilhelm Scholander satte stopp för planerna och inledde istället ett restaureringsarbete, som fortsattes av hans elev Helgo Zettervall. År 1891 var restaureringen färdig och slottet blev en stor turistattraktion. 1941 var även den gamla vallgraven återställd.
Under 2000-talet har Statens fastighetsverk gjort flera stora restaureringsåtgärder, bland annat på fasaden på innergården som nu ståtar i sin forna prakt. En ny årsring lades till slottets historia då den nya köksutbyggnaden byggdes 2013–14. Arkitekt var Erik Vikerståhl.
Efter omfattande restaureringar är Kalmar slott återigen ett magnifikt renässanspalats, som kan upplevas på många olika sätt.
Återupplev slottets storhetstid
Kalmar slott är en omodern sevärdhet – i positiv bemärkelse. Det är nästan oförändrat sedan 1592, vilket återspeglas i många av dagens aktiviteter på slottet. Den som vill kan vara med på ett gästabud. Maten som serveras är inspirerad av dåtidens kokkonst och rätterna serveras på porslin som är kopior av fynd från arkeologiska utgrävningar. Slottsfrun berättar om dåtidens bordsskick, vilket dock inte bör tillämpas under måltiden. Opera och maskeradbal är andra uppskattade evenemang, och den trevliga slottsbutiken är väl värd ett besök.
I dag är Kalmar slott hyresgäst.