På den plats där länsresidenset i Jönköpings län nu ligger var tidigare Jönköpings slott placerat. Under hundra år, fram till 1737 då det förstördes i en brand, hyste slottet länsstyrelsen, landshövdingens bostad och representationslokaler.
Det nya residenset ligger vid Rådhusparken i Jönköping och uppfördes i nyrenässansstil 1884-86 efter ritningar av arkitekt Johan Fredrik Åbom. Det bestod av en huvudbyggnad i tre våningar med entré mot Rådhusparken och två kortare sidolängor. Byggnaderna inrymde landshövdingens residensvåning och lokaler för länsstyrelsen. I början av 1900-talet byggdes vindsvåningen ut mot gården och 1921-23 uppfördes en ny länga mot väster som förlängning till flygeln. Byggnaden har en välbevarad interiör där mycket av den ursprungliga karaktären bevarats. Idag fungerar länsresidenset både som representationsbostad och hem för landshövdingen med familj.
Rumsindelning i Jönköpings residens
Bottenvåningen utgörs av entré med tillhörande utrymmen och galleriet. En trappa upp ligger själva representationsvåningen med salonger, matsal och köksavdelning, kontors- och mottagningsrum och det privata vardagsrummet. Vindsvåningen omfattar gästrum och kungasvit.
Åter till originalfärgerna
Residensets interiörer och inredning renoverades på slutet av 1900-talet. Huvudentrén vid Skolgatan återställdes då till sitt ursprungliga utseende med röda oljefärgsmålade väggar med svarta bårder och gråvita snickerier. Trapphuset målades också om, med grågrön linoljefärg, och återfick det utseende det haft från början; grågröna väggar med ramverk i rött och svart och pelare och valv i gult och rosa.
1974 utsågs länsresidenset i Jönköping till statligt byggnadsminne. Av landets nuvarande länsresidens är detta bland de yngsta.
Idag är Länsstyrelsen i Jönköpings län och Socialdemokraterna i Jönköping hyresgäster.