Residenset i Karlskrona är Sveriges yngsta residens och Örlogsstaden Karlskrona är det nionde svenska världsarvet på Unescos prestigefyllda Världsarvslista.
Engelska influenser
Landshövdingens bostad vid Kungsbron i Karlskrona är landets yngsta residens och huset är snarast en engelskinfluerad patriciervilla. Engelska hemideal var en viktig inspirationskälla för svenskt bostadsbyggande under början av 1900-talet. Landshövding greve Axel H:son Wachtmeister, ättling till Karlskronas skapare generalamiralen Hans Wachtmeister, drev igenom att ett nytt residens skulle byggas. Dåvarande residenset på Ronnebygatan, inköpt 1832, var i dåligt skick och huset revs 1953.
Det nuvarande residenset borde kanske vara mest känt för att ha hyst Sveriges första kvinnliga landshövding. 1974 utsågs Camilla Odhnoff till Blekinge läns landshövding, hon verkade där i arton år.
Statsverket köpte tomt av prins Oscar
Statsverket köpte en tomt med en fastighet som tillhörde prins Oscar Bernadotte, Gustaf V:s bror, för det nya residenset. Prins Oscars hus flyttades till Ronneby där det finns kvar. Hovintendenten Gustaf Lindgren anlitades som arkitekt. Han är mest känd som fängelsearkitekt och har bland annat ritat Härlandafängelset i Göteborg och Centralfängelset i Malmö. Lindgren arbetade gärna med historiska arkitekturstilar och i Karlskrona har 1700-talet givit inspiration till residensets exteriör.
Påkostad representationsvåning
Det nya residenset var färdigt 1911. Huset har två våningar med en souterrängvåning och bottenvåningen har entré från Vallgatan. Härifrån kommer man in i en stor hall och de olika rummen grupperar sig kring denna. Den stora matsalen har ett stucktak med marina symboler och Gustaf V:s namnskiffer. Representationsvåningen är påkostad, Karlskrona var både residensstad och den svenska flottans huvudstation med mycket representation.
Återställde originalfärgsättningen
Vissa förändringar har gjorts i residenset under årens lopp, men det har behållit sin ursprungskaraktär från början av 1900-talet. Den senaste interiöra restaureringen genomfördes under juni 2001–februari 2002. Statens fastighetsverks målsättning med upprustningen var att återställa originalfärgsättningen så långt det var möjligt i representationsvåningen. Till exempel har entréns träpaneler skrapats rena från den ljusa färg som tillkom kring mitten av 1900-talet.
Stora matsalen fick tillbaka sin ursprungliga gröna kulör, inredningen är modern och har plats för 80 sittande gäster. Gröna salongen har åter textilklädda väggar i grönt siden. Möbelgrupperna med förgyllning från förra sekelskiftet har samma sidentyg. Pelarsalongen återfick sin röda färg efter att Statens fastighetsverk kom i kontakt med en privatperson som hade skriftliga dokument om rummets ursprungliga utseende.
På övervåningen, med utsikt över havet, ligger Blekingerummet som är modernt möblerat. Det representerar Blekinge län av i dag i form av konsthantverk och konst. Residenset är statligt byggnadsminne sedan 1993.