Vi på Statens fastighetsverk vill du som hyresgäst ska trivas i dina lokaler. Om du upptäcker fel i din lokal eller fastighet vänder du dig till den som ansvarar för fastighetsfrågor på din arbetsplats. Den personen anmäler felet till SFV som ser till att du får den hjälp du behöver. Det kan till exempel gälla vattenläckor, trasiga hissar eller problem med ventilationen.
Felanmälan
Gör din felanmälan i första hand via webben. Vid akuta ärenden utanför kontorstid som innebär fara för liv eller fastighet, som vattenläcka eller snöras, ring och gör din felanmälan.
Felanmälan via webb:
För att göra en akut felanmälan via telefon:
Ring 010-478 79 79
Inomhusklimat
SFV ansvarar för värme och ventilation i lokalen. Var tredje år genomför SFV en så kallad OVK-besiktning, obligatorisk ventilationskontroll, för att säkerställa att ventilation uppfyller Arbetsmiljöverkets krav.
Som hyresgäst ansvarar du för att se till att fönster är ordentligt stängda efter tex. vädring.
El och belysning
SFV ansvarar för el och belysning i de offentliga utrymmena i fastigheten. Ansvaret
för arbetsplatsbelysning ligger på hyresgästen. Tänk på att elarbeten enligt lag
måste utföras av elektriker med behörighet.
Minskad energianvändning
Vi behöver alla bidra till att minska vår elanvändning, och valen vi gör idag kan påverka hur situationen ser ut imorgon. Varje liten förändring gör stor skillnad i det stora hela, om vi hjälps åt. Här är några tips på vad du kan bidra med, såväl hemma som på jobbet. Tipsen kommer från energimyndigheten.se
Använd el vid rätt tid på dygnet
Välj att göra saker som att tvätta, diska och ladda elbilen när elanvändningen från industri, offentlig verksamhet och hushåll är som lägst. Mitt på dagen, på natten och på helgen. Det är en av de enskilt viktigaste åtgärderna du kan bidra med för att avlasta elsystemet.
Sänk värmen inomhus
Speciellt som du har elvärme. Om du sänker värmen inne med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Kan du dessutom styra eluppvärmningen till mitt på dagen och på natten gör du en stor nytta för elsystemet.
Använd mindre varmvatten
Duscha kortare och fyll tvätt- och diskmaskinen. Genom att byta till effektivare kranar och duschmunstycken kan du minska din varmvattenanvändning upp till 40 procent.
Stäng av apparater och släck lamporna
Stäng av och släck när du lämnar rummet. Använd LED-lampor, de drar fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor.
Tänk efter vad du använder el till
Undvik det som drar mycket el och som du kanske inte behöver, exempelvis elburen golvvärme, bastu och torktumlare. Om du måste ha golvvärme på, se till att den är på samma temperatur som resten av huset för att undvika att den drar onödigt mycket el.
Brandskydd
Fastighetsägare och hyra ska, lagen om skydd mot olyckor, gemensamt arbete med och fördela det systematiska brandskyddsarbetet (SBA). Det innebär att du på ett organiserat sätt planerar, dokumenterar och följer upp brandskyddsarbetet för din verksamhet i din lokal.
Som hyresgäst ansvarar du bland annat för att:
• Utrymningsplan finns uppsatt på väl synliga platser i lokalen
• Släckutrustning fungerar och finnas till hands
• Utrymningsvägar hålls fria.
SFV hjälper dig gärna med brandskyddsarbetet.
Ombyggnation
Du måste alltid få SFV:s godkännande för alla typer av ombyggnader i din lokal. Det gäller gäller om du vill göra en totalombyggnad eller ska installera ny inredning. Detta är viktigt att följa eftersom många av våra fastigheter är byggnadsminnen. Kontakta din lokalplanerare på LU-byggnad eller SFV så svarar vi på dina frågor, funderingar och kan guidning gräva i ombyggnadsprocessen.
Tillgänglighet
SFV strävar efter att de de verksamheter som verksamhet i fastigheterna ska vara tillgängliga för alla, även om man har en funktionsvariation. Som hyresgäst är du ansvarig för att göra entréligheten och tillgängligheten i dina lokaler.
Parkering för bilar och cyklar
Cykelparkering finns längs med Finngatan i anslutning till byggnaden.
Sophantering och leveranser
Tänk på att källsortera rätt och på så sätt bli din miljöpåverkan mindre. Farligt avfall och extra tömning av överfulla sopkärl kan leda till en kostnad för dig som hyresgäst.
Transporter och varuhantering ska förläggas till tider som inte medför störningar för andra. Varuhantering bör ske max en gång per dag med respekt för upplösande och grannar i området. Det är viktigt att lastpallar och lastvagnar förs bort direkt efter leverans.
Skyltning
För att sätta upp skyltar, insändare eller tillfälliga banderoller på fasaden behöver du SFV:s tillstånd. Det är viktigt att din ansökan stämmer överens med skyltprogram och gällande riktlinjer. Ibland krävs för bygglov från Riksantikvarieämbetet och kommunen.
Markskötsel, städning och snöröjning
SFV ansvarar för markskötsel inom området, arbete av utförs en entreprenör.
SFV ansvarar för snöröjning framför din lokal. SFV ansvarar för takskottning via entreprenad. Felanmäl om du ser farliga istappar.
Klotter
SFV ansvarar för klottersanering på byggnaderna. Felanmäl om du ser klotter på fastigheten.
Byggnadsminne
Byggnadsminnesmärkning är det starkaste kulturhistoriska skyddet som hus och miljöer kan ha i Sverige. Privata och statliga byggnader kan klassificeras som byggnadsminne, män man skiljer mellan enskilt och statligt byggnadsminne. De statliga byggnadsminnena ägs av staten och berättar om viktiga delar av landets historia. Varje byggnadsminne får specifika föreskrifter om hur det kulturhistoriska värdet ska tas tillvara. Det finns 260 statliga byggnadsminnen i Sverige, varav SFV förvaltar de allra flesta. Antal enskilda byggnadsminnen är ca 2000.