Sommarfavoriter att besöka

Det finns många slott och museer som helt eller delvis är öppna för allmänheten. Parker, marker, öar och berg att besöka och bestiga. Vi bad några kollegor att dela med sig av sina bästa tips.

Hovdala slott, Skåne

Lotta Nykvist, IT-tekniker: Vi har besökt Hovdala slott i Skåne. Det ligger så fint omgivet av en stor park där de till och med klipper gräset med riktiga hästkrafter, vilket var en rolig upplevelse. Det var en lite kringelkrokig väg för att komma dit, men det var det värt. Det är vackert med fina byggnader, en bra slottsrestaurang och kafé och en stor park att ströva i. De har ett vackert orangeri, där de ställer ut blommor, och en mycket välskött krydd- och grönsaksträdgård. Vill man vandra längre så finns det fina strövområden runtomkring så man kan ta med sig matsäck om man inte vill gå in.

Hovdala slott sett från kryddträdgården.

Hovdala slott i Skåne har anor sedan snapphanetiden och är ett fint utflyktsmål både för att ta del av historien och för att ströva i den stora parken. Foto: SFV/Mia Fernlund

Huseby Bruk, Småland

Rhododendronparken i full blom vid Huseby bruk, Småland.

En upplevelse är att ströva i parken vid Huseby bruk. Rhododendronholmen, bakom kvarnen, blommar som vackrast under försommaren. Foto: Sofie Magnusson, Huseby bruk.

Annika Rydén, teknisk förvaltare: Min favorit är Huseby bruk, ett gammalt järnbruk med strategiskt geografiskt läge, som förutom sin intressanta historia och fina herrgård är en fantastisk bruksmiljö med många byggnader kvar och med odlingar och kafé. Här ligger till exempel Husebymaden, ett naturskyddsområde där jag gärna promenerar med min hund. Där finns ett nybyggt litet fågeltorn som är väldigt trevligt. Det ligger vid Kungastenen – där vår nuvarande kung har skrivit sitt namn. Intressant och vackert är förstås att gå en guidad visning i herrgården om den är öppen. För den som är intresserad så är ett tips att lyssna på P4 dokumentär som berättar om Husebys ägarinna Florence Stephens tragiska öde, kallad den stora Husebyskandalen. Eller läsa anekdoten i Kulturvärden (nr 1, 2011).

Gulskären, Lysekil, Bohuslän

Lina Schiller, informationscontroller: Gulskären är en liten ö som ligger utanför Lysekil, nedanför Stora Kornö. Det har varit ett utflyktsmål under hela min uppväxt. Den lyser helt gul på håll beroende på att den är täckt av en lav, som jag tror heter vägglav. Vi brukade åka dit med egen båt och det tar inte många minuter att gå runt den. På ön finns en fyr och på den östra sidan går det in en vik som har jättefina badställen. Den västra sidan av ön ut mot det dundrande havet är en fin kontrast. Det finns inte så mycket att göra annat än att bara vara, njuta och umgås med sällskapet. Vi brukade skrapa havssalt ur torkade klippskrevor när jag var liten. På hösten är det ett fint ställe för hobbyfiskare att lägga hummertinor.

Gulskären utanför Lysekil, nedanför Stora Kornö.

Gulskären utanför Lysekil, nedanför Stora Kornö. En liten pärla för sol, bad och naturupplevelser. Foto: Lasse Edwarts

Hundön, Drottningholms slottspark

Lekande hundar på Hundön (Ormholmen) i Drottningholms slottspark.

Att få springa fritt och leka med kompisar, på Hundön (Ormholmen) i Drottningholms slottspark, uppskattas av både hundar och deras ägare. Foto: SFV/Ulrika Kjellin

Ulrika Kjellin, chefsassistent: Eftersom jag har hund åker jag gärna till hundön i Drottningholms slottspark, som är ett paradis för hundar. Ön heter egentligen Ormholmen och ligger i Engelska parken, till vilken man kommer via två broar med grindar. Det är inte alls långt, kanske ett par hundra meter, till parkeringsplatsen mellan Drottningholms slott och Kina slott. Hundarna kan springa fritt och busa med gamla och nya hundkompisar eller bara promenera med matte och husse. Sedan 2019 finns en fin paviljong på ön som väderskydd där man kan sitta och fika. Den tillkom på initiativ av kungen och var hans present till hundarna (och hundägare). Hans hund, Brandie, har fått stå modell för den vindflöjel som sitter i toppen av paviljongen.

Ön är i storlek ungefär som två fotbollsplaner med några få stora träd – med stor yta att springa omkring på. Som matte är det ett perfekt ställe att träffa likasinnade och man kommer oftast därifrån med något nytt tips eller idé vad gäller hundar. Som hundägare blir man ju också glad över att se sin egen hund glad och det är de verkligen där i friheten på hundön. Ps: Den oskrivna regeln på hundön är att man inte tar dit sin hund om den inte fungerar tillsammans med andra hundar.

Rödkallen, Luleå skärgård

Hélène Hanes, kulturarvsspecialist: Jag tycker att ön Rödkallen vid inseglingen till Luleå hamn verkligen är värd ett besök, dels för att fyren är en Heidenstammare, dels för att det finns en välbevarad fyrplats som skapades för att säkra transporter ut från Luleå hamn. Fyrplatsen är ovanligt välbevarad med en liten mur omkring ett gårdstun med bostäder och andra hus. Dassen och fotogenboden står kvar. Dassen var man alltid tvungen att förankra i någon annan byggnad för att de inte skulle blåsa bort.

Muren skulle hålla eventuella djur på ön borta från den lilla trädgården med sina odlingar. Det är en vacker plats som går att uppleva och man kan nog ganska bra förstå hur det var att leva på ön. Dessutom är Heidenstamfyrar historiskt intressanta. Ön är ganska stor och har en lotsutkik och en jättefin labyrint av stenar. Och så finns det ett litet, litet kapell och en massa små sommarbostäder. En väldigt spännande plats. Man kan tyvärr inte övernatta, kajen är trasig och avstängd och det finns ingen reguljär trafik. Men om man har egen båt, klarar att dra upp den på stranden och fixar picknick, så kan man göra en dagsutflykt."

Rödkallens fyrplats.

Foto: Johnér/Mikael Svensson

Svartsjö slott på Färingsö, Stockholms län

SFV:s Sara Tauberman hälsar på Gustav II Adolf och Axel Oxenstjärna i Svartsjö slottspark.

Sara Tauberman, projektledare på Statens fastighetsverk, för ett något ensidigt samtal med två äldre herrar - Gustav II Adolf och Axel Oxenstierna - i Svartsjö slottspark. Foto: SFV/Sara Tauberman

Sara Tauberman, projektledare: Det finns en 5 kilometer lång slinga runt fågelsjön Svartsjöviken vid Svartsjö slott på Färingsö som jag vill slå ett extra slag för – perfekt för enklare friluftsliv. Man går förbi resterna av den gamla Vasaborgen, Svartsjö slott, slottsparken och går över olika fält. Sjön ser man bäst från utsiktspunkter. Det finns trevliga informationstavlor längs vandringsleden som också är utmärkt så att det är lätt att hitta.

Eller strosa runt i parken, som är en engelsk park, och beundra finaste statyn av Gustav II Adolf och Axel Oxenstierna i naturlig storlek under en lind.

Lövstabruk, Uppland

Anders Glassel, kulturarvsspecialist landskap och park: Lövstabruk är en fantastisk bruksmiljö med barockpark och herrgård med en bebyggelse som är genuin kring en bruksgata. Där ligger en förvaltarbostad, arbetarbostäder och en kyrka med en berömd Cahman-orgel. Det finns till och med två engelska parker, där den östra har en del intressanta inslag av ädellövskogsväxter. Man kan även få se den ovanliga forsärlan i vattensystemen i Lövstabruk och där finns också mandarinand. Det är härligt att bara strosa omkring, men den som vill kan även äta på restaurangen. Dessutom finns ett orangeri med kafé och växtförsäljning."

Lövstabruk

Lövstabruk i norra Uppland var en gång ett av världens förnämsta järnbruk, en industri som lade den ekonomiska grunden för det svenska stormaktsväldet. Foto: Mostphotos/Jagens51

Kajak i Karlskrona skärgård, Blekinge

Mathias Stenström, fastighetsförvaltare: Mitt tips är att hoppa in i en kajak och ge sig ut i skärgården. Känslan av att ta sig ut med båt till en ö där man ofta är alldeles ensam är rogivande och fantastisk. Jag har nog snöat inpå fyrmiljöerna och det karga, hårda liv som var ute på de här öarna. Det syns ju på byggnation och allt annat. Och öarna i Karlskrona skärgård är fantastiska.

På Koholmen utanför Marinmuseum i Karlskrona finns det ett stort gammalt krutmagasin och en tillsyningsmans bostad med en liten trädgård. Den ligger vid farleden så de stora båtarna som går till Polen går precis utanför och man ser hela Karlskrona från ett annat håll. Ön ligger i anslutning till Basareholmen, där det tillverkades ammunition, för man ville inte ha båda verksamheterna på samma ö. Utklippan, ännu längre ut, är också en fin upplevelse. Det kräver att man kan ta sig dit själv, men det är ju en skön form av friluftsliv. Jag kommer att göra fler inspektionsturer med min kajak nu under försommaren.

SFV:s Mathias Stenström tar ibland kajaken till jobbet.

Foto: SFV/Mathias Stenström

Vandra i Bruksvallarna, Härjedalen

Olle Nylind, kulturarvspecialist: Vandringsstigen upp till natura 2000-området Klinken går utmed Ljusnan som i sig är jättefin. Det här är marker norr om Sveg som Statens fastighetsverk förvaltar, där man kan vandra på sommaren och åka längdskidor på vintern. Man parkerar vid Ramundberget och vandrar först längs med Ljusnan med vackra slåtterängar och många ovanliga blommor som orkidéer och brunkulla. Därefter viker man av efter 4–5 kilometer och följer Tvärån uppströms i naturområdet tills man kommer till Tväråns vattenfall. Det dyker ner i en lagun som kallas ”Tvärå­poolen” som är en fantastisk liten badpool, men med en ganska kraftig virvel.

Lite längre upp finns en rastplats med eldstad och fina naturliga sittplatser på hällarna. Vandringen är 16 kilometer sammanlagt fram och tillbaka. Terrängen är inte så brant, man vandrar mest genom fjällbjörkskog men längs stigen finns ganska många bäckar och stenar att hoppa över. Det händer saker hela tiden så även om det är lite långt så tröttnar inte ens barnen. I trakten finns massor av vandringar, både lätta och svåra, att göra. Kartor finns på Funäsfjällens hemsida www.funasfjallen.se.

Fjällvandring mot natura 2000-området Klinken i Bruksvallarna, Härjedalen.

Vandringen till natura 2000-området Klinken går utmed Ljusnan och passerar vackra slåtterängar med ovanliga blommor såsom orkidéer och brunkulla. Foto: SFV/Olle Nylind

Gettlinge gravfält, Öland

Gettlinge gravfälts skeppssättning på Öland

Gravfält som besöksmål låter kanske makabert, men är ofta väldigt vackra och promenadvänliga, vilket Gettlinge gravfält på Öland är ett bra exempel på. Foto: Maddoc/Marcus Funke

Claes Brunius, Besöksmålsspecialist: En fin del av vårt kulturarv som jag tycker förtjänar att lyftas är våra gravfält. Dels är det historiskt intressanta platser, som ligger i fantastiska naturmiljöer, dels är de inte så välbesökta och det finns stort spelrum för den egna fantasin. Två av mina favoriter är Gettlinge gravfält på Öland och Greby gravfält vid Grebbestad på västkusten. De är perfekta platser att vandra på, ha picknick eller bara gå för sig själv och filosofera. På sommaren blommar de vackert och på vintern är de mer dramatiska. Dessutom ligger de vid vägar och är relativt lättåtkomliga. Vill man göra en ”stor gravfältsresa” på Öland så är det bara att köra runt – det finns ungefär tio stycken att välja på.