Skötselanvisningar för känsliga miljöer

En miljö som bär spår av historiens vingslag kräver såväl respekt som kunskap, om alltifrån storstädning, skadedjur och material. Här är tips på bland annat hur mögelangrepp bäst förhindras och hur kristallkronorna hålls skinande rena.

Texten nedan är en sammanfattning och axplock från skriften Skötselanvisningar för känsliga miljöer som du kan ladda ner och läsa. Pdf:en är inte tillgänglighetsanpassad. 

Att städa i en känslig miljö

Smuts kan ge skador i en känslig miljö men städning på fel sätt kan orsaka än större skada. Därför är det viktigt att vara medveten om vilka materialtyper som kräver vilken slags vård och att använda rätt sorts utrustning och städmetoder. Främsta tipset är att inte städa för mycket i en känslig miljö och att i första hand städa där folk vistas mest. Torra rengöringsmetoder, så som dammsugning och borstning, är att föredra framför våta och fokus bör ligga på att ta bort dammet där det samlas mest, det vill säga på golvnivå. Ett annat tips är att ta bort den enskilda fläcken på till exempel golvet istället för att skura hela golvytan. Starka rengöringsmedel och möbelpolish bör undvikas helt då det ofta gör större skada än nytta. Och kom ihåg: alla typer av städning sliter, så välj skonsamma städmetoder.

Ett svart dammsugarmunstycke fotat uppifrån på ett slitet trägolv.

Gamla trägolv mår bäst av att rengöras med torra städmetoder, så som dammsugning. Foto: Melker Dahlstrand

Blommor, växter och pynt

Växter och säsongsbetonat pynt kan få ett hus att se bebott och inbjudande ut. Samtidigt medför sådana typer av dekorationer en risk för den gamla miljön, i form av repor, fuktskador och fläckar. Generellt gäller det att använda stabila och täta vaser och krukor för blommor, växter och blomsteruppsättningar. Skydda gärna också golvet med ett extra underlag utifall att läckage eller spill skulle uppstå. Pynt av olika slag får inte placeras på, i eller för nära känslig interiör då det bland annat riskerar att lämna skrapmärken.

Förgyllda ytor

Ytor så som tavelramar, speglar, läder och lister kan ha förgyllda ytor. Är det bara påmålad guldfärg är materialet lite tåligare. Ibland är det däremot äkta guld som är målat i tunna lager och då är ytan extra känslig. Därför bör torra rengöringsmetoder användas i första hand.

Golv

Gamla golv är värdefulla och bör bevaras utan lackering eller slipning. Olika golv kräver olika typer av rengöringsmetoder men det finns tre gyllene regler för alla typer av golv: 

  1. All rengöring sliter så förebygg nedsmutsning. 
  2. Används så torra rengöringsmetoder som möjligt.
  3. Måste du ändå använda vatten, gör det med måtta!

För detaljerad information kring rengöring av olika typer av golv, se kapitel 6 "Golv", i Skötselanvisningar för känsliga miljöer.

Närbild på ett mönstrat trägolv.

Gamla trägolv är känsliga och behöver därför städas varsamt. Här golv i Nationalmuseum i Stockholm. Foto: SFV/Hanna Lindstedt

Höst- och vårstädning

En ordentlig storstädning, utförd på rätt sätt, hjälper till att hålla en gammal och känslig miljö i gott skick. Höststädningen inför vintersäsongen är extra viktig då den hjälper till att förebygga problem så som skadedjur, mögel, ingrodd smuts och fukt, som lätt uppstår under årets kallare månader. 

Att damma av alla möbler och ytor samt dammsuga golv är en bra grund för alla typer av storstädningar. Vid en höststädning bör även extra förberedelser inför vintern ingå. Då den relativa luftfuktigheten tenderar att vara hög är det bra att lyfta ut möbler som står nära ytterväggar, öppna upp lådor, skåp och dörrar samt sätta korkar bakom stora tavlor så att luftcirkulationen blir god.

Står byggnaden oanvänd under vintern ska även möbler täckas över med någon form av lakansväv medan  prydnader, kristallkronor, klockor och liknande ska täckas med syrafritt silkespapper för att förhindra skador efter damm och fukt.

Visste du att:

Om damm blir liggande över vintern, då luftfuktigheten kan vara hög, finns en risk att det cementeras, det vill säga att damm och smuts bildar ett kemiskt band med ytan det ligger på. Detta kan vara mycket svårt att få bort.

Kristallkronor och prismor

Kristallkronor ger ett vackert och stämningsfullt ljus. Hålls prismorna välputsade förstärker de ljuset och ger en fantastisk gnistrande effekt. När en kristallkrona ska dammas krävs det mycket tålamod och försiktighet så att inte prismorna riskerar att gå sönder. Lägg gärna ett täcker under kristallkronan och damma försiktigt med en mjuk borste. 

Läder

Läder och skinn är material som återfinns i allt från möbler, tapeter och böcker till ledstänger och skrivbordsunderlägg. Allt läder riskerar att med tiden bli stelt och spricka. Extra känsligt för skador är det så kallade förgyllda lädret. 

Rengör läder med en borste eller en torr bomullstrasa, men bara om det verkligen behövs. Gyllenläder och färgat läder rengörs med en mjuk gethårsborste direkt in i dammsugaren. Visst läder kräver en ny omgång av vax eller liknande, för att återfå sin mjukhet. Behandla dock aldrig ytor som tidigare inte har behandlats.

Om lädret skulle bli fläckigt efter spill av vätska är det effektiv att lägga på ett kaffefilter för att suga upp vätskan. Byt ut kaffefiltret vid behov tills ytan känns torr.

Mattor

Allmänna skötseltips för mattor är att dammsuga inte bara ovansidan utan även under mattan. Går inte det, eller om det står för många stora möbler på mattan, bör i alla fall mattkanten vikas upp och golvytan under dammsugas.

För att skydda golvet i entrén är det bra att investera i en lite grövre matta, gärna med undersida av gummi. Att vända på mattan minst varannan dag är en bra idé för att förhindra att fuktskador bildas undertill. Efter den grövre entrémattan är det bra att ha en matta i lättare material. Även på golvytor som utsätts för mycket slitage, tydliga gångstråk, behövs en matta som skydd. För att ta bort lös smuts och grus mattorna dammsugas varje dag. 

Metall

En av de vanligaste skadorna på metallföremål orsakas av för mycket putsning eller för hårt gnuggande med stålull eller liknande. Rester av putsmedel som inte torkas bort ordentligt riskerar att ligga kvar i mönster och springor och fräter då på metallen. Genom att bara ta bort dammet med till exempel en borste kommer en långt. Det är viktigt att metallföremål inte utsätts för fukt, därför ska en vara försiktig med våttorkning kring exempelvis möbler med metallfötter.

Två träfärgade kistor staplade på varandra. Till vänster i bild en blågrön trälåda.

Föremål och detaljer av metall, så som kistor, luckor på kakelugnar och nyckehål är känsliga för fukt. Det är därför viktigt att vara försiktig med våtrengöring men även viktigt att ta bort löst damm, som annars riskerar att ligga kvar och bli fuktigt och så småningom leda till rostbildning. Foto: SFV/Mia Fernlund

Mögel

Hög luftfuktighet, stillastående luft och brist på rengöring är alla bidragande faktorer till att mögel kan bildas i, framför allt, äldre hus. Det finns många tips att förebygga mögel på men grundregeln är att göra regelbundna kontroller. För mer ingående tips se del 12, "Mögel", i denna pdf.

Skadedjur

Insekter, möss, råttor och fåglar är alla exempel på djur som kan ställa till stor skada inomhus. Fåglar räknas normalt inte som skadedjur men fågelspillningen innehåller mycket bakterier och kan fräta på material. Insekter trivs bra i fågelbon och dessutom äter de fåglar som har fastnat och dött i till exempel skorstenar.

A och O för att undvika skadedjur är att hålla rent, göra regelbundna kontroller och att använda förebyggande åtgärder så som att täppa igen hål och ingångar samt placera ut klisterfällor. 

Snickerier, dörrar, fönster och väggar

Områden kring karmar och handtag på dörrar och fönster blir lätt smutsiga. Beroende på ytans ålder, tillstånd, färg och användning krävs olika typer av städmetoder. Generella tips är däremot att skydda sådana ytor där folk ofta lägger ifrån sig saker, till exempel på fönsterkarmar och att använda torra rengöringsmetoder framför våta.

Speglar och tavlor

Gammalt spegelglas bör helst bara dammas med en borste eller en mjuk trasa. En fuktad trasa ska endast användas då det finns fingeravtryck eller fläckar som inte går bort vid damning. Samma rengöringsmetoder gäller även för tavlor med glas då dessa också tenderar att vara känsliga för fukt. Ramen på tavlor utan glas bör rengöras med en gethårsborste.

En borste med ljust träskaft används för att damma av en prydnadsskål.

Att försiktigt borsta av damm från ytor är i många fall att föredra framför att torka med en fuktig trasa, speciellt i äldre miljöer med många känsliga föremål. . Foto: Melker Dahlstrand

Stearin

Stearin kan tyvärr bidra till skador på möbler, textilier och golv och levande ljus bör därför användas med försiktighet. Använd manschetter, ljuslyktor och andra skydd för att förebygga fläckar.

Textilier

Känsliga textilier bör rengöras genom ett nät eftersom lösa trådar och andra detaljer då hindras från att dammsugas upp. Kraftiga textilier tål till exempel piskning, vädring utomhus eller maskintvätt.

Tejprester och tuggummi

Tejp, klistermärken och dekaler riskerar att lämna fula märken efter sig. Använd blå maskeringstejp som inte lämnar efter sig några klisterrester eller ännu hellre: använd snöre istället för tejp. Råkar det komma in tuggummi, kan till exempel sitta fast under skosulor, kan det också fastna på golvet och lämna fula fläckar. Förebygg genom att ha en rejäl dörrmatta och papperskorg vid ingången.

Mer läsning

Städa varsamt

I Kulturvärden NR 1 – 2012 går det att läsa mer om städning i artikeln "Städa varsamt. Konsten att inte förstöra kulturskatter" (s.16–23).