Ingegerd Beskow
Konstnären Ingegerd Beskow målade främst landskapsmotiv. I dag pryder flera av hennes verk Växjö residens, där hon en gång i tiden var landshövdingefru.
Hon föds en oktoberdag 1887 i Uppsala som Ingegerd Fanny Karin Sofia Tullberg, dotter till professor Tycho Tullberg och Fanny Hägglöf.
Åren 1907–1909 studerar hon konst för den svenske målaren Carl Wilhelmson vid Valands konstskola i Göteborg. Därefter flyttar hon till Paris där hon fortsätter sin konstutbildning, för bland andra Henri Matisse och Maurice Denis.
Landskap är hennes absoluta favoritmotiv och tavlorna i dämpade och svala akvarell- eller oljefärger är ofta avbilder från Stockholm, Uppsala, Skåne, Växjö och Västkusten.
Inreder länsresidenset i Växjö
1911 gifter hon sig med juristen och ämbetsmannen August Beskow, som från 1925 var landshövding i Kronobergs län. På länsresidenset i Växjö, i dag förvaltat av Statens fastighetsverk, pryder Ingegerds målningar fortfarande väggarna, bland annat som målningar över dörrarna i matsalen. Ingegerd, som är släkt med Carl von Linné, inreder en av salongerna i residenset till ett ”Linnérum”.
Fru Beskow verkar under åren som landshövdingefru som ordförande i bland annat Mödrahjälpsnämnden och Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté. Hon är även vice ordförande i Kronobergs läns hemslöjdsförening och i Röda Korsets Kronobergsdistrikt.
Ingegerd Beskow avlider i Stockholm den 19 augusti 1978. Hon ligger, tillsammans med sin man August, begravd på Uppsala gamla kyrkogård.
Kvinnliga pionjärer
För 100 år sedan, i september 1921, fick Sveriges kvinnor för första gången rösta i allmänna val. Ungefär samtidigt öppnades fler möjligheter för kvinnor att vara med och gestalta den offentliga byggnadsmiljön. Men kvinnor har i alla tider haft en betydelsefull roll för våra fastigheter även om det inte alltid har uppmärksammats.
Kulturvärden nummer 3, 2021
I höstnumret 2021 av Kulturvärden hittar du inte bara artikeln om Kvinnliga pionjärer. Här finns även annan spännande läsning, så som anekdoten om operastjärnan Christina Nilsson, spännande läsning om Nyköpingshus samt ett bildreportage från det vackra ambassadresidenset i London.