Kulturvärden

Generaldirektör Max Elger

Statens fastighetsverks generaldirektör Max Elger. Foto: Ida Borg

Krönika Så får vi snurr på kulturarvet

Vår brokiga och vackra portfölj berättar om staten Sverige, hur vårt land vuxit fram och funnit sin karaktär. Men det är också i våra fastigheter som ny historia skapas och kulturen blomstrar. De bevaras, utvecklas och används. Vi håller portarna öppna så att svenska folket kan ta del av sitt gemensamma arv.

Fastigheterna brukas på en mängd olika sätt – från museer och konserter till föreningsliv och näringsverksamhet. Inom vår förvaltning finns även några av landets mest populära besöksmål, vilket gör SFV till en av de största aktörerna inom kultur- och naturturism. 

På många platser kan upplevelsen av våra fastigheter bidra lika mycket till besöket som att ta in de konstverk som hängts på väggarna. Våra byggnader kan vara lika viktiga för upplevelsen som den musik och teater som framförs på scenen. I våra fastigheter fattas viktiga beslut som påverkar landet under lång tid, samtidigt som husen berättar om vårt förflutna.

Våra byggnader är tomma skal utan de verksamheter som bedrivs i dem.

I korsvägen mellan dåtid och framtid finns en av våra viktigaste utmaningar. Vi ska bevara våra fantastiska byggnadsminnen – och samtidigt ge möjlighet för konst, teater, musik, förvaltning och företag att utvecklas i dem. Det är en spännande och svår arbetsuppgift. Hur ska vi bana väg för framtidens opera, teater och museer i skyddsvärda byggnader från förra och förrförra seklet? Hur tar vi tillvara verksamheternas önskemål utan att förringa den historia som byggnaderna berättar?

Under ett knappt års tid har jag försökt att se så mycket av SFV:s arbete som möjligt på plats, och fått chansen att skrapa lite på ytan av vår väldiga verksamhet. Jag har klippt band i Uppsala och planterat skog i Jämtland. Sett kottepalmer i Lund och stått på scen i Ulriksdal. Och jag har sett att vi har den kreativitet och lyhördhet som krävs för att våra byggnader ska kunna leva och sjunga i framtiden.

Jag är angelägen om att Statens fastighetsverk ska vara en kulturvårdande myndighet. Våra fastigheter är en riktig skattkista, en historiens godispåse. De är fantastiska, vackra, intressanta och ger värde till Sverige som land.

Men lika viktigt är det för mig att lyssna på våra nuvarande och kommande hyresgäster och tillgodose deras behov. Våra byggnader är nämligen tomma skal utan de engagerade verksamheter som bedrivs i dem. Ett levande och tillgängligt kulturarv betyder att fastigheterna ska användas och återuppfinna sig själva med jämna mellanrum.

Genom förtroendefull och långsiktig samverkan med våra hyresgäster skapar vi förutsättningar för att genomföra vårt uppdrag. Det är lätt att glömma bort helheten när vi byter fläktar, lagar fuktskador och byter tapeter, men det är just det arbetet som får fyrarna, hjulen och ballerinorna att snurra. Det är den dagliga vården av Sveriges kultur- och konstjuveler – reparerade avloppsledningar, oljade gångjärn och nymålade väggar – som gör att även framtida generationer kommer att kunna njuta av och utvecklas i våra fastigheter.

Max Elger

generaldirektör