Kulturvärden

Visa bildspel

Studiomannen går igenom det sista innan det är dags för dagens första inspelning på temat Makt. Programledaren Hanna Schück gästas av kulturjournalisten Bo Madestrand och Karin Svenonius, kulturarvsspecialist och arkitekt på Statens fastighetsverk.

Portal - en färgstark premiär

Under hösten har det varit premiär för Portal – Statens fastighetsverks nya samtalsprogram om arkitektur. Här kan det handla om allt från lust till krig – men alltid med avstamp i arkitekturen i vårt gemensamma kulturarv. Vi följde med in bakom kulisserna.

Det har varit en hektisk novembervecka på Sankt Paulsgatan i Stockholm. På nummer sex har ett dedikerat team på Statens fastighetsverk arbetat hårt med att planera inför den sista inspelningsdagen av det nya egenutvecklade programmet Portal: ett samtalsprogram om arkitektur.

Visa bildspel

Visa bildspel

Programledaren Hanna Schück sminkas innan sändning. Hon har tidigare bland annat jobbat med SVT--produktionen Historien om Sverige.

Elisabet Hesseborn, kommunikatör på SFV och producent för Portal, ställer upp några påsar fika på diskbänken i köket. Det luktar nybryggt kaffe i lokalerna.

– Portal är ett arkitekturmagasin som låter oss blicka framåt likaväl som bakåt. Som en portal mellan dåtid, nutid och framtid. Det tar avstamp i arkitekturen kring vårt gemensamma kulturarv. I fyra avsnitt, på temana Makt, Färg, Krig och Lust, samtalar programledaren Hanna Schück med gäster om spännande arkitektur från gårdag till morgondag, säger Elisabet Hesseborn.

Hanna Schück har en bakgrund från flera SVT-produktioner, bland annat eftersnacket till Historien om Sverige och miniserien Sveriges konsthistoria. I Portal går hon in i en ny roll. Den som programledare. Ett par avsnitt har redan publicerats, men Hanna Schück har ännu inte tittat på dem.

– Det är inte helt smärtfritt att kolla på sig själv i 30 minuter. Jag kommer kanske titta när vi är färdiga med allt. Jag tror att det är bättre att gå på känsla nu och bara köra, säger hon.

Vi vill göra vårt kulturarv tillgängligt för alla, var du än bor i Sverige. Vi förvaltar fastigheterna, men de ägs ju av svenska folket.

Portal är följden av en mångårig satsning på rörligt material. Men programmet är samtidigt något helt nytt i SFV:s filmutbud.

– Arkitekturfrågorna genomsyrar hela Statens fastighetsverks bestånd och verksamhet. Alltifrån förvaltning till restaurering, ombyggnad och nybyggnation – det som blir arkitekturen i framtidens kulturarv. Vi hoppas att programmet på ett lekfullt sätt låter samtalet om arkitekturen ta plats och fungera som en ögonöppnare för det byggda runt omkring oss – det som är vår gemensamma livsmiljö, säger Stefan Trolle Lindros, kommunikationsstrateg på SFV och den som utvecklat formatet för Portal.

Visa bildspel

Stefan Trolle Lindros och Elisabet Hesseborn går igenom det sista innan det är dags för inspelning.

En annan viktig aspekt som ligger bakom utvecklingen av Portal är tillgängligheten.

– Vi vill göra vårt kulturarv tillgängligt för alla, var du än bor i Sverige. Vi förvaltar fastigheterna, men de ägs ju av svenska folket. De statliga målen säger att kulturmiljöer ska vara tillgängliga och en källa till kunskap. Det här är ett sätt att åstadkomma det, säger Stefan Trolle Lindros.

Gästerna i det första avsnittet, med temat Makt, som spelas in för dagen, är kulturjournalisten Bo Madestrand och Karin Svenonius, kulturarvsspecialist och arkitekt på Statens fastighetsverk.

– Jag har skrivit mycket om arkitektur och tycker att det är jättebra att Statens fastighetsverk sprider debatten om arkitektur och dessutom gör den tillgänglig på det här sättet, säger Bo Madestrand. 

Hanna Schück reser sig upp. Det är dags för gästerna att ta plats i stolen.

Visa bildspel

I kontrollrummet sker det mesta av arbetet bakom kamerorna, bland annat ljudet.

Visa bildspel

Det är mycket som måste fifixas innan kamerorna börjar rulla. Här dras elektroniken till de många lamporna i studion.

I själva studion riggas det för fullt inför inspelningen. En digital skylt med texten ”On air” hänger ned från taket, och lampor vinklas och korrigeras. Elisabet Hesseborn och Stefan Trolle Lindros ställer sig vid ett ståbord. Det är några saker som de behöver gå igenom innan det är dags för inspelning.

Ett studioprogram med gäster är inte något man förväntar sig att en myndighet ska producera. Det är ett format som vanligtvis görs av produktionsbolag. Samtidigt har SFV med tiden blivit mer och mer involverade i själva produktionen av sina filmer – delvis med målsättningen att få större kontroll på innehållet.

Med det sagt är ändå Portal ett av SFV:s mest ambitiösa projekt hittills. Och eftersom allt spelas in ”live on tape” är det mycket som kan gå fel, och det finns inte alltid tid att korrigera misstagen.

– Det här är något vi aldrig gjort tidigare, så det är med skräckblandad förtjusning som vi har tagit oss an det här projektet. Men framför allt har det varit väldigt roligt, säger Elisabet Hesseborn.

Stefan Trolle Lindros håller med och tar upp en annan aspekt, som varit både begränsande och sporrande.

– Vi måste vara varsamma med vår budget, det handlar trots allt om skattepengar. Men jag tycker också att vi har utvecklats av det. Kreativitet och goda idéer är alltid mycket mer värt än pengar, säger han, och får medhåll av Elisabet Hesseborn:

– Man får vara lite allt i allo. Teamet har också producerat de små dokumentära berättelser som inleder varje avsnitt. Vår kollega Frida Claesson har skött det fina fotot, jag har gjort research och manus och Stefan har varit vårt bollplank. Det har verkligen varit ett fint teamwork, konstaterar Elisabet.

Lamporna slocknar för dagen och det står klart att även inspelningen av det andra avsnittet, på temat Krig, gick som en dans. Stefan Trolle Lindros och Elisabet Hesseborn andas ut med vetskapen att det hårda arbetet till slut gav resultat. Och när de ska sammanfatta arbetet är det nästan som att de pratar med en och samma mun.

– Det känns fantastiskt skönt. Men nu kastar vi oss in i nästa projekt. Vi har flera nya produktioner på gång. Vi har nog Myndighets-Sveriges roligaste jobb.