Kulturvärden

Ornässtugan som pepparkakshus

Ornässtugan som pepparkakshus 2023, konstruerat och bakat av konditor Livia Thors. Foto: Mia Fernlund

Baka din egen Ornässtuga

Vi avslutar jubileumsåret 2023 med att bygga Ornässtugan som pepparkakshus, inklusive det berömda dasset. Det är inte det enklaste vi har visat, men ett av de vackraste.

Pepparkakshuset är skapat och bakat av Livia Thors, konditor på Ornässtugans café. Här är Livias instruktioner:

Dag 1:

1. Degen (recept nedan i faktarutan) blandas och knådas med omsorg och får vila i minst 1-2 dygn i kylskåp innan själva baket. Blir det deg över så är den god att baka vanliga pepparkakor av.

2. Under tiden, rita av alla malldelar (länk i faktarutan nedan) till pepparkakshuset på styvt papper.

Bakdagen:

3. Sätt ugnen på 175 grader.

4. Kavla degen till cirka 3 millimeters tjocklek på mjölat bakbord. Rulla sedan upp degen runt en kavel och lägg den på en bakpappersklädd plåt. Skär sedan ut delarna direkt på den bakpappersklädda plåten, så slipper du flytta och missforma dem.

Deg rullas runt kavel.

Genom att rulla den tunt kavlade degen runt kaveln blir det lättare att föra över den till bakplåten. Foto: Mia Fernlund

Delar skärs ut ur degen.

Skär ut delarna när de ligger på plåten så minskar risken för att de missformas. Foto: Mia Fernlund

Ornässtugans baksida

Ornässtugans baksida med det berömda dasset. Foto: Åsa Ehlis

Trapphuset gräddas runt en aluminiumrulle.

Livia gräddar trapphuset runt aluminiumfolie. Foto: Mia Fernlund

5. Det kluriga med detta hus är trapphusdelen. För att trapphuset ska få sin rundade form har jag gjort en rulle av aluminiumfolie med en diameter på cirka 2 centimeter (= en omkrets på cirka 6 centimeter). Lägg sedan den utskurna trapphusdelen diagonalt över rullen och låt den gräddas så.

6. Grädda delarna mitt i ugnen. Grädda jämnstora delar tillsammans. Små delar cirka 5 minuter, stora delar cirka 10 minuter. Tjockare delar kräver längre tid, men ger även ett stabilare, mer lättbyggt hus. Det viktigaste är att alla delar är torra, annars säckar huset ihop.

Visa bildspel

Dags för kristyr.

Visa bildspel

Skarvar och skavanker döljs med kristyr.

Visa bildspel

Fönster av gelatinblad, fastklistrad med kristyr. Foto: Mia Fernlund

7. Det är alltid bra att göra ett par extra delar om något skulle gå sönder. Håller allt så har du mer god pepparkaka att mumsa på.

8. Ändrar delarna form under gräddningen? Ingen fara. Direkt när de varma delarna kommer ut ur ugnen skär du snabbt bort eventuella sneda kanter. Ett zestjärn eller ett rivjärn kan också vara bra för att jämna till. Lägg en jämn bakplåt/skärbräda på de varma delarna så håller de sig platta!

9. När delarna är kalla, dekorera med kristyr (recept i faktarutan nedan). Det är lättare att göra det före monteringen, när delarna ligger platt på bordet.

10. Som fönsterglas kan gelatinblad användas. (De klistras fast på insidan.) Använd kristyr som ”fönsterklister” eller, om huset inte ska ätas, vanligt klister.

Visa bildspel

Foga samman huset med smält socker.

11. Huset monteras med strösocker som fått smälta till gyllenefärg i en stekpanna. Sänk värmen om sockret verkar bli för bränt. Om det stelnar, öka värmen lite igen. Men tänk på att smält socker är väldigt hett, så var försiktig. 

12. Misströsta inte om huset är lite snett och glipar, med lite (eller en hel del) kristyr kan de flesta skavanker döljas. Ett rivjärn, en nagelfil eller ett zestjärn kan också användas för att fila till bitarna lite.

13. Pudra lite florsocker över huset för att få vinterkänsla. Små marsipantomtar och andra figurer blir fin dekoration.

Konditor Livia Thors i Ornässtugan med Ornässtugan som pepparkakshus.

Huset på plats i Ornässtugans ena jungfrubur. Livia Thors lägger sista handen vid dekorationen runtomkring. Foto: Mia Fernlund

Ornässtugan.

Kopian och originalet. Foto: Åsa Ehlis