Kulturvärden

Ett fjällandskap med snöbeklädda toppar tornar upp sig bakom två röda hus med vita knutar. En spång över ett vattendrag leder upp till husen.

Katterjåkk väderstation uppfördes som mätstation åt SMHI, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut. Stationen är en av få som fortfarande är bemannad.

Vädervaka vid rikets gräns

Vid Katterjåkk väderstation, omkring tre kilometer från Riksgränsen, har vädret mätts i 50 år. Sedan drygt tre år tillbaka är det väderobservatören Anna Zetterlund som rapporterar in mätningar till SMHI.

En glaskula sitter i en hållare. I glaset speglas omgivningen med natur och röda hus.

Heliografen är ett instrument som har funnits sedan slutet av 1800-talet. I Sverige användes det för första gången 1904, på Skansen i Stockholm. ”Heliografen är mitt favoritinstrument av alla instrumenten, för att det är så tjusigt”, säger Anna Zetterlund. Foto: Emma Österberg

Varje morgon klockan sju mellan februari och början av november går väderobservatören Anna Zetterlund upp, drar på sig skorna i hallen och går ut till sitt favoritinstrument – heliografen. Hon tar fram en mörk pappersremsa med smala, ljusa, vertikala streck tvärsöver som representerar tiden, och skjuter in den bakom en glaskula på en ställning.

– Heliografen är en enkel konstruktion men den är väldigt effektiv. Glaskulan koncentrerar solljuset och så bränner det hål på pappret som man sätter här bakom. Hålen i pappret visar när solen har varit framme, berättar Anna Zetterlund.

Vi befinner oss omkring 500 meter över havet, vid Katterjåkk väderstation, förvaltat av Statens fastighetsverk. Från kullen sträcker sig en fantastisk 360-gradersvy. En stugby med röda hus skymtar till vänster ner mot vägen längs med E10. Någonstans åt andra hållet ligger Lapporten, eller Tjuonavagge som den egentligen heter, Abiskos berömda u-formade dal. I ryggen tornar snöbeklädda toppar upp sig, som en vacker inramning av väderstationen, allt ackompanjerat av vindens sus och ett och annat tåg som rullar förbi några hundra meter bakom oss, på Malm­banan mellan Riksgränsen och Katterjåkk station.

Ett par händer håller i en svart pappersremsa med ljusa, vertikala streck som tidsangivelser. I pappret finns ett antal sönderbrända hål.

Den här pappersremsan har suttit i den så kallade heliografen, en hållare med en glaskula som fungerar ungefär som ett brännglas. När solen inte är dold bakom moln bränns hål i det tidsgraderade pappret, i takt med att solen rör sig över himlen. Foto: Emma Österberg

Väderstationen i Katterjåkk är en del i Statens fastighetsverks förvaltning eftersom den ligger på statlig mark, berättar Marie Jakobsson, fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk.

 – Inom fastigheten Jukkasjärvi kronoöverloppsmark är det väldigt restriktivt med vem som får äga och uppföra byggnader och vad byggnaderna får användas till. Det är också en statlig verksamhet som är hyresgäst och väderstationen har varit en viktig samhällsfunktion, säger hon.

Ett rött hus med vita knutar i ett fjällandskap med blåaktigt kvällsljus.

Vid Katterjåkk väderstation har man mätt väder sedan 1972. Foto: Emma Österberg

2012 var Anna Zetterlund mitt i studierna och pluggade bland annat biologi och kemi i Linköping men kände att hon behövde en paus. Det som var tänkt att bli en vintersäsong av jobb på turiststationer med alltifrån städning och servering till att sitta i liften, blev till ett år som snabbt blev flera. Hon tog jobb på Ica vid Riksgränsen och i april 2019 började hon som väderobservatör för Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, i Katterjåkk.

– Jag blev väldigt nyfiken när jag såg tjänsten och jag ville ju ändå vara kvar här uppe. Innan jag flyttade upp hade jag aldrig tidigare varit så långt norrut, så det var en stor förändring, men så hamnade jag här och trivdes väldigt bra, säger Anna.

Ryggtavlan på en person med orange jacka som går i ett fjällandskap. I bakgrunden en snöbeklädd bergstopp.

Väderobservatören Anna Zetterlund går en runda på tomten för att se att allt är i ordning. Foto: Emma Österberg

Tjänsten som väderobservatör för SMHI är ungefär en halvtidstjänst men varierar lite beroende på säsong. Trots att det idag finns en automatisk väderstation på området mäter Anna Zetterlund fortfarande, förutom soltimmarna med hjälp av heliografen, bland annat temperatur och nederbörd. För att timmarna ska gå ihop på sommarhalvåret sitter hon även en del vid datorn och digitaliserar gamla mätningar.

På vintern har hon däremot mer att göra. I ett område inhägnat med röda snören, så ingen ska råka trampa ner snön, mäter Anna snödensitet och snödjup. Hon pekar ut en så kallad mätsticka, en träpinne målad med tjocka svarta streck, ungefär som en stor linjal. Ovanpå den är ytterligare en pinne fastsatt, vilket påminner Anna om hennes första vinter på väderstationen.

– Jag kom ut här en morgon efter en helg med snöstorm och jag hittade inte stickan. Man ser ju på topparna på träden ungefär var den ska vara så jag fick gräva fram den och mäta sista delen av snötäcket med tumstock ner till toppen av den. Sen på sommaren fick jag förlänga stickan litegrann.

En väderstation som består av ett antal mätinstrument i metall, mitt i ett fjällandskap i kvällsljus.

SMHI har sedan några år tillbaka automatiserat de flesta vädermätningar med hjälp av automatiska väderstationer, så som den på bilden. Foto: Emma Österberg

SMHI har under flera år automatiserat mätningarna vid allt fler väderstationer. På vissa platser sker det dock fortfarande manuellt, såsom i Katterjåkk, berättar Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

– På platser med mycket snö och där det ofta är kallt behövs mer tillsyn av automatstationen, som att hålla den ren från snö eller se över uppvärmningen av instrumenten. Katterjåkk är en sådan plats och därför är stationen fortfarande bemannad, säger han.

Vid Katterjåkk har vädret mätts enskilt i 50 år, sedan 1972. Mätningarna slås däremot ofta ihop med de tidigare från Riksgränsen, där SMHI började mäta redan 1904. Under ett par år, 1969–1972, skedde jämförande mätningar vid båda stationerna.

– Helst skulle vi vilja att omgivningen inte ändras och stationer inte flyttas, men så ser inte verkligheten ut. Så när vi slutade mäta väder i Riksgränsen flyttade vi över mätserien till Katterjåkk. Det är inte idealiskt men funkar om det inte är för stort avstånd mellan två stationer och vädertypen är ungefär samma, säger Sverker Hellström.

En svart och vit hund sitter i högt gräs i motljus.

Hunden Nijak var tidigare en draghund men när han skulle sluta dra fick han istället flytta in hos Anna Zetterlund på väderstationen i Katterjåkk. Idag är de bästa vänner. ”Han är en supersmidig hund och en väldigt bra kompis”. Foto: Emma Österberg

Anna passar på att rensa undan ett par tunna grenar som börjat slingra sig upp på en rund betongplatta, på marken vid den automatiska väderstationen. Då och då blinkar en röd prick till i mitten av plattan, en laser som mäter avståndet mellan markplattan och toppen av snön.

– Det är viktigt att hålla efter så att det inte växer igen för mycket. I augusti fick jag ett mejl om att det hade rapporterats om snödjup här uppe men då var det bara lite grejer
som blåst över plattan, så jag får gå och rensa den då och då, berättar hon.

De guldiga solstrålarna börjar sakta försvinna ner bakom fjälltopparna och skymningen smyger sig på.

Och den svarta solremsan från heliografen har nu fläckar av sönderbrända hål.

En vy över ett vackert fjällandskap med en å som rinner i mitten och röda hus längs med kanterna.

Katterjåkk väderstation ligger vackert beläget med en vacker utsikt över fjällandskapet. Foto: Emma Österberg

Fler bilder från väderstationen i Katterjåkk

En väderstation som består av ett antal mätinstrument i metall, mitt i ett fjällandskap i kvällsljus.

SMHI:s automatiserade väderstation gör de flesta mätningarna idag. Förr mättes vädret helt manuellt. Foto: Emma Österberg

Ett mätinstrument i metall som ser ut som en lång stång med en rundel med flärpar som hänger ner.

Ett av instrumentet på den automatiska väderstationen, som mäter nederbörd. "Flärparna sitter där för att det inte ska bli turbulens", säger Anna. Foto: Emma Österberg

Ett mätinstrument i metall som ser ut som rundlar som ligger ovanpå varandra.

Det här instrumentet mäter luftfuktigheten. Foto: Emma Österberg

En hög med pappersremsor där det står SMHI, ligger på ett bord.

Solremsor förs in i heliografen för att kunna mäta antal soltimmar. Foto: Emma Österberg

Utsikt över ett fjällandskap genom ett fönster.

Från Annas kontor syns en fantastisk vy. . Foto: Emma Österberg

En vy över ett fjällandskap med snöbeklädda toppar och en å, i kvällssol.

Katterjåkk väderstation är vackert beläget, bara tre kilometer från Riksgränsen. Foto: Emma Österberg

En person i orange fleecetröja står inne på sitt kontor.

Väderstationen i Katterjåkk är både Anna Zetterlunds kontor och hem. Tidigare gjorde hon mätningar ungefär var tredje timme, då hon bland annat kollade molnhöjd och nederbörd, men efter att SMHI har automatiserat de flesta mätningarna blir det en del skrivbordsarbete för Anna. Foto: Emma Österberg

Läs mer om våra fastigheter

Väderstationen i Katterjåkk. En röd träbyggnad, omgiven av låg växtlighet. I bakgrunden syns två fjälltoppar med snöfläckar. Höst.

Meteorologiska stationen, Katterjåkk

En bemannad meteorologisk station nära Riksgränsen i Kiruna kommun.