Pepparkakshus i ny tappning
I Oxelösunds ytterskärgård tronar den sexkantiga kulturbyggnaden Hävringe båk – och vad kan passa bättre på julbordet än en kakversion av detta ståtliga minnesmärke över 17- och 1800-talets sjötrafik? Här visar Ulrika Kjellin, erfaren konstruktör av pepparkakshus och chefsassistent till fastighetsdirektörerna på Statens fastighetsverk, hur hon skapat pepparkaksbåken.
Mall för pepparkakshus
Ladda ned artikel med mall och instruktion här.
Längst ner i artikeln hittar du bilder på hur kakbaket gick till.
Recept pepparkaksdeg
Ulrika använder en fastare deg som lämpar sig bra för just pepparkakshus och dekorationer. Degen ger kakor med hårdare textur och längre hållbarhet än vanliga pepparkakor. Om du föredra ett pepparkakshus som är främst till för att ätas, ska du använda vanlig deg i stället.
- 1,5 deciliter socker
- 1 dl sirap
- 50 gram smör
- 2 tesked kanel
- 2 tesked ingefära
- 2 tesked kryddnejlikor
- 1,5 deciliter mjölk
- 1 tesked bikarbonat
- Cirka 8–9 deciliter rågmjöl
Gör så här för att tillaga degen
- Blanda socker, sirap och smör i en kastrull. Värm tills smöret smält.
- Tillsätt kryddorna och mjölken. Rör om och låt kallna.
- Tillsätt bikarbonat blandad med lite av mjölet och arbeta ihop till en deg.
- Blanda i mer mjöl tills degen blir fast och smidig.
- Degen behöver inte vila, utan kan bakas ut direkt.
Baka ut degen
- Känns degen hård att kavla ut, så kan du värma den helt kort i mikron.
- Kavla ut degen till rektanglar på det bakplåtspapper du ska grädda på, så slipper du flytta delarna.
- Klipp ut malldelarna, (Tänk på att vissa delar av mallen ska användas flera gånger. Enklast är att kopiera fler malldelar med en gång.)
- Lägg ut dem på degen och skär ut delarna. Låt mallen ligga kvar och håll emot medan du tar bort överflödig deg så minskar risken att delarna deformeras.
- Grädda i 175 grader i mitten av ugnen, i cirka 10 minuter.
Recept fast kristyr
- 4 deciliter florsocker
- 1 äggvita från ett stort hönsägg
- 1 tesked ättikssprit
Rör, vispa inte, ihop samtliga ingredienser till en fast kristyr. Vid behov, späd med mer ättikssprit lite i taget.
Smält socker till montering
Smält 4 deciliter socker i en torr stekpanna på medelvärme. Sockret ska vara flytande och ljusbrunt innan du börjar montera. Doppa kanterna i sockret och foga samman dem direkt, en i taget. Låt pannan stå på svag värme medan delarna sätts ihop, annars stelnar sockret.
Montering av pepparkakshus
Använd gelatinblad som fönster. Fäst dem med lim eller smält socker på väggarnas insida innan montering. Foga samman väggarna två och två, var gärna två personer som hjälps åt. Foga samman takbitarna, två i taget. Använd takmallen som guide. Taket ska vara monterat innan det fästs på huset. Montera trappan innan du fäster den vid huset.
Dekoration av pepparkakshus
Dekorera väggarna liggande innan du monterar pepparkakshuset. Montera taket färdigt och dekorera det sen på plats. Pudra över pepparkakshuset med florsocker och ätbart glitter.
Dekorera vimpel till pepparkakshus
Klipp ut en vimpel i svart papper. Måla en tandpetare svart, till flaggstång. Den svarta kulan är en flirtkula som målats svart. Du kan också använda svart marsipan.