Kulturvärden

Harpsunds östra flygel

Östra flygeln på Harpsund står nyrenoverad och redo för besök av världsledare. Foto: SFV/Frida Claesson

Bäddat för världsledare

Nu är östra flygeln vid Harpsund nyrenoverad och redo att ta emot statschefer och världsledare. Här ska gästerna mötas av en harmonisk miljö med mönster och färgsättning från förr kombinerat med en hög komfort.

Harpsund är en mytomspunnen plats i den politiska historien. Här på herrgården utanför Flen
i Sörmland har många viktiga politiska beslut utformats. Men delar av fastigheten – som sedan 1953 är rekreationsbostad åt statsministern – har länge varit i behov av upprustning.

Östra flygeln, en av två gästflyglar, har inte renoverats sedan 1960-talet och var sliten och nedgången. Därför har Statens fastighetsverk nu gjort en total invändig renovering av flygeln, som tillhör de äldsta delarna på Harpsund och består av historiska lager ända ifrån 1600- och 1700-talen.

Ulf Agnér, inredningsarkitekt vid Statens fastighetsverk.

Ulf Agnér, inredningsarkitekt vid Statens fastighetsverk. Foto: Melker Dahlstrand

– Alla ytskikt har målats och de tekniska systemen bytts ut. Vi har även bytt ut elförsörjningen, installerat mekanisk ventilation och data. Också värme- och avloppsstammar är utbytta, säger Robert Bäck, teknisk förvaltare vid Statens fastighetsverk.

Nu står östra flygeln klar att välkomna sina gäster, som kommer att mötas av en harmonisk miljö där man har tagit tillvara den gamla trivsamma stilen och kombinerat den med komfort. Varje rum har nu också egen toalett och badrum, en klar standardhöjning jämfört med tidigare.

– Här möter vi en del av Sverige, herrgårdsidealet och livet på landet. Man får uppleva spår av det liv som pågick på Harpsund fram till 1953 då Carl August Wicander testamenterade Harpsund till staten, säger Ulf Agnér, inredningsarkitekt vid SFV.

Harpsunds östra flygel - ett sovrum i gröna och blå nyanser.

Tapteter och mattor i naturens färger präglar inredningen i östra flygeln. I ett av de nyinredda gästrummen harmonierar tapeten Scrolling Fern med Märta Måås-Fjetterströms vackra matta Josefina. Foto: Melker Dahlstrand

Vi ville fånga Harpsunds själ. Man ska känna igen sig i mönster, bilder och färgsättning från förr.

Blågrön matta mot grönmönstrad tapet i ett av sovrummen i Harpsunds östra flygel.

En finstämd mönsterkrock mellan tapet och matta. Foto: Melker Dahlstrand

Kakelugn i Harpsunds östra flygel.

Den vackra kakelugnen från 1700-talet finns i "Sviten" som består av salong/sällskapsrum och sovrum. Väggarna är dekormålade med gamla foton som förlaga. Foto: Melker Dahlstrand

En av mattorna i östra flygeln på Harpsund.

I "Sviten" finns Märta Måås-Fjetterströms matta Falurutan. Foto: Melker Dahlstrand

I vårdprogrammet för Harpsund, som ger riktlinjer för förvaltningen, står att miljön ska vara representativ och hålla hög klass, men den ska inte upplevas som alltför ny och exklusiv. Ett visst naturligt åldrande bidrar till känslan av äldre herrgård. Underhåll och tillägg ska utföras med material och metoder som tidigare använts på Harpsund. Alla sofistikerade lösningar ska undvikas och ändringar ska hålla hög kvalitet.

Det har Ulf Agnér och hans kollega Lisa Steen, inredningsarkitekt vid SFV, tagit fasta på i gestaltningsarbetet med ytskikt, möbler och inredning – ett samarbete som de haft med husarkitekten Anna Karin Edblom och AEOW arkitekter.

– Vi ville fånga Harpsunds själ. Man ska känna igen sig i mönster, bilder och färgsättning från förr. Östra flygeln ska vara hemtrevlig och genomsyras av Harpsundsandan. Vi har inspirerats av gamla bilder som speglar livet på Harpsund, säger Ulf Agnér.

Han visar oss runt i de små men trivsamma rummen med proportioner som var vanliga i flygelbyggnader på 1700-talet då östra flygeln uppfördes. Naturen och växtligheten runt Harpsund präglar inredningen. Tapeter och mattor i naturens färger pryds med eklöv, blåbär och blommor.

– Det passar så bra här och kompletterar inredningens milda toner. Så gott som alla möbler är återbruk och stod antingen i östra flygeln sedan tidigare eller var undanställda i olika förråd inom anläggningen, säger Ulf Agner.

På 1960-talet fick arkitekt Carl Axel Acking uppdraget att göra en omfattande upprustning av östra och västra flyglarna.

Carl Malmsten-möbler och Märta Måås-mattor från den tiden har renoverats och klätts om i klassiska blå, grå och rosa, ljusa färger som också harmonierar med de färgskalor som användes på 1700-talet.

– Mattorna, förutom en som vi hittade på vinden i residenset i Kalmar, fanns redan i östra flygeln. Mönstren har gett oss inspiration till ytskiktens färgskalor, handmålningarna och de handgjorda tapeterna som signalerar symmetri och lekfullhet, säger Ulf Agnér.

Harpsunds östra flygel - ett sovrum i röda nyanser.

Naturen och växtligheten runt Harpsund har gett inspiration till inredningen i gästrummen. I den här trivsamma miljön pryds väggarna med tapeten Desideria som har mönster av bladslingor, jordgubbe, vindruva och blomma. Mattan heter Kringelikroka. Foto: Melker Dahlstrand

Harpsunds östra flygel - skrivplats i ett av sovrummen.

I "Sviten" finns utrymme för både arbete och avkoppling. Möblerna är återbruk av möbler som stått i östra flygeln och i andra byggnader på Harpsund. Foto: Melker Dahlstrand

Efter att Harpsund blev rekreationsbostad för Sveriges statsministrar har många viktiga möten och överläggningar för regering, riksdag och näringsliv hållits här liksom i samband med utländska besök. Det mest kända är kanske då dåvarande regeringschefen i Sovjetunionen, Nikita Chrusjtjov, 1964 rodde den gamla Harpsundsekan med Tage Erlander som passagerare.

Hur det såg ut visar de klassiska bilderna som hänger i den nedre och övre trapphallen i östra flygeln. Här finns också unika bilder av livet på Harpsund under den tid då familjen Wicander ägde Harpsund.

– Bilderna i östra flygeln fungerar som en slags installation och en fond. En del av berättelsen om Harpsunds historia är också ett utsnitt av hela Sveriges historia eftersom viktiga beslut för vårt land tagits här, säger Ulf Agnér.

Samling av svartvita foton med familjen Wicander på Harpsund.

Politiska ledare på besök hos Sveriges statsministrar pryder väggarna i östra flygeln. Men här hänger också bilder som berättar om livet på Harpsund under den tid då familjen Wicander ägde gården. Foto: Melker Dahlstrand

– Harpsund och byggnaderna som hör till har ett symbolvärde för Sverige. Ett långsiktigt mål är att bevara nuvarande interiörer som skapar lågmäld hemtrevnad och omtanke. Jag tycker att vi har lyckats få fram det i östra flygeln, avslutar Malin Hurtig, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Fastighetschef Malin Hurtig

Malin Hurtig, fastighetschef vid Statens fastighetsverk. Foto: Melker Dahlstrand

Fler interiörer från Harpsunds östra flygel

Blå matta och tapet med gula eklöv i ett av östra flygelns sovrum på Harpsund.

Tapeten Stola från ett av rummen i Harpsunds östra flygel. Foto: Melker Dahlstrand

En av mattorna i östra flygeln på Harpsund.

Märta Måås-Fjetterströms matta Falurutan. Foto: Melker Dahlstrand

Nymålad tapet och bröstning i Harpsunds östra flygel.

Väggarnas dekor är återskapad med gamla foton som förlaga. Foto: Melker Dahlstrand

Hemtrevnad i Harpsunds östra flygel.

Den genomgående känslan på Harpsund är hemtrevnad. Som här i ett av sovrummen i östra flygeln. Foto: Melker Dahlstrand

Se alla bilder

Ett urval av interiörer utöver de som presenteras i artikeln.