Tron med tradition
När slottet Tre Kronor brann 1697 räddades endast två möbler. En av dem var drottning Kristinas silvertron. Den beställdes av Magnus Gabriel de la Gardie, som skänkte den inför Kristinas kröning 1650.
Med Prudentia (klokheten) på ena sidan av ryggstödet och Justitia (rättvisan) på den andra står Silvertronen i Rikssalen på Stockholms slott sedan 1755. I mitten syns Lilla riksvapnet omgivet av en lagerkrans. Ursprungligen innehöll lagerkransen drottning Kristinas monogram, men det byttes ut inför Adolf Fredriks kröning.
Silvertronen skapades av Abraham Drentwett från den tyska staden Augsburg, en av de främsta smederna under barocken. Tronens trästomme är täckt av smitt silver. Dynorna från 1700-talet är broderade med silvertråd.
Normalt kläddes tronstolar med guld på den tiden. Att Kristinas tronstol täcktes med silver har att göra med kristen tradition. Den vita färgen symboliserar oskuld, renhet och fullkomlighet.
Vid kröningar användes silver i dräkterna, med samma symboliska betydelse. Om drottning Kristina var oskuld kan vi inte veta, däremot vet vi att hon bestämt deklarerade att hon aldrig tänkte gifta sig.
Den siste kungen att krönas i Sverige var Oskar II, 1873. Efter honom har Sveriges kungar valt att inte krönas. Det var en allmän trend i Europa, då det ansågs vara omodernt, alldeles för kostsamt och ceremoniellt.
Det är nu 50 år sedan Carl XVI Gustaf blev kung. Han satt vid sin kungaförsäkran, den 19 september 1973, på drottning Kristinas silvertron. Även han avstod från att kröna sig och bär aldrig kungakronan eller övriga riksregalier. 1975 ändrades ceremonin för riksdagens öppnande och sedan dess har drottning Kristinas tron stått oanvänd men den uppskattas fortfarande av besökare.