Kulturvärden

Filmremsa mot vit bakgrund.

Foto: Shutterstock

Premiär för Sevärt

Att berätta om de kultur- och naturmiljöer som Statens fastighetsverk förvaltar är en viktig del av myndighetsuppdraget. För att fler ska kunna ta del av berättelserna gör SFV sedan en tid tillbaka även filmer och podd. Nu samlas allt på sfv.se under vinjetten Sevärt.

Det finns många sevärda platser i Statens fastighetsverks förvaltning. De är spridda från norr till söder och är – i den mån de går att hålla öppna – ofta välbesökta av dem som bor inom rimliga avstånd. Målet är att öka möjligheten för fler att ta del av det gemensamma kultur- och naturarvet.

Webbsida med information om filmat kultur- och naturarv.

Sveriges minsta kulturkanal finns nu på sfv.se/sevart. Foto: SFV

Elisabet Hesseborn

Elisabet Hesseborn. Foto: Johannes Kitselis

– Våra fastigheter bjuder på fantastiska berättelser som intresserar många. Men den bästa upplevelsen får den som kan besöka kulturmiljöerna på plats.

Det här är ibland ett dilemma för oss, som har i uppdrag att göra platserna och berättelserna tillgängliga för alla, säger Elisabet Hesseborn, kulturmiljöspecialist och projektansvarig på Statens fastighetsverk.

För att även de som inte har möjlighet att fysiskt ta sig till de kulturhistoriska fastigheterna har SFV under de senaste två åren testat olika sätt att kommunicera för att nå ut till fler, däribland via filmer.

– Film är ett bra komplement till våra andra kommunikationskanaler, såsom sfv.se, tidningen Kulturvärden och våra sidor på sociala medier. Genom att kombinera rörlig bild med ljud och text får du som tittare en mer levande bild av innehållet. Filmerna gör det också möjligt för oss att nå ut till fler, säger Elisabet Hesseborn.

Från Sevärt kan tittaren följa med in i hantverkares verkstäder, hemliga rum, historiska trädgårdar och många andra sevärdheter.

– Sevärt är Sveriges minsta kulturkanal – en playtjänst som berättar om vårt gemensamma natur- och kulturarv. Här samlar vi också våra poddprogram. Vi undersöker även möjligheten till samarbeten med andra aktörer, säger Elisabet Hesseborn.

En del av de platser som visas är otillgängliga för allmänheten, då är filmer och artiklar de enda sätten att få ta del av dem. Andra platser däremot är ganska välbesökta, men kanske inte direkt ”på vägen” för de allra flesta.

De filmserier som hittills publicerats i Sevärt är Historiska trädgårdar, Bakåtsträvaren, Hemliga rum, Förr Föriskt, Vasaminnet och Det sitter i händerna. Och fler filmer kommer.

– Till sommaren publicerar vi ytterligare en trädgårdsserie och vartefter vi blir klara kommer fler filmer att läggas upp. Vi kommer också att fortsätta med podden På plats i historien. Det finns hur många idéer som helst och vi ser gärna att allmänheten hör av sig med önskemål, säger Elisabet Hesseborn.

Bodens fästning vintertid.

Hemliga rum - här i Bodens fästning. Foto: Pannrummet

Hemliga rum

I den populära serien Hemliga rum besöker programledaren Melker Becker historiskt viktiga platser som är otillgängliga eller vars berättelser ibland fallit i glömska.

Tittaren får följa med till spännande miljöer som Victoriafortet i Vuollerim, Tynnelsö slott i Mälaren, Örnbo fjällägenhet i Västerbotten, Dalby kungsgård i Skåne, Godnatt fästningstorn i Karlskrona skärgård, Bodens fästning i Norrbotten samt Carlstens fästning på Marstrand.

Filmruta med dekormålare som penselmålar mönster på en målning.

Det sitter i händerna - utan skickliga hantverkare skulle kulturarvet förtvina. Foto: SFV/Erika Bjurling

Det sitter i händerna

De historiska hantverken är mycket viktiga för att även fortsatt kunna vårda och utveckla de miljöer och byggnader som är vårt gemensamma kulturarv.

I filmserien ”Det sitter i händerna” möter vi några av de hantverkare som är med och bevarar de historiska hantverken.

Här möter du förgyllaren, träbildhuggaren, dekormålaren samt stenhuggaren.

Filmruta med trädgårdsbild

Historiska trädgårdar - följ med till fyra trädgårdar som formats av historien. Foto: SFV/Erika Bjurling

Historiska trädgårdar

Följ med André Strömqvist, trädgårdsantikvarie och författare, på en upptäcktsfärd genom fyra av de historiska trädgårdar som Statens fastighetsverk förvaltar och få en del tips på vägen.

De trädgårdar som André besöker är: Läckös lilla slottsträdgård, Svartsjö slottsträdgård, Botaniska trädgården vid Lunds universitet samt Umeå residensträdgård.

 

Kvinnlig snickare visar verkstad för glad man.

Bakåtsträvaren - i detta fall något mycket positivt. Foto: SFV/Erika Bjurling

Bakåtsträvaren

Vare sig du vårdar ett rött litet torp eller ett stort slott finns det mycket att lära av hur man byggde förr. Följ med Bakåtsträvaren genom gamla tekniker och lösningar som ofta är användbara även idag.

I sex avsnitt hälsar Rasmus Troedsson på hos finsnickaren Karolina Stenfelt, SFV, och målaren Daniel Nyholm, Linoljemålarna. Vad sägs om att sätta ihop saker utan skruv, förändra med profillister, laga gamla fönster och lära oss mer om spackel och om linoljefärgens historia?

Personer pratar i mikrofoner. Blågråbakgrund.

Magnus Reuterdahl och Malin Åkerstedt pratar historia i SFV:s podd. Foto: SFV/Claes Olsson

Vi gör podd också!

På plats i historien handlar om några av platserna och människorna som format det som är dagens Sverige. Programledaren Malin Åkersten, arkeologen Magnus Reuterdahl och andra experter från Statens fastighetsverk tar oss med till fler historiska platser. I poddens första tio avsnitt hakar vi på SVT:s storsatsning Historien om Sverige, och pratar om platser som finns eller inte finns med i tv-programmen. Avsnitten därefter kan handla om helt andra platser och företeelser. Lyssna så får du höra.