Jordnära då och nu
Tumba bruk är en plats som en gång doftade pengar. Där trycks fortfarande sedelpapper, men idag är det även en plats att luncha och strosa på. Och utforska det fina bruksmuseet där man nu visar utställningen
”Jordnära – självhushållare då och nu”.
Elin Ekeroth Kjellgren, chef för Tumba bruksmuseum, möter oss i den vackert belägna museibyggnaden och berättar om utställningen som ska pågå till hösten 2024.
– Utställningen följer ett helt odlingsår från sådd och omsorg till skörd och vintervila. Den visar också på likheter och skillnader mellan att odla förr och nu.
Brukets odlingshistoria levandegörs genom foton av familjer och deras odlingsbestyr på Tumba bruk från slutet av 1800-talet fram till efterkrigstiden. Vi träffar bland annat lumpmästare J.F. Andersson, som med sin fru, son och andra släktingar arbetade i trädgårdstäppan vid Tumba bruk. Att odla frukt och grönsaker för hela året var på den tiden en nödvändighet. Det krävde noggrann planering och hårt arbete efter redan mödosamma arbetsdagar på bruket.
Parallellt får vi följa en nutida självhushållares tankar och arbete, för honom och hans familj är odlandet en självvald livsstil. I utställningen finns också en modern installation ”De underjordiska”, av konstnärerna Janna Holmström och Karin Wegsjö. Där kan besökaren titta in hos småkrypen i jorden på ett helt nytt sätt.
Vi går vidare ut till utomhusdelen av utställningen. Det växer och frodas i planteringar, bina har vaknat och surrar kring sina bikupor och vid den nyanlagda skolträdgården håller en skolklass på att plantera växter de själva har drivit upp från frö.
– Vi är väldigt glada att kunna erbjuda den här möjligheten för 90 skolbarn här i närheten.
Tanken är att de ska få följa planteringen under ett helt år och få förståelse för sambandet mellan odling och mat på bordet. Många av skolbarnen började skolan under pandemin och för många av dem är det här första utflykten och första gången de odlar något själva, säger Elin Ekeroth Kjellgren.
Utomhus finns även ett upptäckarspår för de väldigt unga besökarna med små hus att kika in i och ett nybyggt ”Lilla Konsum” att leka affär i.
– Här på bruket öppnades en av de första konsumbutikerna i Stockholm. Det var arbetarna själva som drev den för att personalen skulle kunna handla det de inte kunde odla själva.
Intill skolträdgården ligger en nyrestaurerad odlingsterrass med planteringsbäddar som kommer att droppbevattnas via en anläggning som drivs med solceller.
– Det gör att vi räknar med att kunna spara upp till 90 procent vatten jämfört med att vattna med slang, säger Elin Ekeroth Kjellgren.
De grönsaker som odlas i brukets köksträdgårdar skördas och serveras i Brukscaféet. Den här dagen står spetskål och sparris på menyn, en rätt som smakar ljuvligt i försommarsolen.
Men Tumba bruk har mer att erbjuda utöver den aktuella utställningen. Förutom ”Jordnära” finns de permanenta utställningarna runtom i hus och trädgårdar. Där berättas anekdoter om livet på bruket och både gripande och intressanta människoöden.
En liten oas att njuta av som även blir en påminnelse om när mor- och farföräldrar och deras föräldrar var unga och verkligen fick jobba för brödfödan.