Kulturvärden

Gustavianums nya solur.

Nyrenoverat solur på Gustavianum i Uppsala. Foto: Jeanette Hägglund

Skinande solur

På Gustavianum, en av Uppsalas äldsta byggnader, lyser nu det nyrenoverade soluret upp i stadsmiljön. Solurets siffror är nyförgyllda och den gamla kopparplåten är utbytt mot skinande ny kopparplåt.

– Soluret är ett välkänt inslag i Uppsalas stadsbild och blir nu en ännu mer spännande vy när det skiner som det gjorde en gång. Färgen kommer att mörkna med tiden, men det tar 60–70 år innan den återtagit sin ärgade kulör, säger Bengt Skoglund, fastighetsförvaltare vid Statens fastighetsverk.

Den anatomiska teatern på Gustavianums tak, med kupolen och kulan, ritades 1662 av Olof Rudbeck den äldre. Rummet användes för att undervisa i anatomi och dissekera döda kroppar inför publik. Kulan symboliserar jordklotet men är också ett solur. Den minst 200 år gamla kopparplåten var trasig på många ställen och har nu ersatts med ny.

Under arbetet med soluret har plåtslagare, förgyllare och dekorationsmålare visat upp sin yrkesskicklighet. Den gamla kopparplåten hade många hål och var tunnsliten och lagad med fogmassa. All plåt togs ned hel och de gamla plåtarna kopierades för att bibehålla sitt unika utseende. Kulan och kupolen har 3D-skannats och siffrorna har monterats tillbaka på sin ursprungliga plats för att förgyllas med 23,75 karats bladguld.

Renoveringen av Gustavianum blir klar under våren och då lämnas fastigheten över till hyresgästen Uppsala universitet.

Läs mer om våra fastigheter

Gustavianum. En gulputsad, klassicistisk byggnad i två våningar. På taket står en åttakantig påbyggnad med kupoltak.

Gustavianum, Uppsala

Gustavianum är Uppsala universitets äldsta bevarade byggnad och stod färdig under 1620-talet. Byggnaden är för nuvarande stängd för renovering fram till 2023.