Kulturvärden

Ornässtugans Gustav Vasa-bakelse

Valnötter, mandel, socker, smör, kardemumma och citrus var kryddor och smaker som fanns på Gustav Vasas tid. Ornässtugan har bakat en bakelse till hans ära. . Foto: Åsa Ehlis

1500-talslyx till sjätte juni

Ornässtugan har skapat sin egen Vasabakelse baserad på smaker som fanns och ansågs lyxiga på 1500-talet. Det var mandel, nötter, kryddor och citrus. Kanske vill du också baka den till sjätte juni?

Kryddstarka beställningar från Vasa till hans hovapotekare finns bevarade och ligger till grund för bakelsen. Apotekare var yrkesgruppen som först kom att hantera sockret när det kom till Sverige och blev alltså de första konfektmakarna. Konditor Livia Thors berättar:

– Jag har utgått från dessa smaker och skapat ett bakverk som Gustav Vasa nog hade älskat. Det är allmänt bekant att den gamle kungen älskade sötsaker!

Målet är att många ska kunna njuta av bakelsen; receptet är naturligt utan gluten och vi använder mjölkfritt margarin för att även få det mjölkproteinfritt. Det mjölkfria margarinet går att ersätta med samma mängd smör.

Nu har vi fått många förfrågningar från Statens fastighetsverks hyresgäster som vill ha receptet för att själva kunna erbjuda bakelsen i samband med jubileumsåret 2023. Det bjuder vi gärna på!

Ingredienser (cirka 30 bakelser)

Botten

  • 900g mandelmassa
  • 450g mjölkfritt margarin
  • 540g / 9st ägg
  • 22g malen kardemumma
  • 600g hackad valnöt

Apelsinskräm till en botten

  • 160g mjölkfritt margarin
  • 210g florsocker
  • 40-50g apelsin eller citronarom
  • 1 nypa salt

(Aromernas koncentration kan variera, prova dig fram för en kraftig, god citrussmak. Aromer är mer koncentrerade än pressad frukt. Det är därför inte lämpligt att ersätta med saft från frukt. Det krävs mer saft för att uppnå smak och mycket vätska kan göra att krämen skär sig.)

Du behöver också:

  • Gul marsipan som räcker till lite mer än 40x30 cm.
  • 30-35 hela valnötter till garnering.

Gör så här:

Receptet är utformat för en köksmaskin, men det fungerar med elvisp.

  • Hacka valnötter, eller mixa dem grovt.
  • Vispa mandelmassan smidig i maskin.
  • Tillsätt margarinet lite i taget, vispa blandningen klumpfritt.
  • Därefter tillsätts kardemumman.
  • Sedan tillsätts äggen ett åt gången, låt varje ägg bli blandat med smeten innan du har i nästa.
  • När alla ägg är i, rör ner de hackade valnötterna.
  • Häll smeten i en långpanna (mått ca 40X25 cm) med bakplåtspapper och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 min. Botten ska vara fast i kanterna och mörkt gyllene.

Under tiden gör du krämen:

  • Vispa florsocker och margarin kraftigt.
  • Tillsätt arom och salt.

Låt botten svalna helt innan krämen breds på. När du brett på krämen ställ in botten i kylen (det är enklare att skära bakelser när krämen är fast och botten är välkyld).

  • Kavla gul marsipan till en tjocklek på cirka 3 mm. Skär bort yttersta kanten på botten för att få ett jämnt och snyggt snitt.
  • Lägg på täcket på den smörkrämsbredda bottnen.
  • Skär sedan till bakelser med måtten 6 x 5 cm.
  • Pudra florsocker över och garnera med en hel valnöt.

Förvara bakelsen svalt (om det blir någon över…)

Ät och njut!