Hemliga rum 2016
1. Lundagård - lager på lager av historia i studenternas park och hus
Lundagård är mycket mer än en park. Här finns hela den akademiska lundakulturen och under marken finns spår av medeltida historia. I Universitetshuset möter vi arkitekten Helgo Zettervall och i Kungshuset förflyttas vi tillbaka till det sena 1600-talets Lund med biskop Peder Winstrup och kung Karl XI. Vi gläntar på fler dörrar som varit stängda alltför länge. Passa på, när mörkret sänker sig låser vi igen.
2. Göteborgs residens - stormaktstid, kungshus och en dold trädgård
För en dag slår vi upp dörrarna till Stora Hamnkanalen för göteborgarna. Att kliva över tröskeln här är att möta 1600-talet. De målade taken berättar historien om stormaktstiden i Sverige. En av den tidens förmögna byggherrar Lars Torstenson lät bygga huset i tysk-holländsk renässansstil. På gården fanns då stallar, vagnshus och vedhus. Idag finns här en trädgård som renoverats av Simon Irvine, känd i sin roll som trädgårdsmästare på Läckö slott.
3. Visingsö med ekskogarna, kungsladorna, Visingsborg och Näs
Visingsö har en lång och spännande historia som sträcker sig nästan 900 år bakåt i tiden med kunglig och statlig närvaro. Här byggdes den första kungsborgen, Näs, i Sverige och på 1600-talet blomstrade grevskapet Visingsborg. Kungsgården som anlades på ön var kungens skafferi och delar av den finns fortfarande kvar. På kungsgårdens mark har en av Sveriges största sammanhängande ekskog vuxit sig stark sedan 1830-talet.
4. Vadstena slott - en första klassens krigsmaskin
Om du tar på dig 1550-talets glasögon kan du se den idylliska platsen Vadstena som något helt annat. När den danska hären marscherar upp genom Sverige för att ta Stockholm möter de på tungt motstånd här. Det vi idag kallar Vadstena slott var då en helt ny militär anläggning med kanontorn, skyttar och kanoner på murarna. Här försökte svenskarna stoppa dansken. Kom och besök oss så berättar vi mer.
5. Gripsholms slott - Kavaljersflygeln övernattningsrum för Gustav III:s gäster
Det kostar på att ha Ludvig XIV och det franska hovet i Versailles som förebild. När Gustav III:s utsvävande fester på bland annat Gripsholm skulle äga rum räckte inte själva slottet till för alla gäster och skådespelare. Kungen lät därför bygga en Kavaljersflygel på platsen där resterna av den gamla borgens försvarsmurar låg. 1782 var den klar att använda, 28 nya gästrum med liten skrubb för gästernas respektive betjänter. Greve von Fersen klagade på takhöjden - hans nypudrade peruk stötte emot taket - ack, ack ack, livets alla vedermödor...
6. Stockholms observatorium i Saltsjöbaden - 11 ton metall för att nå virvelgalaxen
Observatoriet var en gång ett av Europas mest framstående observatorium, beundrat av astronomer från hela världen. När byggnaderna invigdes 1931 presenterades sex runda kupolhus i olika dimensioner. Antalet teleskop av ansenlig storlek gör Stockholms Observatorium unikt i Norden. Observatoriets byggnader fick sin karakteristiska utformning genom de runda kupoltaken täckta med kopparplåt. De kan öppnas för teleskopens ögon upp mot himlavalvet och stjärnklara nätter kan man då se virvelgalaxer och andra fenomen så långt som 23 miljoner ljusår bort.
7. Kronobageriet - 60 000 limpor om dagen för flotta och artilleri - nu byts bröd mot skådespel
Mätt mage är vägen till seger - med den vetskapen ser Karl XII till att hans mannar får det så kallade succariebrödet, ett tungt, kompakt rågbröd som skulle blötas upp i vatten för att kunna ätas. På Kronobageriet i Stockholm bakades upp till 60 000 limpor om dagen. När verksamheten lades ned 1958 hade det bakats bröd här i över 300 år. Husen som byggdes här under 1600-talet var en del av vad stormakten Sverige behövde för att klara flottans och artilleriets olika behov. Snart byts bröd till skådespel då Scenkonstmuseet slår upp portarna i de nyrenoverade lokalerna hösten 2016.
8. Västra stallet - spår av 200 hästar och drivor av hö - mitt i city
Hästarna är borta från gatorna i våra städer. I dag finns bara några få stall kvar innanför Stockholms tullar. Ett av de största Stockholm hade, med plats för mer än 200 hästar, ligger på en hög stensockel med ryggen mot Storgatan, nästan nere vid Narvavägen. I september 1897 marscherade Livgardet till häst bort därifrån, ut mot nya kaserner och stallar vid Lidingövägen. Spåren av hästarna – höskulle, spiltor, krubbor och lite av doften finns kvar i det som nu är moderna kontor och förråd vi aldrig annars ser till. Välkomna upp på höskullen och ta del av resterna från flydda dagar.
9. Skoklosters slott - takrenovering med garantitid på trehundra år
På Carl Gustav Wrangels vackra och påkostade barockslott har svenska staten en uppgift att vårda det gamla slottet med dess rika innehåll och också det gröna kulturarvet, godsets landskap, park och trädgård. Dagens besökare kan njuta av en helt unik slottsmiljö vid Mälarens strand. För några år sedan höll taket på detta -världens bäst bevarade barockslott- på att kollapsa. Hantverkarna från 1600-talet hade misstolkat ritningarna. Takfallen var felaktigt monterade och måste byggas om för att taket inte skulle störta in. Den avancerade takrenoveringen pågår just nu, det här är en unik chans att ta del av den.
10. Generalkonsulatet i Istanbul - historiskt möte i balsalen
En dans på bonat balsalsgolv, en brudklänning som sys om, en ung svensk kvinnas första möte med Bosporen. Vad har det med Sveriges generalkonsulat i Istanbul att göra? Kom upp på vinden på Västra stallet så får du se. När Istanbul hette Konstantinopel var den här byggnaden alldeles ny men hade samma uppdrag - att vara en svensk plattform i staden där Europa möter Asien. En stad som drog många spännande människor och konstnärer till sig.