Hemliga rum 2012

Lördag den 26 maj 2012 öppnade Statens fastighetsverk dörren till några av Sveriges hemligaste rum. 44 636 personer besökte de femton platserna.

1. Drottningskärs kastell, Gruvan och nya Ellenabben

Visa bildspel

Foto: Mattias Johansson/maddoc photography AB

På Aspö kan du göra en historisk tidsresa i svensk befästningskonst. Resan börjar med det imponerande Drottningskärs kastell från stormaktstidens 1600-tal, och slutar i kalla krigets 1980-tal. Förutom Drottningskärs kastell får du besöka två tidigare topphemliga anläggningar. Kodnamn Gruvan var en så kallad KSRR som på civilt språk betyder "kustspaningsradarstation". Den andra är seriebatteriet Nya Ellenabben som är konstruerat med världsunik, kärnvapensäker teknologi och avvecklades först år 2000.

2. Landskrona citadell, Gråen

Landskrona citadell. Byggnaderna är av tegel och tornen är olika utformade.

Foto: Katrin Furustig

Om du står vid Landskrona Citadell och blickar ut över Öresund ser du en låg landstrimma i havet. Det är den konstgjorda ön Gråen. Den anlades vid det dåvarande grundet för att skydda hamnen mot angrepp. Arbetet med Gråen påbörjades 1748. Idag, 250 år senare, är fästningen fortfarande ofullbordad. Varför blev den aldrig färdig? Under Hemliga rum fanns möjlighet att besöka Landskrona Citadell och Gråen och höra berättelsen om den mycket speciella fästningen.

3. Oscar II:s fort

Kanon, Oscar den andres fort i Göteborg. Vy över Göteborg skärgård.

Foto: Anders Bodin

Toppmoderna Oscar II:s fort stod klart att försvara Göteborgs hamninlopp 1907. Fortet, som är nedsprängt i berget, ersatte den gamla fästningen Nya Älvsborg från 1653. Redan på 1930-talet ansågs anläggningen ha spelat ut sin roll och 1955 upphörde anläggningens militära funktion.

4. Garnisonssjukhuset och vallgraven

Visa bildspel

Foto: Jakob Boije

Var regeringen, kungen och Sveriges guldreserv ska ta vägen i händelse av krig är en väl förborgad hemlighet. Men hur planen såg ut för 200 år sedan vet vi ganska väl. Karlsborgs fästning byggdes i början av 1800-talet för att fungera som Sveriges reservhuvudstad om ofreden skulle drabba landet.
Under Hemliga rum öppnar vi det gamla Garnisonssjukhuset från 1870 som har stått orört i 50 år. Vi öppnar också flera underjordiska rum i den 800 meter långa fältvallen.

5. ERSTA batteriet

Visa bildspel

Foto: SFV

Landsort är mycket mer än en fyr och ett namn i sjörapporten. Här hittar du ett ERSTA-batteri där ERSTA står för ERSättning Tungt Artilleri. Det är ett fyravåningshus av stål inuti berget, dimensionerat för ett underjordiskt samhälle och konstruerat för att stå emot ett kärnvapenangrepp. Fram till för några år sedan var det fortfarande hemligt och redo att tas i bruk. Nu öppnar vi för första gången hela batteriet.

6. Södra Åberget

Bodens fästning

Foto: Bodens kommun

Tänk dig ett byggnadsverk mer imponerande för sin tid än Globen och Öresundsbron i dag. Vi tänker på Bodens fästning, även kallat "låset i norr". Det är världens tionde största militära byggprojekt och var Sveriges största och hemligaste militäranläggning. Fästningen från 1907 består av fem bergsfort i en krans kring staden. Ett av dem är idag museum. Tre av de andra har plomberats. Det femte, Södra Åberget, öppnades under Hemliga rum den 26 maj 2012. Efter visningen kommer det att förbli stängt igen. Troligen för alltid.

7. Oscar Fredriksborg

Portvalv i Oscar Fredriksborgs fästning. Genom öppningen skymtar en stenfasad och en del av gräsvallen.

Foto: Josefin Volkert

Under Hemliga rum öppnar vi den annars stängda Oscar Fredriksborg. För första gången visas den branta och fantasieggande trapptunneln som förbinder Övre och Nedre verket på fästningen. Oskar Fredriksborg uppfördes under slutet av 1800-talet för att skydda inloppet och visade vägen in i en ny tid av fästningsbyggande. Kanoner av 24 cm kaliber kunde höjas och sänkas ur berget. Aldrig tidigare hade försvaret använt betong som byggmaterial. När fästningens båda verk skulle förenas med en tunnel, användes för första gången i Sverige nitroglycerin för att spränga.

8. Bastionerna

Uppsala slott och bastion Gräsgård.

Foto: SFV

Det är 1500-tal. Gustav Vasa styr Sverige med järnhand. Han har fiender både inom och utanför landets gränser. Slottet är en aktiv fästning som belägen på sin höjd symboliserar både makt och styrka. För att stärka sitt försvar låter Gustav Vasa bygga ett antal bastioner, utskjutande delar, i muren runt slottet.
Under Hemliga rum får du en unik möjlighet att besöka de 500 år gamla bastionerna, en av slottets hemligaste delar.

9. Hemsö fästning

Andra världskriget rasar och hotet utifrån är högst påtagligt. Man fattar beslutet att bygga "knytnäven mot öst" – en fästning på Hemsön utanför Härnösand. I Storåbergets inre sprängs plats för ett helt samhälle ut – rustat med ammunition, bränsle och tillräckligt med mat för 320 man i tre månader. År 1957 står den topphemliga anläggningen klar. Först 1987 upphör driften av fästningen och den siste värnpliktige muckar 1989. På dagen för Hemliga rum öppnar vi den superhemliga anläggningen Kläffsö, en trevåningsbyggnad under mark, och den okända Havstoudd.

10. Tingstäde fästning

Även för en gotlänning är det här en hemlig plats. Kanske beror det på att fästningen inte byggdes för att försvara Gotland, utan som skydd för de förråd som fanns i Tingstäde. Fästningen är en gördelfästning med flera separata skansar. Den anlades 1898-1917 och eftersom det inte finns berg på platsen har den grävts in i en grop i åsen. Byggnadsmaterialet utgörs av betong och kalksten.

11. Brunnsrummet och borgstugan

På Linköpings slott finns det gott om hemligheter. De äldsta delarna är från 1100-talet och slottet kan betraktas som landets äldsta profana byggnad. Under fyra sekel hade de katolska biskoparna, som till exempel biskop Brask, sitt säte i Linköping. Biskopsgården byggdes under dessa fyra sekel ut och till i olika etapper.

Under 1400-talet byggdes en ringmur som försvar runt gården. När Gustav Vasa tog makten i Sverige och inledde reformationen blev det slutet för de katolska biskoparna på Linköpings slott. År 1600 lät Vasas son hertig Karl fängsla Sveriges regering på slottet och, efter en summarisk rättegång, halshugga fem personer (Linköpings blodbad). Under Hemliga rum går resan till 1100-talet genom brunnsrummet, borgstugan och delar av biskopens trädgård.

12. Artillerigården

På Östermalm, mitt bland boende, turister och museibesökare, hittar du några av Stockholms hemligaste rum. Två av dem finns mitt på Artillerigården utanför Armémuseum på Riddargatan. Ta chansen att se de skyddsrum som annars aldrig visas för allmänheten. Lyssna till en spännande berättelse om det kalla kriget och hur vår säkerhet hängde på en skör tråd.

I Armémuseums utställningar kan du riktigt ta på spänningen och i skyddsrummen kan du uppleva hur personalen på Artillerigården skulle söka skydd i händelse av fara. På Artillerigården får du också ta del av alla hemliga rum, som öppnar runtom i Sverige. Du får i denna historiska miljö höra berättelsen Maktbalans som ligger till grund för Hemliga rum 2012.

13. Bergrummet

Kvalificerat hemligt, eller mycket hemligt som det heter på civilt språk. Vi talar om det 4000 kvm stora Bergrummet på Skeppsholmen som sprängdes fram under andra världskriget. Idag finns varken sovsalar eller ledningscentraler kvar. Under Hemliga rum får du möjlighet att lyssna till berättelsen om Stockholm under kalla kriget.

I bergrummet finns en utställning om de 15 hemliga rum som visas runtom i landet denna dag. Förutom spännande rekvisita och berättelser kring temat maktbalans.

14. Naturhistoriska riksmuseets hemliga magasin

Naturhistoriska riksmuseet röstades fram som en av Folkets favoriter 2012. Att kliva in i våtmagasinet och bensalen får de flesta att häpna – överraskade av synintrycken, lukterna och de sällsamma föremålen. Våtmagasinet är platsen där man bevarar djur i vätskefyllda behållare. Bensalen är ett gigantiskt rum med tiotusentals ben och monterade skelett – insamlade under hundratals år, från mammut till dvärgnäbbmus, från Afrika till Arktis.

15. Bohus fästnings fängelsehålor

Bohus fästning röstades fram som en av Folkets favoriter 2012. Vi förstår varför, fästningen och dess historik är imponerande! Under sin 700 år långa historia sägs fästningen ha motstått hela 13 belägringar utan att falla. Fästningen grundlades 1308 av den norske kungen Håkon Magnusson. Under 1500- och 1600-talen var borgen en viktig del av Danmark-Norges försvar mot svenskarna. Genom århundraden har många personer dömts och placerats som fångar både i tornet Fars hatt och i Sven Halls torn.

På dagen för hemliga rum öppnar vi fängelsehålorna och ger dig möjlighet att uppleva känslan av att – frivilligt och för en kort stund – vistas i en fängelsehåla!