Hemliga rum 2008
Den 24 maj 2008 ringlade köerna långa till 27 stycken Hemliga rum, 27 stycken Hemliga rum som varje svensk är delägare i och som förvaltas av Statens fastighetsverk. Sammanlagt lockade dagen 62 091 besökare.
Stenhammars gods

Foto: SFV
På Stenhammars gods i hjärtat av Södermanland driver kung Carl XVI Gustaf sedan 1965 ett modernt jord- och skogsbruk. Godset som har medeltida rötter donerades till staten på villkor att svenska kronprinsar skulle ha förtur till arrendet. Först i raden blev prins Wilhelm som lämpligt nog också var hertig av Södermanland. Egendomen gick från början under namnet Slädhammar men byttes i samband med ägarskifte år 1654.
Här kan du läsa mer om Stenhammars gods.
Mårten Skinnares hus och Hospitalsmuseet

Foto: Katrin Furustig
I början på 1500-talet tog Mårten Nilsson Skinnare initiativ till en hospitalsinstitution i Vadstena. Mårten Skinnares hus är ett av landets bäst bevarade bostadshus från medeltiden, och när temat är Hemliga rum är det förstås också på sin plats att lyfta fram ett av landets mest fotograferade hemlighus: avträdet som hänger ut likt en balkong från byggnadens tegelfasad.
Läs mer om Mårten Skinnares hus här.
Karlsborgs fästning

Foto: Mia Fernlund
Sommaren 1819 påbörjades bygget av Europas största fästning på Vanäs udde vid Vätterns strand. Fästningens kärna, det 678 meter långa slutvärnet med plats för 263 kanoner stod färdigt 1866, men redan då hade tiden börjat springa ifrån anläggningen. År 1925 upphörde slutligen Karlsborgs roll som krigsfästning efter drygt 100 år av byggande.
Mer om Karlsborgs fästning hittar du här.
Bohus fästning

Foto: Bert Leandersson
Bohus fästning grundlades 1308 av den norske kungen Håkon Magnusson. Under 1400-talets första del förstärktes den till en av Nordens starkaste: En rektangulär anläggning med hörntorn och omgärdande mur. Under sin 700 år långa historia sägs fästningen ha motstått hela 13, kanske till och med 14, belägringar utan att falla.
Här kan du läsa mer om Bohus fästning
Pater Noster/Hamneskär

Foto: Erik Nissen Johansen
På onsdagskvällen den 26 september 2007 tändes ljuset på nytt i den 32 meter höga och 132 ton tunga röda fyren på Hamneskär. Ön, som länge betraktades som obeboelig, har fått nytt liv med fyrens återupprättelse. Idag finns här såväl vandrarhem som konferensmöjligheter med möteslokal, museum, restaurang och kafé.
Mer om Pater Noster/Hamneskär hittar du här.
Landskrona Citadell

Foto: Katrin Furustig
1549 började Citadellet att byggas av danske kungen Kristian III som ville få kontroll över handeln och försvara Öresund. I fredsuppgörelsen i Roskilde 1658 förlorade danskarna Skåne och borgen blev svensk. Livstidsdömda fångar, prostituerade kvinnor, tusentals flyktingar som sökte sig undan nazismen har sedan haft sin hemvist i borgen. Idag är Citadellet Nordens bäst bevarade 1500-talsfästning.
Läs mer om Landskrona Citadell här.
Koppartälten i Haga

Foto: Jenny Kjellgren Schönning
Visst är det något orientaliskt över Koppartälten med sina draperier, fransar, tofsar och medaljonger. Men de blågula tälten som restes 1787-1790 byggdes inte bara för att vara kuriös ögonfägnad. De hade ett uppdrag också: som logement och stallar åt kungens livvakter.
Borgholms slott

Foto: Alexandru Babos
Borgholms slott, med anor från 1100-talet blev under 1600-talet hertig Karl hemvist. Under 1700-talet förföll slottet långsamt och efter en stor brand 1806 återstod bara en ruin. Idag är samma slottsruin en stor turistattraktion med ny entrébyggnad för att ta emot allmänheten och nytt kök i spännande arkitektur.
Mer om Borgholm hittar du här.
Länsresidenset och befästningar i Karlskrona

Foto: Åke E:son Lindman
Örlogsstaden Karlskrona upptogs 1998 som objekt nr 560 på Unescos lista över omistliga världsarv. Med sina marina verkstäder och sina omgivande befästningar från fyra århundraden är Karlskrona den bäst bevarade anläggningen i Europa. Residenset, som är Sveriges yngsta, ligger centralt i den marina miljön.
Här kan du läsa mer om residenset i Karlskrona.
Bogesunds slott

Foto: SFV/Katrin Furustig
Per Brahes 1600-tals slott på Bogesundslandet förvandlades på 1800-talet till en romantisk riddarborg i tidens smak. Då man tröttnat på riddarromantiken började både slott och jordbruk att vanskötas och förfalla. Svenska staten exproprierade godset 1949 genom en nystiftad lag – Lex Bogesund.
Läs mer om Bogesunds slott här.
Svartsjö slott

Foto: Åke E:son Lindman
Svartsjö slott på Färingsö är slottet som har använts som fängelse längre tid än det brukats som kungligt lustslott. Nu har Carl Hårlemans rokokopärla åter väckts till liv efter decennier av förnedring. Nytillverkade tapeter i rokokons anda får åter slottets salar att spraka av färgprakt.
Mer läsning om Svartsjö slott hittar du här.
Rosenbergs slott
Rosersbergs slott strax sydväst om Arlanda flygplats är kanske det av de kungliga lustslotten som förblivit mest okänt för en större allmänhet. Slottet som blev den blivande Karl XIII:s favorit är internationellt uppmärksammat för sina unikt välbevarade inredningar i nyklassicism från det tidiga 1800-talet.
Centralposthuset
I hundra långa år fungerade Ferdinand Bobergs sandstensborg på Vasagatan som Centralposthus.. Det var inte bara vackert - det var modernt och nyskapande också. Efter några års varsam restaurering och anpassning av SFV får nu anställda vid Regeringskansliet nöjet att arbetat i det gamla posthuset.
Tessinska palatsets trädgård
Det är ett litet stycke trädgårdsmagi som utspelar sig bakom landshövdingens residens vid Slottsbacken. Trollkarlen som under det sena 1600-talet svingade sin stav över den lilla tomten så att den ser mycket större ut än den egentligen är, var ingen mindre än Nicodemus Tessin den yngre.
Oxenstiernska palatset
Få 1600-talsbyggnader i Stockholm bär sina år med sådan värdighet som det Oxenstiernska palatset. Egentligen är det bara en flygel till ett palats som aldrig blev byggt, men ändå. Bortsett från att det ursprungliga taket ersatts av ett flackare är husets yttre i det närmaste identiskt med arkitekten de la Vallées skapelse.
Waldemarsudde med linoljekvarnen
Oscar den II:s yngste son, prins Eugen, älskade konsten och sökte sig tidigt till Djurgården och udden mellan Ryssviken och Saltsjön för att måla. Här byggde han sedan sitt hem och sin ateljé, och här lade han grunden till den stora konstsamling som sedan tillsammans med parken och byggnaderna testamenterades till staten.
Tornet i Bergianska trädgården
Ett av de märkligare byggnadsverken i Bergianska trädgården är det torn som uppfördes i trädgården vid 1900-talets början. Förutom att tjäna som utsiktsplats skulle tornet även rymma institutionschefens arbetsplats och ett museum över den karpologiska samlingen, det vill säga frukter och kottar.
Skeppsholmens bergrum
Skeppsholmen mitt i Stockholm är alldeles ihålig. Berget under skeppsholmskyrkan är genomkorsat av långa tunnlar och stora bergrum. I händelse av krig skulle berget rymma ledningscentral och min- och torpedverkstäder. I dag ekar ett stilla takdropp i de tomma och mörka gångarna.
Skeppsholmskyrkan
Kyrkan på Skeppsholmens krön är, med sitt åttkantiga kupolkrönta rum, en av Stockholms vackraste och mest centrala samlingslokaler. Centralkyrkan är ovanlig i den svenska byggnadstraditionen, men med kolonner, valvbågar, listverk, kupol och lanternin lyckades arkitekten Fredrik Blom förmedla och tolka tidens klassiska ideal.
Gråen
På 1700-talet började man bygga ett fäste på ön Gråen söder om Landskrona citadell för att stärka hamnen och inloppet. Det var ett drygt dämningsarbete. Översvämningar avlöste varandra och de ursprungliga planerna på ett inre verk omgivet av sex bastioner, mur och staplad sten ifrågasattes. 1778 upphörde arbetet. Idag har Gråen en helt annan funktion - koloniodlingar från början av 1900-talet på Gråen grönskar i fred och frihet.
Granuddens skvaltkvarn
Granuddens skvaltkvarn vid sjön Skalka har blivit en attraktion 150 år efter att den byggdes av byborna i Granudden och Björkholmen. Skvalta är ett ålderdomligt verb som betyder rinna, plaska, sorla och ger en rätt god idé om hur det låter om den enkla kvarnen när vattnet forsar från dammen till kvarnhjulet.
Sandvikens fiskeläge
Längs stranden ligger ett tjugotal små grå sjöbodar samlade i en båge. Husen byggdes i slutet av 1700-talet, men redan på medeltiden sökte sig fiskare ända från Strängnäs och Enköping till Ulvön. Under senare delen av 1800-talet kom allt färre fiskare och i början på 1940-talet övergavs fiskeläget helt.
Cellfängelset i Umeå
I 120 år drömde banditer och bedragare, tjuvar och våldsmän om att få lämna cellen och den stora stenbyggnaden i centrala Umeå bakom sig. Sedan många år tillbaka ligger det nu ett vandrarhemsrörelse innanför murarna vilket gör att det istället bli en utmaning att få checka in på Storgatan 62.
Malingsbo herrgård
I det lilla brukssamhället Malingsbo i södra Dalarnas djupa skogar har järnet varit det centrala i många hundra år. Under 1700-talet hade bruket sin storhetstid med masugn, två stångjärnshammare och fyra härdar. I dag minner bruksherrgården om den tid då Bergslagens järn gav brukssamhällena respekt långt bortom både Ludvika och Avesta.
Ambassadresidenset i Helsingfors
Arkitekten Torben Grut fick 1921 uppdrag att sätta svensk prägel på huset vid Salutorget i Helsingfors som skulle bli det svenska residenset. Det blev en mindre kopia av Kungliga slottets fasad som man möter den från Lejonbacken i Stockholm.