Gustav Vasa

2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv. 

Läs om Gustav Erikssons spännande resa i Dalarna

Vad hände egentligen i Dalarna vintern 1520/1521? Det kan ingen säga säkert idag. Gustav Eriksson själv berättade det han ville ha sagt i en krönika, skriven av biskop Peder Svart. Men de flesta berättelserna om Gustavs tid i Dalarna började skrivas ned hundra år efter hans död och den ena historien överträffar den andra. Fast ibland finns nog ett uns av sanning i botten. Flera av berättelserna utspelar sig vid platser som SFV förvaltar. Här är berättelser om dem. 

Gustav Eriksson vandrade från plats till plats i Dalarna för att undkomma kung Kristians män.

Ornässtugan

På Ornäs gård nära Borlänge finns en byggnad med Dalarnas mest berömda loft, Ornässtugan. Här gömde sig Gustav Vasa under sin flykt undan danskarna 1521.

Det röda Ornäsloftet ligger uppe på en höjd mot en blå himmel och snötäckt mark.

Isala kungslada

I Svärdsjö i Dalarna finns den medeltida byggnaden Isala kungslada. Ladan förknippas med Gustav Eriksson Vasas äventyr i Dalarna vintern 1520–21, då han reste runt för att värva anhängare inför resningen mot Kristian II.

Isala kungslada och minnesstenen. Vinter och snö.

Rankhyttans kungslada

Ett Vasaminne i Dalarna där Gustav Vasa vintern 1521 lär ha arbetat förklädd som tröskman på ladugolvet. I dag är Rankhyttan också den största bevarade enkellogen från det medeltida Sverige.

Rankhyttan. Liten timrad, faluröd stuga inbäddad i snö.

Vasamonumentet Utmeland

Berättelserna är många om Gustav Vasas äventyr då han reste runt för att värva anhängare till resningen mot Kristian II. Hos Tomt Mats Larsson i Utmeland lär han ha gömt sig undan de danska knektarna vid juletid. Här finns i dag det så kallade Utmelandsmonumentet.

Vasamonumentet vid Utmeland. Liten byggnad i gul sandsten med en stor lanternin på taket. Vinter och snö.

En bön i fångenskap

Den 7 november 1520 stängs Stockholms slotts portar, mitt i Kristian II:s kröningsfest. Nu börjar Stockholms blodbad. En av huvudpersonerna, Kristina Nilsdotter Gyllenstierna, undkommer döden. I fångenskapen hinner hon samla sina tankar.

Flyktingen som blev en kung

En majdag 1520 stiger adelsmannen Gustav Eriksson i land på en udde utanför Kalmar efter flera månader på flykt. Här startar berättelsen om det moderna Sveriges uppkomst.

Gustav Eriksson Vasa landstiger i Kalmar 1520

Byggmästaren på biskopsstolen

Biskop Kort Rogge satte sin prägel på Strängnäs under slutet av 1400-talet. Han återuppbyggde domkyrkan, och huset bredvid förvandlade han till ett ståtligt residens. Det var här, i Roggeborgen, som Vasaeran inleddes 1523.

Roggeborgen, Biskop Kort Rogge samt Gustav Vasa