Skissernas museum är öppet för besök. Mer information hittar du här: Skissernas museum
På Skissernas Museum i Lund kan man genom skisser och modeller följa skapandet av många kända offentliga konstverk. Den spännande byggnadens uppdaterade arkitektur fick även Kasper Salin-priset 2017 och fick utmärkelsen Årets museum 2019.
Museisamlingarna består i dag av närmare 30 000 föremål från nästan hela världen.
Museet grundades 1934 av konstprofessorn Ragnar Josephson vid Lunds universitet. Hans avsikt var att skapa ett arkiv över den skapande processen, från skiss till färdigt verk, inom den offentliga konsten.
Skissernas Museum är unikt i sitt slag och får varje år in donationer eller gör nyförvärv till samlingarna. Samlingarna är öppna för allmänheten genom både basutställningar och tillfälliga utställningar. Här visas såväl svensk som internationell konst som anknyter till museets idé om den konstnärliga processen. Du hittar skulpturer, gobelänger, målningar och byggnader av många stora konstnärer under 1900-talet. Museet erbjuder också guidade visningar, musikaftnar, föreläsningar och filmvisningar.
Ombyggnader, donationer och arkitekturpris
Själva byggnaden uppfördes redan 1921, men har blivit om- och tillbyggd flera gånger genom decennierna. Den senaste ombyggnaden utfördes av Statens fastighetsverk 2015–2016 och gav museet en bättre och mer tilltalande entré, en museishop, en restaurang med uteservering och en ny mötesplats i den nu inglasade innergården.
Arbetet möjliggjordes tack vare två generösa donationer. Det vinnande förslaget för utformningen, ”Skissernas trädgårdar”, ritades av den unga arkitektduon Elding och Oscarson. Deras fina rumssekvenser och en spännande exteriör i betong och corténstål resulterade i det prestigefyllda Kasper Salin-priset 2017.
Skissernas museum tog emot utmärkelsen Årets museum 2019. Det är organisationen Sveriges museer som utser vinnaren. Valet föll enligt juryn på museet i Lund eftersom det har etablerat sig som "en mötespunkt där kreativiteten får ta plats genom ett imponerande publikt utbud" och för att de "med tillgänglighet och hållbarhet i fokus förändrat både byggnad, innehåll och arbetssätt".
Samlingarnas bakgrund
Ragnar Josephson hade under sin tid som sekreterare för Stockholms skönhetsråd på 1920-talet kommit i kontakt med flera kända monumentalkonstnärer. Arkivet byggdes i första hand upp genom donationer från dessa konstnärer. Josephson fick även stöd av prins Eugen. Redan vid starten 1934 hade samlingen omkring 500 skisser som ställdes ut, vilket ses som den första invigningen. 1935 var namnet Arkiv för svensk dekorativ konst. 1940–41 flyttades den växande samlingen till en tidigare gymnastiksal i tidigare småskollärarinneseminariet på Helgonabacken.
Prins Eugen invigde de nya lokalerna i april 1941. Museet fungerade i första hand som en studiesamling för forskare och hade ingen direkt utåtriktad verksamhet. 1984, vid museets 50-årsjubileum, ändrades namnet till Konstmuseet – Arkiv för dekorativ konst. När museet på våren 1991 firade sitt andra 50-årsjubileum (och 100-årsjubileet av Ragnar Josephsons födelse) byttes det huvudsakliga namnet till Skissernas Museum.