Vasaminnet
Flera kulturmiljöer formades av Gustav Vasa och hans söner. Med berättelser och myter som omformulerats i sekler är de historiska platser och miljöer, men också en del av vår framtid.
Spela avsnitt 1: RoggeborgenValet av Gustav Vasa till kung vid riksmötet 1523 skedde i miljön kring Domkyrkan i Strängnäs. Platsen var viktig som medeltida stiftsstad och präglas av byggnader för kyrkans förvaltning och utbildningsväsende.
Gustav Vasas flykt genom Dalarna 1520-21 blev upprinnelsen till Statens fastighetsverks Vasaminnen i Dalarna – Rankhyttans kungslada, Ornässtugan, Isala kungslada och monumentet vid Utmelandskällaren.
De 20-tal kungsgårdar som ännu förvaltas av staten har stora kulturhistoriska värden, men precis som på 1500-talet, är de också viktiga för att producera mat. Med hjälp av dagens arrendatorer på Tuna håller vi det historiska landskapet öppet och tar gården in i framtiden.
Vadstena var en av Sveriges största städer på 1500-talet och här låter Gustav Vasa bygga en ny borg. För försvar men också som en tydlig markering mot katolska kyrkan.