Podd

På plats i historien

Podcasten På plats i historien handlar om några av platserna och människorna som format det som är dagens Sverige.

I tio poddavsnitt, direkt kopplade till SVT:s storsatsning Historien om Sverige, får vi följa med programledaren Malin Åkersten, arkeologen Magnus Reuterdahl och andra experter från Statens fastighetsverk till fler historiska platser. Platser där du idag kan uppleva, se och känna på vår gemensamma historia.

Och det är det vi kommer göra i tio avsnitt framöver, ett slags fördjupnings-eftersnack helt enkelt! Skrolla ner och ta del av våra guldkorn i podd-format.

Säsong 1

  • Stenåldersgraven som sprängdes – om stenåldern

    Avsnitt 1 40:59 8 november 2023

    I det första avsnittet pratar vi om stenåldern utifrån platser vi såg och inte såg i första delen av SVT:s Historien om Sverige.

    Om ritualerna när man hittar något riktigt värdefullt och hur tankarna går när man gräver fram mänskliga kvarlevor. Om en stenåldersgrav som sprängdes av misstag och varför det kallas stenåldern och inte benåldern. 

  • Riter, religion och cheerleaders – om metallernas tid

    Avsnitt 2 57:09 15 november 2023 Svenska

    Välkommen till brons- och järnåldern! Vi pratar om glimrande metaller som förändrade människornas sätt att leva, resa och till och med spela. Men även allt om dåtidens besatthet av tvillingar! Hade man blivit gudalik eller behandlats som ett offerlamm om man fötts som tvilling på bronsåldern?

    Vi berör Ismantorps fornborg, Eketorps borg, Gamla Uppsala, Bårby borg, Högsbyns hällristningar i Tisselskog, och Pilane gravfält.

  • ”En onödig tidsålder?” – om vikingatiden

    Avsnitt 3 50:26 22 november 2023 Svenska

    Välkommen till vikingatiden. Poddens expert Magnus resonerar kring varför, eller om, vikingatiden är en onödig tid i Sveriges historia och Malin saknar de klassiska vikingahjälmarna med horn – är dessa enbart ett påhitt? Och varför är vi så vansinnigt förtjusta i vikingarnas kultur när de egentligen betedde sig rätt illa?

    Men det pratas även om versmått, asatro och dåtidens mest populära sällskapsspel!

  • Ätternas kamp, pizzavalv och intellektuella nunnor – om medeltiden

    Avsnitt 4 1:03:41 29 november 2023

    I avsnitt fyra ger vi oss in i medeltiden och pratar om platserna vi fick se och inte fick se i Historien om Sveriges avsnitt ”Gud ger och gud tar”. Den här veckan har vi ytterligare en expert i studion, Hélène Hanes, antikvarie på Statens fastighetsverk. 

  • Onda danska män, blodbad och massgravar – om kampen om tronen

    Avsnitt 5 1:04:27 6 december 2023

    I det här blodiga avsnittet, det femte i ordningen, tar Malin Åkersten, arkeolog Magnus Reuterdahl och antikvarie Hélène Hanes med dig på en resa genom åren 1361–1560. En tid då kungar kommer och går, Kristian blir tyrann och massgravar behövs. Välkommen in i snacket om det vi fick se och inte se i det senaste programmet av Historien om Sverige – kampen om tronen.

  • PR-geniet Dahlbergh, tjänstehens och Johan III:s inredningssmak – om stormakten Sverige

    Avsnitt 6 41:21 17 januari 2024

    I det sjätte avsnittet pratar vi om det vi såg och inte såg i SVT:s Historien om Sveriges senaste avsnitt - stormakten Sverige. Men vi dyker också djupare i myndigheter, utbildning och tjänstemän. Var det under den här tidsepoken ”myndighetssverige” tog form?

  • Drömmar om röda torp och skräckinjagande befästningar – om häxor och krig

    Avsnitt 7 49:17 24 januari 2024
    I det här avsnittet gästas podden av Olle Nylind, kulturarvsspecialist och byggnadsantikvarie på SFV. Här följer vi Historien om Sveriges avsnitt ”Häxor och krig” – och visst blir det lite häx- och krigssnack hos oss, men främst fokuserar vi på avancerad befästningskonst som både skulle försvara och avskräcka.
  • Sveriges präktigaste fähus och kvinnan bakom Linné - om nya tider

    Avsnitt 8 54:40 31 januari 2024

    I det här avsnittet följer vi Historien om Sveriges senaste avsnitt Nya tider. Malin Åkersten och Magnus Reuterdahl gästas av Anna Enberg, landskapsarkitekt på Statens fastighetsverk. Tillsammans dyker de ner i 1700-talets gröna och sköna vetenskap – där såklart Carl von Linné var frontmannen.

  • Arkitekturspecial: 1800-talets framväxt, fängelser och fallande frontoner – om Folket tar makten

    Avsnitt 9 58:38 7 februari 2024
    I det nionde avsnittet blir det fokus på 1800-talet, industrialiseringen, svenskarnas flyttande och framväxande orter. Då behövs ny spännande arkitektur – i både storstad och på landsbygd! Förutom Magnus Reuterdahl, som alltid är på plats tillsammans med Malin Åkersten så finns även Karin Svenonius, arkitekt och kulturarvsspecialist på SFV med i studion.
  • Vad är ”svenskt”? Och så inreder du för att kommunicera! – om världens modernaste land

    Avsnitt 10 52:12 14 februari 2024

    I det tionde avsnittet gästas vi av Malin Lindström, arkitekt och kulturmiljöspecialist, och Ulf Agnér, inredningsarkitekt på SFV. Och lägligt är väl det, för nu blir det inredning, residens och ambassader! För hur kommunicerar man egentligen bilden av Sverige genom design och arkitektur när äldre byggnader, hus och möbler ska restaureras?

  • Historien om Skeppsholmen – livepodd!

    Avsnitt 11 49.07 25 april 2024 Svenska

    På plats i historien är tillbaka med ett specialavsnitt som spelades in inför publik i vattentornet på Skeppsholmen, under Kulturnatt Stockholm 2024. Vi lämnar SVT:s Historien om Sverige och blickar framåt (men mest bakåt) och pratar om Skeppsholmens historia, byggnader och skrönor. För är det verkligen möjligt att lejon bott på ön? Och vad är grejen med Kajsa Rulta och brunnen?

    Som vanligt lyssnar du till Malin Åkersten som och Magnus Reuterdahl, arkeolog och t.f enhetschef kulturmiljöenheten. Och i det här specialavsnittet fick vi besök av Hélène Hanes, kulturarvsspecialist på Statens fastighetsverk.

    Det här avsnittet är inspelat i två akter där Magnus tar oss från det väldigt tidiga Skeppsholmen som faktiskt haft ett antal namnbyten under alla år, där publiken får tycka till om ett eventuellt namnbyte. Han tar oss även under ytan och berättar om öns rika skepps- och vrakhistoria. Hélène tar oss ut ur vattentornet och ger oss en levande bild av ön, om byggnader och människorna som levde, jobbade och festade till det här. Hon tar oss även till Kastellholmen och berättar mer om Sveriges kanske finaste "klubbhus", Skridskopaviljongen!

    I samband med livepodden lanserade SFV också Sevärt. En öppen playtjänst om vårt natur- och kulturarv. På Sevärt kan du också lyssna på podden!

    SFV förvaltar alla platser på Skeppsholmen och Kastellholmen. Läs mer här!

     

  • Det öländska alvaret och så föds ett världsarv – världsarvsspecial!

    Avsnitt 12 38.00 3 juli 2024 Svenska

    Välkommen till en sommarspecial av På plats i historien! SVT:s Historien om Sverige är som bekant slut. Men, det finns ju fortfarande hur mycket historia, intressanta platser och spännande människor som helst att prata om! På platser som Statens fastighetsverk tar hand om idag.

    Som vanligt är det Malin Åkersten och Magnus Reuterdahl från SFV som är med dig i öronen.

    Denna gång – Sverige runt och till åtta världsarv som SFV förvaltar helt eller till en viss del. En sommarspecial med massor av härliga restips. Med fokus på människorna, händelserna, byggnaderna och platserna som format vår svenska historia. För är vad är grejen med ölänningarnas alvar och vem bestämmer att ett världsarv blir just ett världsarv?

  • Allvarligt talat – vad gör vi om det värsta händer? Om makt, minne och människa.

    Avsnitt 13 47:52 16 januari 2025 Svenska

    Podden på Plats i historien är tillbaka med ett nytt liveinspelat specialavsnitt. Som trogna lyssnare till podden märkt kan kulturarvet vara en källa till både stolthet och glädje (och ibland lite tramsigheter). Men denna gång pratar programledare Malin Åkersten och kulturmiljöspecialist Magnus Reuterdal fullt allvar med gästerna Margot Wallström och Eric Fugeläng i skenet av både klimatförändringar och det värsta säkerhetspolitiska läget i Sverige sedan andra världskriget. Kriser runt om i världen har tydligt visat att kultur och kulturarv ofta är mycket utsatta. Varför är det så och hur skyddar vi detta om det värsta händer? Varför märker vi ut kulturarv inför ett eventuellt krig - borde det inte gömmas? Eller finns det rent utav fördelar?

    Programmet liveinspelades vid ett event för Statens fastighetsverks personal den 28 november 2024.

    Gäster i programmet;
    Margot Wallström (S) - tidigare bland annat utrikesminister och EU-kommissionär som för närvarande leder en arbetsgrupp för återuppbyggnad av Ukraina.
    Eric Fugeläng (RAÄ) - chef för museiavdelningen på RAÄ och som leder Rådet för skydd av kulturarv.