Fornminnen på Öland
Följ med SFV:s kulturmiljöexpert Magnus Reuterdahl till Öland på en resa genom fornminnen, världsarv och medeltida kyrkor.
Spela avsnitt 1: KarlevistenenKarlevistenen är Ölands äldsta och en av Sveriges märkligaste runstenar. Runstenen är ett 130 centimeter högt flyttblock av grå kvartsporfyr. Undersökningar har visat att den troligen kommer från trakten väster om Oskarshamn. Runstenen restes omkring år 1000, troligen i slutet av 900-talet, efter den danske hövdingen Sibbe den gode.
Fornborgen Bårby borg består av en mäktig halvcirkelformad stenvall som går fram till landborgskanten. Genom sitt läge vid den höga landborgskanten har man en god utsikt över Kalmar sund, vilket gav borgens innevånare möjlighet att tidigt upptäcka fiendeskepp i horisonten.
Gettlinge gravfält är en nästan två kilometer lång fornlämning i södra Möckleby socken på södra Öland. Gravfältet är ett av Ölands största och användes i mer än två tusen år.
Om Ölands fornborgar är de mäktigaste i landet är Ismantorps borg också Kalmar läns bäst bevarade fornborg. Andra öländska fornborgar har också haft husgrunder, men de har röjts undan vid odling eller tagits som byggmaterial till olika byggprojekt. I Ismantorps borg ligger alla 95 husgrunder kvar.
Redan på den yngre järnåldern låg det en by här och gravfältet från 400–500 e. Kr. finns fortfarande kvar.
Borgholms slottsruin på Öland tronar högt på en platå med utsikt över Kalmarsund och Borgholms hamn. Den numera storslagna ruinen har tidigare utgjort ett barockpalats.
Källa gamla stenkyrka från 1200-talet har byggts till och renoverats under århundraden. När en ny kyrka byggdes 1880 lämnades den gamla kyrkan att förfalla.