Operabyggnaden är en del av det svenska kulturarvet. Det eftersatta underhållet får konsekvenser för personalen, för publiken och för svensk opera- och balettkonst.

Renovering och ombyggnad

En renovering av operabyggnaden i Stockholm har utretts och förberetts i många år. De tekniska systemen är uttjänta och klarar inte dagens lagkrav. Även arbetsmiljön behöver förbättras. Flera utredningar och förslag har därför under ett antal år tagits fram av SFV i samarbete med hyresgästerna Kungliga Operan och Operakällaren och prövats av regeringen.

I juni 2023 gav regeringen SFV ett uppdrag att ta fram ett precist underlag och se över förutsättningarna inför en kommande renovering med en byggnadsvolym som kan öka ”i ringa omfattning”. SFV lämnade in förstudien till regeringen i april 2024. Den ska kunna användas som ett beslutsunderlag för vidare arbete och projektering.

Konkreta åtgärder

Renoveringen kommer resultera i en varsamt uppdaterad, anrik nationalscen för opera och balett, i allra bästa skick. Kostnaden beräknas uppgå till 3,1 miljarder kronor när allt är klart och evakueringstiden för Operan kommer att vara upp emot fem år. Byggnaden är i ett undermåligt skick och kommer att stängas från och med den 1 juli 2026 oavsett om regeringen beslutar om en renovering eller inte.

Renovering av Operans fasad och tak

SFV har påbörjat en renovering av byggnadens fasader och tak som är i akut behov av att åtgärdas. Årliga besiktningar av fasaden genomförs sedan 2015 och provisoriska lösningar har gjorts för att säkra fasaden genom nätning. Även plåttaket kommer att tas om hand.

Operabyggnadens historia

Operabyggnaden, uppförd åren 1892 till 1898 efter ritningar av Axel Anderberg, är ett väl bevarat exempel på det sena 1800-talets teater- och arkitekturideal med stora kulturhistoriska värden. Under de närmare 120 år som gått sedan uppförandet har den konstnärliga verksamheten ständigt utvecklats. Lokalerna däremot har i huvudsak behållit den struktur och de funktioner som etablerades vid uppförandet, anpassade till det sena 1800-talets opera och balett.

Vill du ta del av den nya förstudien om operabyggnaden?

För att begära ut allmänna handlingar, ring 010 478 70 98 vardagar klockan 09.00-11.00 och 13.00-15.00 eller mejla utlamnande@sfv.se.

Kontakt

Detta har hänt

2013: SFV får ett regeringsuppdrag att utreda hur en ny Opera i Operan kan utformas.

2015: SFV redovisar förstudie, och påbörjar projektering.

2017: SFV skickar in ansökan om beslut om ändrad detaljplan.

April 2019: SFV skickar en hemställan med förslag till ombyggnad till regeringen.

November 2019: Ett förslag till utformning av en ny Opera i Operan presenteras för stadsbyggnadskontoret. 

Januari 2020: Programhandling för NOiO klar, men projektet pausas.

Oktober 2021: SFV skickar en hemställan till regeringen om att få 177 mnkr till renovering av fasad och tak.

Mars 2022: SFV beviljas 133 mnkr av regeringen till renovering av fasad och tak.

Juni 2022: SFV skickar en hemställan till regeringen om prövning av hemställan om NOiO, alternativt hemställan om medel för renovering av operabyggnaden.

December 2022: I en skrivelse till regeringen redogör GD Ingrid Eiken, på uppdrag av SFV:s styrelse, för operabyggnadens aktuella status.

Juni 2023: Regeringen beslutar att SFV får göra en förstudie för en renovering av operabyggnaden. Byggnadens teknik och arbetsmiljö ska renoveras så att gällande lagkrav uppfylls. SFV ska vidare föreslå verksamhetsanpassningar och omdisponering av ytor med målet att Operan långsiktigt ska kunna bedriva verksamhet i byggnaden. Under arbetet med förstudien ska SFV ha en löpande dialog med Operan, Operakällaren och berörda myndigheter. 

 

April 2024: Regeringen tog emot förstudien som SFV tagit fram på uppdrag av regeringen

Juni 2024: SFV mottog 325 miljoner kronor av regeringen för projektering inför renovering av operabyggnaden. Regeringen gav också SFV ett tilläggsuppdrag om att omdisponera ytor så att Kungliga Hovkapellet kan har repetitionslokaler i operabyggnaden.

Augusti 2024: Operabyggnaden i Stockholm kan inrymma Kungliga Hovkapellet om omdisponering av ytor görs och om påbyggnadsvolymen, kostnaden och tiden ökar marginellt. Det redovisar SFV i en rapport som lämnades till regeringen 30 augusti.

Bilder

Visa bildspel

Foto: Urban Jörén

Visa bildspel

Foto: Urban Jörén

Visa bildspel

Fasadsten som har täckts in av nät.

Operabyggnadens fasad

Operans fasad. Foto: Melker Dahlstrand

Visa bildspel

Skiss över operabyggnaden och omkringliggande omgivning.

Gatubelysning, utanför Operans entré

Gatubelysning, utanför Operans entré. Foto: Melker Dahlstrand

detalj, Operan

Detalj, Operan. Foto: Melker Dahlstrand

Operabyggnadens fasad

Foto: Melker Dahlstrand