Kulturvärden

Broderier på väggen i Växjö residens

Lilla matsalen i Växjö residens har fått nya konstverk på väggen, broderier av AnnaMia Lindblom. Foto: Micke Persson

Konstfullt broderi i Växjö residens

- I lilla matsalen i residenset i Växjö har varje inredningsdetalj en historia att berätta.

Besökaren kan här förnimma den lokala kopplingen till kulturarvet, till exempel i bord, stolar, takkrona och lampor. Allt är ritat och producerat av formgivare och hantverkare i Småland. Nu har rummet fyllts på med två konstverk som förstärker residensets historia, där landshövdingefrun Ingegerd Beskow (1887–1978) hörde till dem som satte sin prägel på såväl inredning som trädgård.

Nytillskotten är två broderier (60 x 60 centimeter) av AnnaMia Lindblom som beställts av Statens fastighetsverk. Hennes uppdrag var dels att gestalta Ingegerd Beskows ritningar av residensets trädgård, dels att göra en landskapstolkning av Linnés Småland.

Närbild av broderier av AnnaMia Lindblom.

Foto: SFV/Katrin Furustig

– Trädgårdstavlan är konkret medan den småländska bilden mer är utförd på intuition. Jag fick fria händer att gestalta. Det känns ärofyllt att ha fått göra detta, säger AnnaMia Lindblom som är utbildad landskapsarkitekt.

– Jag började koppla ihop textil konst och landskapsarkitektur och fick vara med på utställningen Ung svensk konst på Arkdes våren 2020.

Det var där hon upptäcktes av SFV:s inredningsarkitekt Ulf Agnér, som anlitade henne för uppdraget. Han skickade över residensets vårdprogram, listor över växter och ritningar av trädgården som inspiration.

Nu hänger de inramade verken på plats, utan glas, för att de ska kännas levande och taktila. Det är inte bara mönstret som talar, utan trådens textur, tjocklek och färg skapar en dynamisk helhet i broderierna.

– Det är väldigt fina konstverk som ger det här rummet ytterligare en dimension, säger Ulf Agnér.

Läs mer om våra fastigheter

Residenset i Växjö. En lång, gulputsad tvåvåningsbyggnad i klassicistisk stil.

Residenset i Växjö

Att uppföra ett residens åt landshövdingen i Kronobergs län har inte varit en enkel uppgift. Flertal gånger sedan 1600-talet har residens efter residens fallit offer för stadsbränder.