Rädda våra pollinatörer
Så här års surrar det i buskar och på ängar av bin, humlor, fjärilar och flugor som söker föda och samtidigt pollinerar de växter de behöver. De har blivit färre över tid – men det finns många sätt som vi kan hjälpa dem att överleva.
När fjärilar, bin och andra insekter söker föda sprider de pollen inom och mellan växter. Det ökar våra skördar av frukt, bär, frön och vissa grönsaker. Ungefär en tredjedel av det vi äter är beroende av pollinerande insekter.
Men deras förutsättningar har försämrats markant på grund av den förändrade markanvändningen, med färre betesmarker och ängar. I Sverige finns det cirka 3 000 pollinerande insektsarter, men mängden och arterna minskar över tid, och en hel del arter är nu utrotningshotade.
De små krypen behöver fler blommande ängar och hagar, odränerad fuktig mark, sandmarker, våtmarker, gamla träd och död ved. Och var och en av oss kan hjälpa till och göra en insats.
Skaffa ett bihotell
Enklast är naturligtvis att köpa ett färdigt bihotell. Men det är både lätt och roligt att göra själv. Beskrivning finns på nätet – det är bara att googla!
Plantera en fjärilsrabatt… eller en kruka
Lavendel, buddleja, röd solhatt, stäppsalvia och mossflox är några av de växter som drar till sig både fjärilar, bin och humlor. Och glöm inte att plantera vårlök! Den räddar de första fjärilarna för året. Det går även bra att plantera i en kruka eller blomlåda på balkongen.
Så en blomsteräng med sommarblommor
Blåklockor, gullvivor, blåklint, vallmo, förgätmigej och prästkragar. Det finns färdiga ängsblandningar bland fröpåsarna i affären. Låt en plats i trädgården få växa vilt och du blir belönad med fägring och mer frukt och bär. Men undvik kemiska växtskydds-, skadedjurs- och ogräsbekämpningsmedel.
Spara maskrosorna
Klipp inte gräset för tidigt, de är den första maten så vänta gärna tills andra blommor börjar blomma så att pollinerarna slipper svälta.
Vatten åt de små
Våtmarker är toppen, men små vattenhål är också bra. Skapa gärna ett fågelbad med en liten sten att vila på eller om du har möjlighet, gör en liten damm.
Var rädd om sälgen!
Det är det första trädet som ger pollen innan resten av naturen kommer igång och därmed är det livsviktigt för våra bin.
Källor: Naturvårdsverket, Länsstyrelserna, Statens fastighetsverk