Kulturvärden

Hemliga rum 2022 med Melker Becker

I Statens fastighetsverks återkommande evenemang Hemliga rum, låter vi den här gången vår ciceron Melker Becker få kika in i sju Hemliga rum och, via film, ta med tittaren på äventyr till platser som inte går att besöka. På grund av pandemin genomförs Hemliga rum den här gången digitalt, vilket också ger fler besökare möjlighet att följa med på färden. Foto: Pannrummet

Dörren på glänt till Hemliga rum

Många historiskt viktiga platser och berättelser är otillgängliga eller faller med tiden i glömska. Statens fastighetsverk presenterar i år Hemliga rum i digital form. Följ med till sju nyfilmade, unika och svårtillgängliga platser.

En tunna guld, 4 000 daler per år och ett rosaskimrande slott i Mälaren. Det var den svenska statens skuld till Anna Woynarowska efter Karl XII:s krigslån. Denna polska grevinna var den sista som bodde på Tynnelsö slott, där Gustav Vasas barn en gång lekte i parken.

Tynnelsö slott, med Anna Woynarowska i huvudrollen, är en av platserna i årets Hemliga rum – Statens fastighetsverks återkommande evenemang. Tidigare år har besökarna fått komma in fysiskt på platser som annars är stängda för allmänheten. Men i år – som en följd av coronapandemin – bjuder SFV istället på historiska upptäcktsfärder via din dator eller mobiltelefon.

I sju suggestiva kortfilmer – en knapp kvart var – berättas historien om Sverige från olika perspektiv och tidsperioder med utgångspunkt från varsin plats eller fastighet. Och det finns en hel del besöksmål att välja mellan.

Elisabet Hesseborn och Ulrika Kjellin på Carlstens fästning

Elisabet Hesseborn och Ulrika Kjellin på uppdrag vid Carlstens fästning. Foto: SFV

– Liksom vid tidigare Hemliga rum vill vi visa variationen bland våra fastigheter – från norr till söder. Vår tanke är att berätta om människorna som bodde och verkade i dessa miljöer för att skapa förståelse för platsens värde och sätta in den i sitt större sammanhang, säger Ulrika Kjellin, projektledare på SFV.

Under hösten har Ulrika Kjellin åkt land och rike runt och styrt upp filmteamet – produktionsbolaget Pannrummet med filmernas ciceron Melker Becker i spetsen – och skapat rätt förutsättningar för filmerna.

– Det har varit fantastiskt kul att få vara med om detta. Det finns så mycket att berätta. Det här är ett sätt att göra SFV:s platser tillgängliga för allmänheten så att man ska bli nyfiken på våra kulturmiljöer, säger Ulrika Kjellin.

Begreppet Hemliga rum betyder inte att de måste vara helt slutna. Det kan också handla om platser som kan vara svåra att komma till eller som ligger avsides, som fjällägenheten Örnbo utanför Ammarnäs i Västerbotten – en liten gård på bergssluttningen där Jonas Andersson med familj bodde i början av seklet.

– Vi fick vandra sex kilometer genom skogen längs med en brant klippvägg innan vi kom fram till Örnbo. På kvällen lagade vi pyttipanna över öppen eld och övernattade sedan på gården. Man blir ödmjuk inför hur tidigare generationer levde, säger Ulrika Kjellin.

– På morgonen hade vi också turen att få se två kungsörnar segla över platsen. Det var magiskt.

Jag hoppas att de som ser filmerna ska få en wow-känsla.

Elisabet Hesseborn
Sverigekarta med priclar för Hemliga rum 2022

Kartan visar var de sju Hemliga rummen är belägna. Klicka på "se alla bilder" sist i bildtexten så ser du mer. . Illustratör: Veronica Ballart-Lilja

Bakom den omfattande researchen till filmerna står Elisabet Hesseborn, kulturarvsspecialist på SFV. Hon har systematiskt gått igenom dokumentation, litteratur och digitala arkiv, och tillbringat en hel del tid på Kungliga biblioteket och Riksarkivet i jakten på spännande fakta om de sju platserna.

– Det är en utmaning. Vi vill bredda perspektiven när vi berättar, men samtidigt måste vi välja bort mycket för att få fram en story. Det är väldigt mycket material som inte kommer med. Men det här kan ju uppmuntra folk att ta reda på mer, säger Elisabet Hesseborn.

– Vi vill gärna ha lite andra historier än de vanliga. På Carlstens fästning utgår vi från den enda kvinnan som satt där. Det är en spännande och annorlunda utgångspunkt.

Melker Becker har också producerat tidigare inspelningar av Hemliga rum, i samarbete med SFV, vilka sedan visats i SVT och fortfarande finns att se på Youtube.

– Det här är så kul att göra och jag vet att det är uppskattat. Tanken är ju att bjuda in folk på ett äventyr, säger Melker Becker.

Och det blir en del äventyr, till exempel i Victoriafortet i Vuollerim, där teamet stöter på konstiga ljud långt ner i det djupa bergsfortet eller i Mjösjöfortet i Bodens fästning där man undersöker ett möjligt likförråd.

– Jag är väldigt nöjd med filmerna och hoppas att de som ser dem ska få en wow-känsla. Jag vill att de ska känna att det är spännande och häftigt och att de sen vill veta mer om platsen och historien, säger Elisabet Hesseborn.

7 Hemliga rum 2022

Örnbo fjällägenhet

Marken på gränsen till Västerbottens fjällvärld ansågs inte vara odlingsbar för jordbruk. Den ingick i områden vikta för rennäringen. Här levde en samisk familj ett mycket knappt nybyggarliv i början av förra seklet. Nära naturen och på naturens villkor. QR-koden går till Hemliga rum-sidan på sfv.se. Foto: SFV/Elisabet Hesseborn

Interiör från Victoriafortet i Vuollerim

Interiör från Victoriafortet i Vuollerim. I en anläggning, så hemlig att inte ens de boende på orten kände till den, var Sverige berett på en invasion. Foto: Thomas Fahlander

Bodens fästning

I ett av de nedlagda forten i den mäktiga Bodens fästning skulle tidens tand få fritt spelrum. Men det är mycket som kan gå fel. Foto: Bodens kommun

Tynnelsö slott

Detta urgamla slott ligger på en ö i Mälaren och har varit hem för såväl biskopar, kungligheter som för en mystisk kvinna med inkassokrav. Foto: Melker Dahlstrand

Godnatts fyr

För sjöfarten var fyrnätet liksviktigt. På fyrarna bodde hela familjer på den mest isolerade arbetsplats man kan tänka sig. Foto: Åke E:son Lindman

Dalby kungsgård

För sjöfarten var fyrnätet liksviktigt. På fyrarna bodde hela familjer på den mest isolerade arbetsplats man kan tänka sig. Foto: SFV/Ulrika Kjellin

Carlstens fästning

För många var ett straff på den fruktade fästningen likställt med döden. Helt isolerad i ett rum på andra våningen satt en mycket ovanlig fånge. Foto: SFV/Ulrika Kjellin