• Entréhallen med Nicodemus Tessin d y:s byst är Södra Bankohusets bäst bevarade barockrum med tidstypiska doriska pilastrar och listverk. Vid den senaste renoveringen återställdes vestibulen så nära ursprunget man kan komma. Vänster: Hallen utanför Växelbanken. Fotograf: Åke E:son Lindman

  Entréhallen med Nicodemus Tessin d y:s byst är Södra Bankohusets bäst bevarade barockrum med tidstypiska doriska pilastrar och listverk. Vid den senaste renoveringen återställdes vestibulen så nära ursprunget man kan komma. Vänster: Hallen utanför Växelbanken.

 • I Hårlemans tillbyggnad från 1700-talet finns de bäst bevarade rokokoinredningarna. Kalkstensgolv, putsade väggar, smidesräcken och järndörrar finns än idag kvar.
Fotograf: Åke E:son Lindman

  I Hårlemans tillbyggnad från 1700-talet finns de bäst bevarade rokokoinredningarna. Kalkstensgolv, putsade väggar, smidesräcken och järndörrar finns än idag kvar.

 • På översta planet låg Bancofullmäktiges sessionssal. Dörrarna har överstycken med målade motiv och väggarna girlangdekorerade fält. De vävspända målningarna med förgyllningar är daterade 1773 av Bolander. Dessa vävmålningar stals under ett inbrott när Bankohuset renoverades år 2004. Originalmålningarna är
nu delvis återfunna och återställda. Fotograf: Åke E:son Lindman

  På översta planet låg Bancofullmäktiges sessionssal. Dörrarna har överstycken med målade motiv och väggarna girlangdekorerade fält. De vävspända målningarna med förgyllningar är daterade 1773 av Bolander. Dessa vävmålningar stals under ett inbrott när Bankohuset renoverades år 2004. Originalmålningarna är nu delvis återfunna och återställda.

 • Ett rum på vinden som har stänkmålade väggar har fått behålla sina ursprungliga
ytskikt från 1730-talet. Fotograf: Åke E:son Lindman

  Ett rum på vinden som har stänkmålade väggar har fått behålla sina ursprungliga ytskikt från 1730-talet.

 • Södra Bankohuset från Järntorget Fotograf: SFV

  Södra Bankohuset från Järntorget

Kontor i Södra Bankohuset

Centralt i Gamla stan i Stockholm hyr vi ut unika kontor för ca 120 personer till dig som uppskattar historia och kulturarv. Huset är från 1600-och 1700-talen. Det har moderniserats varsamt för att fungera för en modern verksamhet, men historien gör sig påmind i alla skrymslen och vrår.

Bakom den pampiga ekporten från 1600-talet finns moderna kontorslokaler om ca 3600 kvadratmeter LOA fördelade på 6 våningar. Södra Bankohuset erbjuder varierande lokaler, stora och små rum. Det rymmer olika typer av mötesrum och har plats för både bibliotek och arkiv. Rum och våningsplan har olika höjder och karaktär. Österut har man en magnifik utsikt över Saltsjön och åt det andra hållet tornar sig byggnaden över Järntorget.

För det gemensamma avbrottet i arbetet finns ett stort lunchrum men även mindre pentryn på olika håll i huset. Soffgrupper och vilrum kan med fördel placeras på det rogivande vindsplanet som har lågt i tak, synliga träbjälkar och tegelgolv. Under din arbetsdag i Södra Bankohuset är du en del av den 400 år gamla historien som sitter i väggarna.

Kontaktperson

Fakta och prospekt

Generellt:
Kontorslokal med plats för ca 120 kontorsplatser
Totalyta:
ca 3 600 kvadratmeter
Byggår:
1670-talet, 1740-talet
Arkitekt:
Nicodemus Tessin dä och dy, Carl Hårleman
Kommunikationer:
Flera busslinjer och T-bana i närområdet
Parkering:
Ingen tillhörande parkering Begränsat med gatuparkering nära fastigheten
Inflyttning:
Våren 2018
Övrigt:
Byggnaden är statligt byggnadsminne
Filer:

Adress

Adress:

Järntorget 84

11129 Stockholm
59.32272, 18.07332

Lokalens placering på en karta

Stor karta