Vad staten ska äga
Statens fastighetsverk har ett viktigt samhällsuppdrag att förvalta och utveckla fast egendom som staten äger och som har eller har haft en väsentlig roll i Sveriges historia. Totalt rör det sig om ca 4000 byggnader och en sjundedel av Sveriges markyta.
SFV:s kulturhistoriska fastighetsbestånd ska spegla berättelserna om staten, det vill säga hur staten organiserat och manifesterat sig genom historien.
Det är ändå inte självklart vilka kulturfastigheter som långsiktigt ska ägas av staten. Att bedöma detta har analyserats i olika utredningar på uppdrag av regeringen. 2016 presenterade regeringen en strategi för statens förvaltning av kulturhistoriskt värdefulla fastigheter. Den tar fasta på både utmaningar och möjligheter. Strategin hänvisar till alla tidigare utredningar om statlig fastighetsförvaltning.
Strategin redovisas i kapitel 11 i regeringens proposition för kulturarvspolitik, sidorna 159 till 167. Här kan du läsa propositionen.
Utredningar om statens kulturhistoriska fastigheter
Regeringen har under årens lopp tillsatt flera utredningar för att titta på hur statens förvaltning av kulturhistoriska fastigheter ska utformas.
Kulturfastighetsutredningen 2009
I februari 2009 lämnade Statens fastighetsverk (SFV) rapporten "Kulturfastighetsutredningen" till regeringen. I rapporten presenterar SFV, på uppdrag av regeringen, förslag på vilka kulturfastigheter som långsiktigt bör förvaltas av staten. Rapporten har fungerat som underlag till regeringens utredning om en översyn av statens fastighetsinnehav som i april 2011 lämnade sitt betänkande till regeringen.
Statens fastighetsverks uppdrag från regeringen omfattade tre delar; att bedöma vilka kulturfastigheter som bör förvaltas av staten, att lämna förslag på en modell för en framtida förvaltning samt att redovisa kostnader och intäkter för att förvalta och levandegöra SFV:s så kallade bidragsfastigheter.
Uppdraget genomfördes i samråd med Fortifikationsverket, Riksantikvarieämbetet och Sjöfartsverket. Yttrande från respektive myndighet finns som bilaga i rapporten.
Rapporten Kulturfastighetsutredningen
Kulturfastighetsutredningen, del 1 (PDF-dokument, 2,1 MB)
Kulturfastighetsutredningen, del 2 (PDF-dokument, 2,0 MB)
Bilagor till Kulturfastighetsutredningen (PDF-dokument, 19,1 MB) OBS! Stort dokument, kan ta tid att ladda ner.
Komplettering till kulturfastighetsutredningen
I juni 2010 lämnade SFV enligt uppdrag en komplettering till Kulturfastighetsutredningen 2009.
Komplettering, bilagor (PDF-dokument, 3,5 MB)
Staten som fastighetsägare och hyresgäst
Utifrån Kulturfastighetsutredningen gjordes en kompletterande utredning om vilka fastigheter staten bör förvalta. Uppdraget var att utvärdera den dåvarande organisationen för statlig fastighetsförvaltning.
Utredningen analyserade organisationens effektivitet och ändamålsenlighet och lämnade förslag till förbättringar. Ett betänkande presenterades 2011.
Betänkandet "Statens som fastighetsägare och hyresgäst"
SFV:s svar på betänkandet "Statens som fastighetsägare och hyresgäst"
Utredning om statens kulturhistoriska fastigheter 2013
Den 9 september 2013 överlämnade regeringens utredare Inger Lilieqvist, tidigare riksantikvarie och generaldirektör, betänkandet Statens kulturfastigheter - urval och förvaltning för framtiden (SOU 2013:55) till regeringen. Samma vecka lämnade också utredare landshövding Ingemar Skogö sitt förslag om hur statens försvarsfastigheter bör förvaltas.
Utredningen har haft regeringens uppdrag att klarlägga vilka fastigheter och byggnader som ägs av statliga myndigheter och är så kulturhistoriskt värdefulla att de även i fortsättningen bör ägas av staten. Uppdraget omfattar också att identifiera de kulturfastigheter som av olika skäl inte behöver ägas av staten och kan avyttras. För de senare ska oberoende marknadsvärden uppskattas.
Särskild utredare har varit Inger Lilieqvist, tidigare generaldirektör för Riksantikvarieämbetet. Sekreterare är Folke K Larsson, tidigare direktör vid Statskontoret.
Betänkande Statens kulturfastigheter – urval och förvaltning för framtiden SOU 2013:55
Utredningens uppdrag - omstrukturering av statens bestånd av vissa kulturfastigheter
Förslag för statens försvarsfastigheter 2013
Den 3 september 2013 lämnade utredare landshövding Ingemar Skogö sitt förslag om hur statens försvarsfastigheter bör förvaltas till regeringen.
Försvarsfastigheter i framtiden, SOU 2013:61 - betänkande av Försvarsfastighetsutredningen