SFV:s hållbarhetsarbete
Hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov, utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.
SFV:s uppdrag bygger i grunden på hållbar utveckling, eftersom vår fastighetsförvaltning ska vara långsiktig. Vi tar både hand om fastigheterna för dagens behov och säkerställer att de finns kvar till kommande generationer. I vårt uppdrag från regeringen ingår att bidra till ett hållbart byggande och en hållbar förvaltning.
SFV bidrar därmed inom ramen för vårt uppdrag till att uppfylla de globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030 samt i klimatavtalet och nationella mål inom SFV:s verksamhetsområde.
SFV:s hållbarhetsarbete är förankrat i den statliga värdegrunden. SFV ska vara ett föredöme i etiska frågor och verkar för ett öppet klimat. SFV är tydliga med vad som är tillåtet respektive otillåtet och arbetar för att motverka oegentligheter, all form av korruption samt jäv och intressekonflikter.
Som en av de största förvaltarna av Sveriges kultur- och naturmiljöer har vi ett särskilt ansvar för att trygga och utveckla deras värden.
- Vårt sociala ansvar innebär att värna om goda arbetsförhållanden och ansvarsfulla relationer med medarbetare, kunder, leverantörer och andra intressenter samt att långsiktigt förvalta och tillgängliggöra kultur- och naturvärden.
- Vårt miljömässiga ansvar innebär att SFV ska minska negativ resurs-, klimat- och miljöpåverkan i alla delar av verksamheten och vara en kunskapspartner och föregångare i utvecklingen av hållbara metoder och arbetssätt.
- Vårt ekonomiska ansvar innebär att SFV använder skattemedel ansvarsfullt genom att vara resurseffektiva och affärsmässiga. De medel som myndigheten förfogar över används på ett hållbart sätt så att de tre dimensionerna av hållbarhet beaktas. Inom SFV görs rätt åtgärder med rätt kvalitet och till rätt pris. SFV når uppsatta avkastningskrav samtidigt som myndigheten verkar för hållbara konsumtions- och produktionsmönster. SFV är transparent med hur verksamheten styrs och vilka resultats som uppnås.
SFV:s arbete med hållbar utveckling omfattar alla delar av verksamheten. Vi fokuserar på de områden där SFV har störst påverkan och de där vi har störst möjlighet att bidra i rätt riktning, och där det finns tydliga krav och förväntningar från intressenter. Våra väsentliga hållbarhetsfrågor finns beskrivna SFV:s verksamhetsstrategi 2023–2026:
- Bevarande, utveckling och tillgängliggörande av kulturmiljöer samt natur- och kulturmiljövärden
- Fysisk tillgänglighet
- Markförvaltning, biologisk mångfald och långsiktigt jord- och skogsbruk
- Kundfokus, ändamålsenliga lokaler och samverkan med hyresgäster
- Kompetensförsörjning och ledarskap
- God arbetsmiljö, hälsa och välbefinnande
- Klimatanpassning och minskad klimatpåverkan
- God förvaltningskultur
- Fysisk säkerhet och informationssäkerhet
- Ansvarsfulla inköp
- Resurshushållning och livscykelpersperktiv
- Dialog och samverkan för hållbar utveckling
För att säkerställa att arbetet med de väsentliga hållbarhetsfrågorna integreras i den ordinarie verksamheten är SFV certifierade i ledningssystemen för kvalitet (ISO 9001), miljö (ISO 14001), arbetsmiljö (ISO 45001) och mot oegentligheter (ISO 3700).