Närs fyrplats får vandrarhem

Gotlands sydöstra fyrplats Närs, öppnar ett vandrarhem till sommarsäsongen. Det är STF via värdarna Gry Svedberg och Martin Lindström, som ska driva STF Närsholmen Fyr & Logi.

Vi har tidigare berättat att det från och med i vår blir vandrarhem i den före detta fyrvaktarbostaden Närsholmen på sydöstra Gotland, en plats som av många beskrivs som unik med sin savannliknande natur. Nu är det klart att det blir Svenska Turistföreningen, via värdarna Gry Svedberg och Martin Lindström, som ska driva STF Närsholmen Fyr & Logi.

Den naturnära och inspirerande miljön på Närsholmen passar väl in bland platser som Svenska Turistföreningen vill kunna erbjuda sina medlemmar och gäster.

- Det är en fantastisk plats. Vi letar hela tiden efter boenden som är genuina, hållbara och personliga. De som har det där lilla extra och på så sätt skapar förutsättningar för fler att upptäcka hela Sverige. Närsholmen har allt detta och det är viktigt för oss att platsen även i framtiden bjuder in till besök, vare sig du sover över eller inte, säger Magnus Häggström, chef för STFs anslutna boenden.

Statens fastighetsverk, som tog över förvaltningen av Närsholmens byggnader 2014, är väldigt glada över att planerna på ett vandrarhem nu blir verklighet.

- Närsholmen är både naturskyddsområde och ett Natura 2000-område vilket krävt en extra försiktighet i val av verksamhet. Lösningen med vandrarhem känns perfekt. Det är en lagom lågmäld verksamhet samtidigt som den ger allmänheten full tillgång till platsen, säger Jan Olov Westerberg, fastighetsdirektör vid Statens fastighetsverk.

Vandrarhemmet i fyrvaktarbostaden kommer att erbjuda boende fördelat på tre rum, ett kök och ett samlingsrum. En byggnad med wc och dusch finns strax intill. Därtill finns bland annat en gammal bagarstuga som kan användas som mötesrum.

Om du vill läsa mer eller boka hittar du allt du behöver här: www.svenskaturistforeningen.se/narsholmen

Närsholmen. Fyrplatsen med omgivningar.

Närs fyrplats ligger på en säregen plats med savannliknande natur och en plats full av historia om livet på 1800-talet. Foto: Mia Fernlund